Hlavní obsah

Komentář: Nejtvrdší soutěž kdo s koho všech dob. Nevěříte?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK

Petr Mlsna a Miloš Zeman na schůzce v Lánech 15. října 2020.

Reklama

Výběr nového předsedy antimonopolního úřadu se rámuje jako fraška. Tváře herců jsou ale smrtelně vážné.

Článek

Bude se vybírat vlivný předseda vlivného antimonopolního úřadu. Vybírat se bude ve výběrovém řízení. Podmínky výběrového řízení a výběrovou komisi v pondělí 19. října schválila vláda. Až bude předseda/předsedkyně ve výběrovém řízení vybrán, jmenuje ho/ji na návrh vlády prezident republiky.

Slova jako výběrové řízení, notabene na úřad, který má bdít nad konkurencí, naznačují, že půjde o tuhý boj, ve kterém není nic předem rozhodnuto. Všechno je otevřené, ať zvítězí ten nejlepší z nejlepších, a budiž na šest let pasován!

Ve skutečnosti se konkurz od začátku rámuje jako fraška. Kdo se do něj přihlásí, až na jednoho obdrží status komparsu.

To bylo tak:

29. září Lidové noviny napsaly, že šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by měl být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Prý ho prosazuje Hrad (a shoduje se na něm i vládní koalice). Týž den vydala ČTK zprávu „Opoziční strany možný nástup Mlsny na ÚOHS hodnotí kladně“.

10. října prezident v rozhovoru v MF Dnes řekl, že Mlsna je velice vhodný kandidát. „Kéž by takových bylo víc,“ dodal, čímž alespoň zachoval jakési soutěžní dekorum.

15. října se do Lán dostavil Petr Mlsna osobně a hlavě státu potvrdil, že má o místo zájem. „Výběrového řízení se zúčastním, pokud jej vláda vypíše,“ sdělil ČTK.

Kdo má zájem dělat křoví, může se samozřejmě přihlásit také. A asi by měl, jinak to bude vypadat blbě. Ale favorit je tak jasný, že sázkové kurzy ani nebudou vypsány. Tahle soutěž tedy nepůsobí jako úplně křišťálově kalá s účastníky na centimetr srovnanými na startovní čáře.

Nedá se tvrdit, že je to zásluhou či vinou samotného Petra Mlsny. Je klidně možné, že stav, v němž to vypadá, že má protekci, mu naopak vadí. S tím se ale už nedá nic dělat. Snad ledaže by prezident přijímal jednoho po druhém i všechny ostatní zájemce protestující, že podmínky soutěže o předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jsou nečestné a nesportovní. A že šlo o ulitý start.

Možnosti, jak to dopadne, jsou dvě.

Buď výběrová komise ve výběrovém řízení vybere Mlsnu – že by byl objektivně tou nejlepší volbou, je samozřejmě možné – a ten se za přitakání politických špiček ujme úřadu. Jeho zátěží bude renomé „hradního koně“ a zvěst, že výběrové řízení proběhlo jen na oko, protože bylo upečené předem a jinde. Nezávislost a odbornost bude muset dokázat tomu všemu navzdory.

Anebo v tendru vyhraje někdo jiný. Když se všichni vzpamatují z šoku a na Hrad/do Lán dorazí návrh na jmenování, přicházejí v úvahu další dvě alternativy.

V té první, lepší, budeme mít nového předsedu antimonopolního úřadu. Za té druhé uslyšíme, že prezident není automat na podpisy, že ústava mu nestanovuje žádné lhůty a vůbec, že byli a jsou vhodnější kandidáti. Významná instituce bude znejistěna, oslabena a její nový předseda bude muset dokázat nezávislost a odbornost tomu všemu navzdory.

Příběh se odehrává za zlé druhé covidové vlny, kterou se stát pokouší chytit za ocas. Ukazuje se, že zásadním problémem je důvěra lidí. Důvěra v instituce, důvěra v akce a výroky moci.

Lidé zhusta přestali věřit, že opatření jsou správná. V květnu čtyři pětiny uváděly, že Česko zvolilo optimální cestu, teď si to myslí už jen asi třetina, zjistil průzkum společnosti Ipsos. S tím souvisí i nižší „disciplína“ občanů ve věcech, jako jsou roušky, používání dezinfekce nebo vyhýbání se většímu počtu osob – i to vyšlo z průzkumu.

Co s tím má společného nábor šéfa antimonopolního úřadu? Právě tu důvěryhodnost. Někdo se „vybírá“ a zároveň se naznačuje, že už je víceméně „vybráno“. Takové postupy oslabují dojem, že stát s lidmi hraje na rovinu, nepředstírá a nezastírá a že jeho rozhodnutí nejsou cinknutá. Už jsme objevili, že speciálně v nouzovém stavu je důvěryhodnost k nezaplacení.

Reklama

Doporučované