Hlavní obsah

Komentář: Odvahu do roku 2021! Inspirováno ženami, které se nebály ozvat

Jiří Kubík
šéfredaktor

Podívejte se na sestřih reportážních sérií Ve stínu, inspirovaných náměty čtenářů Seznam Zpráv.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bez přání štěstí a zdraví se do nového roku vstoupit vůbec nedá. Ale přidejme i odvahu a starost o to, v jakém prostředí žijeme. Na ty by se bohužel dalo v době pandemie snadno zapomenout.

Článek

Po ráně jménem covid-19, která zasáhla celý svět, jsme zůstali všichni do velké míry paralyzovaní, vystrašení a upnutí často jen na to jediné – jak uchránit zdraví své, svých blízkých i vzdálenějších. Tomu jsme museli přizpůsobit styl života, nechali si omezit řadu svobod, přestali plánovat, co podnikneme zítra, o víkendu, za týden, za měsíc…

Nikdo nic neví a vše záleží na tom, co epidemická situace, potažmo vláda dovolí. Na náladě a zájmech asi každého z nás se to zákonitě podepsalo. Většina se teď upíná k očkování a doufá, že do léta bude svět zase blíž normálu.

Přesto bych si teď, na začátku roku 2021, dovolil připomenout, že s nástupem koronaviru ze světa nezmizely problémy, s nimiž se společnost dlouhodobě potýká. Úplatky. Klientelismus. Zneužívání moci. Šikana. Nedůstojné chování vůči ostatním… Jen se o tom v posledním roce méně mluví anebo to zaniká v koronavirovém běsnění.

Covid-19 ale vakcínou – věřme tomu – zkrotíme a i média se vrátí ve větší míře ke své společenské roli, tedy ve veřejném zájmu odhalovat levárny a demaskovat ty, kdo si hrají na spasitele, a přitom skrývají problémů víc než dost.

Právě kvůli tomu bych všem, kdo se s podobnými věcmi setkávají, popřál odvahu na tyto věci upozornit, nemlčet, nenadávat (a to často obecně a anonymně) na sociálních sítích. Prostě pomoci vytáhnout problém na světlo a hledat řešení.

V minulém roce jsme se v Seznam Zprávách díky třem odvážným ženám pustili do mapování několika společenských problémů, které covidová éra nespláchla. Připomenout si je můžete v úvodním videu v krátkém sestřihu z reportáží Ve stínu.

Z případů se stala celospolečenská témata, na která museli odpovídat i zodpovědní politici a veřejně slibovali nápravu. V několika případech se do prošetřování pustila i policie a další úřady.

„Rozhodně nelituju, že jsem do toho s vámi šla,“ říká například Gabriela Lhoťanová, pečovatelka, která nás před časem upozornila na naprosto nevhodné chování některých svých kolegyň ke klientům v ostravském domově seniorů Slunečnice. Díky jejímu impulsu jsme se pustili do více než půlroční investigativní práce a nadále sledujeme, jak a kdy se poměry v sociálních zařízeních budou měnit.

Ženy, které se vzepřely zaběhnutým pořádkům a ozvaly se. Pavlína Matykiewiczová (zleva), Silvie Viktorinová a Gabriela Lhoťanová svými náměty inspirovaly série reportáží Ve stínu.

Nebýt podnětu od Pavlíny Matykiewiczové, obyvatelky malé obce Hrčava na česko-polsko-slovenském Trojmezí, těžko bychom zase několik měsíců mapovali zneužívání možnosti zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve firmách pana starosty. Jeho střet zájmů evidentně z nejvyšších pater politiky prosákl i na komunální úroveň do jednobarevného zastupitelstva se značkou ANO. I tento případ, kde jde i o výběrová řízení šitá na míru firmám členů zastupitelstva, díky reportážím Seznam Zpráv vyšetřuje policie.

Reportáže dokazující svérázné postupy úředníků Finanční správy při výběru daní, kteří navíc za své fatální chyby likvidující firmy nenesou žádnou odpovědnost, zase rozpoutaly velkou debatu ve Sněmovně i v Senátu, do které se zapojili i prezident NKÚ či soudci. Na začátku byla opět jedna žena-whistleblowerka, Silvie Viktorinová. To ona, bývalá pracovnice finančního úřadu ve Valašském Meziříčí, se odmítla smířit se šlendriánem na úřadu, a dala nám echo. Opět se tím rozjelo mnohaměsíční natáčení.

„V žádném případě toho nelituju,“ říká dnes. „Byla to má povinnost vůči společnosti. Sice malý a nepatrný příspěvek, ale přesto: Kdyby každý úředník jen tiše přihlížel bezpráví ve státních institucích, kde bychom skončili? Musela bych zavrhnout víru ve spravedlnost, a to se nikdy nestane. Bez ohledu na to, jak vyšetřování možné korupce dopadne.“

Mockrát vám děkujeme za vaše náměty i reakce, které jsme od vás dostali.

I když jednotlivé problémy tak snadno nemizí, jsme přesvědčeni, že je správné o nich mluvit a i v novém roce je vytahovat na světlo.

Ať nezůstávají ve stínu koronaviru a ať se o nich nevedou jen obecné tlachy ve facebookových diskuzích.

Odvahu nám všem!

Reklama

Doporučované