Hlavní obsah

Komentář: ODS chce popravu Hřiba. To neví, že se s ním sejde v příští vládě?

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Kámen úrazu, nebo příští ministr? Pražský primátor je dost možná obojí.

Reklama

Pražská ODS chce přenechat TOP 09 post lídra pražské sněmovní kandidátky jen za podmínky rozpadu magistrátní koalice. Je to krátkozraké.

Článek

Když ODS se svými partnery představovala heslo „Jdeme do toho spolu“ pro sněmovní volby 2021, vypadalo to na idylku. Místo tlustých programů, které voliči stejně moc nečtou, představila jednoduše – jak to dnešní doba žádá – své klíčové cíle jen na dvou stránkách: 10 ideových východisek, 17 konkrétních slibů.

Zároveň si už delší dobu nelze nevšimnout, že mezi lídry ODS Petrem Fialou, lidovců Marianem Jurečkou a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou to velmi dobře funguje a ti tři si docela rozumějí. Což není v politice úplná samozřejmost, zato je to jedna z podmínek úspěchu. A kdo by řekl, že k vzájemnému pochopení dojdou zrovna univerzitní profesor se sedlákem a dobrovolnicí, jež pomáhala opuštěným dětem v chudých zemích.

Potud všechno vypadá růžově, nebo spíš fialově. Jenže už o dvě patra níž v ODS se ukazuje, že pro Fialův projekt nejsou všichni zase tak moc nadšení. Není to kvůli lidovcům. Ty občanští demokraté znají jako málokoho a mají s nimi společné opravdu nezapomenutelné zkušenosti. Byli spolu ve třech vládách, z toho dvě padly před koncem funkčního období (Klausova v roce 1998 a Topolánkova v roce 2009).

Potíž je jinde. Především pár hrdých modrých nostalgiků odmítá vidět dnešní realitu a pořád chápe svou ODS jako silnou, sebevědomou stranu, která přece nikdy nepotřebovala chodit do voleb s kýmkoli v koalici a nikdy by se k tomu neměla snižovat.

Tou největší komplikací je svazek s TOP 09. Pro nezanedbatelnou část občanských demokratů je nepochopitelné, že byla do koalice přizvána.

Třeba u aktuální změny daní obě strany vystupují nikoli jako partneři, ale jako hlavní rivalové. Zatímco ODS pokládá výrazné snížení daní pro zaměstnance za svůj velký úspěch, šéf poslaneckého klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek to označuje za „rozpočtový zločin“.

A pak jsou tu vzájemná nepochopení z minulosti. Nejen v ODS, ale i u lidovců se dnes někteří členové ptají: Proč máme pomáhat se záchranou někoho, kdo nás ještě před pár lety mistroval, moralizoval, poučoval a bral nám voliče? TOP 09 se tehdy posmívala lidovcům, že jsou to socialisté chodící do kostela. A občanské demokraty zase kárala, že je řídí kmotři.

Místopředseda ODS a vrchní vyjednavač Zbyněk Stanjura na tyhle výtky opakovaně odpovídá, že je nutné zapomenout na staré křivdy a že i ta „topácká“ čtyři procenta mohou být ve střetu s Babišem a Piráty nakonec veledůležitá. A že jde hlavně o Prahu, kde má TOP 09 přece jen pořád hodně voličů.

Jenže zrovna v pražské ODS se aktuálně rodí největší odpor ke spojenectví s TOP 09. Podle dohody stranických šéfů náleží místo lídra společné sněmovní kandidátky v metropoli TOP 09, bude jím tedy Markéta Pekarová Adamová.

A to je něco, co občanské demokraty v Praze drásá. Strany tu stojí proti sobě na magistrátu: ODS je v opozici, TOP 09 sedí v městské radě v koalici s Piráty.

Pražská ODS kvůli tomu dokonce tlačí na TOP 09: Necháme vám lídra sněmovní kandidátky, ale vy na oplátku shoďte pirátského primátora Zdeňka Hřiba! Konečně si vyberte a ukažte se – buď s námi, nebo s Piráty!

Jenže i kdyby měli pražští občanští demokraté tisíckrát pravdu, že se Hřib víc než městu věnuje pečlivému budování svého obrazu, převrat na magistrátu v Praze nikdo moc nepochopí ani neocení. Možná ani voliči ODS.

Pokud na něčem může společné úsilí konzervativní trojky o změnu poměrů v zemi zkrachovat, tak přesně na podobných detailech. Přitom ODS, KDU-ČSL i TOP 09 mají tu těžší část spolupráce ještě před sebou – když to všechno vyjde, budou možná společně vládnout. A chtějí-li skutečně odstavit od moci hnutí ANO, tak to nepůjde bez spolupráce s Piráty.

A dost možná se modří v té vládě potkají i s nenáviděným Hřibem, jehož to v Praze skutečně zas až tak moc nebaví a možná by se raději viděl třeba jako příští ministr zahraničí.

Reklama

Doporučované