Hlavní obsah

Komentář: Odpovědnost nese Vojtěch. Komunikace je výmluva

Martin Čaban
Komentátor
Foto: ČTK, ČTK

Odpovědnost za reakci na epidemii leží u ministra Vojtěcha v Praze na Palackého náměstí.

Reklama

Komunikace je nepochybně jednou z nejdůležitějších lidských schopností, ale v situaci, kdy hrozí druhá vlna epidemie, jsou i jiné důležité věci. Například činy a rozhodnutí.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval ředitelku krajské hygieny v Ostravě Pavlu Svrčinovou, aby zvážila své setrvání ve funkci. Podle ministra „absolutně nezvládla komunikaci jak s místní samosprávou, tak s veřejností“.

Fascinace, možná až posedlost „komunikací“ je u vlády Andreje Babiše pozorovatelná dlouhodobě. Samozřejmě že přenos sdělení mezi politickými rozhodovacími centry a občany je mimořádně důležitý, ale přiznejme si rovnou, že to je v případě Moravskoslezského kraje ten menší problém. Ostatně kdyby měl za těch pár měsíců potýkání se s koronavirem rezignovat každý, kdo se dopustil nějaké komunikační chyby, zbýval by dnes z celé vlády možná místopředseda legislativní rady.

Tady nejde o komunikaci. Nebo alespoň ne v první řadě. Jde o způsob politického rozhodování a bezprostředního jednání. To se na Ostravsku v posledních dnech opravdu nedaří. Trestuhodně opožděná reakce na šíření viru ve státní firmě OKD byla probrána z mnoha stran a žádná není lichotivá ani pro centrální vládu, ani pro vedení kraje, ani pro krajskou hygienu.

Následovaly desítky ujištění, že karvinská ohniska jsou plně pod kontrolou a šíření nákazy v komunitách nehrozí, natož aby se dalo mluvit o nějaké druhé vlně. A po dalších pár dnech špatných epidemiologických dat najednou přichází plošný celokrajský zákaz větších akcí, povinnost nosit roušky, omezení provozu restaurací.

Vojtěch vyčítá Svrčinové, že opatření vyhlásila s okamžitou platností bez několika hodin na přípravu. To je samozřejmě hloupý způsob, který má nejlepší předpoklady vyvolat vztek či paniku, ale horší je sám fakt, že se utahují pravidla plošně v celém kraji bez ohledu na umístění ohnisek. A tento fakt je důsledkem rozhodnutí ministra zdravotnictví, nikoli hygieniků. Neměly slibované technologie chytré karantény právě takto plošným opatřením bránit? Nebo chytré karanténě něco uniklo?

Dojem, že vláda i pět měsíců od prvního kontaktu Česka s virem jenom nepříliš kontrolovaně povlává za každodenním vývojem, sílí. Epidemiologické scénáře, podle nichž vláda postupuje, dodnes neznáme a je velkou otázkou, zda vůbec existují. Systémy chytré karantény vykazují velké rezervy, testovací kapacity rostou pomalu a systém a struktura hygienických služeb vypadají pořád stejně, jen se na ně navalil několikanásobek práce. To všechno je ovšem širší politickou odpovědností ministra zdravotnictví Vojtěcha, nikoli úředníků z hygienických stanic.

V Moravskoslezském kraji se zjevně staly chyby, které mohou vést k úvahám o výměně vedení tamní hygieny. Hlavní díl odpovědnosti ale pořád leží v Praze na Palackého náměstí, kde se reálně rozhoduje a jedná, nebo – jako v případě OKD – nejedná. Výčitky ohledně „komunikace“ jedné šéfky krajské hygieny vypadají spíš jako snaha od sebe tuto odpovědnost odehnat.

Reklama

Doporučované