Hlavní obsah

Komentář: Nové Star Wars ukazují zhoubný vliv fanoušků

Daniel Zeman
spolupracovník redakce
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Herečka Daisy Ridleyová ve Vzestupu Skywalkera.

Reklama

Studio ustoupilo kampani konzervativních internetových trollů. Pro Hollywood, který se začal v posledních letech pomalu otevírat jinakosti, to není dobrá zpráva.

Článek

Letos uběhlo sedm let od jednoho z nejpřekvapivějších obchodů v hollywoodských dějinách: George Lucas prodal své studio Lucasfilm společnosti Disney. Transakce zahrnovala i jednu z nejcennějších komodit současné popkultury, práva ke Star Wars.

Vzápětí bylo oznámeno, že se fanoušci dočkají toho, o čem dlouhá léta tajně snili: nových dílů, které by navazovaly na ty původní ze 70. let. K čemuž se George Lucas po dokončení prequelové trilogie neměl, a to i kvůli nepříliš vřelým ohlasům kritiky a části fanoušků.

Zdálo se jako samozřejmost, že se Epizody VII (Síla se probouzí, 2015) ujal J. J. Abrams, který si velmi přesvědčivým způsobem poradil i s restartem Star Treku. Síla se probouzí sázela hlavně na nostalgii, variovala původní zápletky, představovala nové postavy, ale také vracela ty staré a milované. Úspěch byl ohromující. Jako teprve třetí film v historii vydělala přes dvě miliardy dolarů, přičemž v žebříčku amerických tržeb se drží dodnes na prvním místě.

Uplynuly čtyři roky, vznikly další čtyři filmy, včetně právě uvedeného Vzestupu Skywalkera. A značka je v nevídaném kvalitativním i tvůrčím úpadku. Žádná podobná ohromná franšíza se nepotýká s takovými problémy, ostatně jen dva z celkových pěti filmů vznikly podle původního záměru režisérů. U zbytku byli režiséři nahrazeni studiem ještě před natáčením, respektive během něj, případně donuceni k přetáčkám.

Rozpačitost vedení studia v přístupu k látce a nedůvěra k režisérům proto postupně vedla k tomu, že fanouškům ságy a jejich názorům byla přikládána mnohem větší důležitost. Výsledkem ovšem není příjemný fan servis, jako spíše ústupky a degradace filmového díla na pouhého nositele výdělečného merchandisingu.

O toxicitě fanoušků Star Wars se nejvíce mluvilo v souvislosti s Epizodou VIII (Poslední z Jediů, 2017). Režisér a scénárista Rian Johnson nabídl poměrně odvážnou revizi celé ságy, na kterou nebyli mnozí připraveni. Fanoušci se rozdělili na dva nesmiřitelné tábory – jedni Posledního z Jediů bezmezně nenáviděli, druzí jej brali jako originální uchopení krapet vyčerpaného tématu.

Studio v čele s producentkou Kathleen Kennedyovou se zběsile odmítavých reakcí evidentně zaleklo a v případě závěrečného Vzestupu Skywalkera se chovají, jako by rozporuplný osmý díl vůbec neexistoval. Popírají se tak mnohé dějové zvraty i motivace postav, vrací se ještě více milovaných postav. Hlavně žádné experimentování, aby byli pravověrní fanoušci uchlácholeni.

Jak už to na internetu bývá, navrch získávají zejména ti, kdo překřičí všechny ostatní a vzbudí dojem, že zastupují mnohem početnější a širší skupinu. V případě čtyřicet let staré pohádkové ságy pro celou rodinu si bohužel hlavní slovo vzali rasističtí misogyni. Zejména představitelka jedné z hlavních rolí, Američanka s vietnamskými kořeny Kelly Marie Tran, si v uplynulých letech zažila tak extrémní šikanu od internetových trollů, že to vedlo až k jejímu odchodu ze sociálních sítí. A co je horší, její postava je v nejnovější epizodě naprosto potlačena do pozadí a na plátně se vyskytuje jen jako kompars v několika scénách.

„Výtky“ přitom nikdy nebyly směřovány vůči jejímu hereckému výkonu, ale týkaly se vždy jen vzhledu a rasy – korpulentní Asiatka se stala terčem nenávisti hardcore fanoušků, kterým nezapadala do kánonu ideální sličné bílé hrdinky jako byla princezna Leia nebo nově Rey. Těmito ústupky nenávistným internetovým trollům vytváří Lucasfilm, potažmo Disney nebezpečný precedent do budoucna. Internetoví trollové reagují rasistickým hatem prakticky na jakýkoliv projev diverzity – z nedávné doby vzpomeňme na hysterii okolo obsazení černošské herečky Lashany Lynchové do role agentky s krycím číslem 007, případně výběr mladé černošské zpěvačky Halle Baileyové jako Malé mořské víly v chystané hrané adaptaci.

Kauza okolo posledních Star Wars pro ně může být povzbuzením, že stačí, když jich bude zdánlivě mnoho a budou dostatečně agresivní, aby si mohli vydupat, cokoliv si zamanou. Pro Hollywood, který se začal v posledních letech pomalu otevírat jinakosti, to není dobrá zpráva.

Reklama

Související témata:

Doporučované