Hlavní obsah

Komentář: Ombudsman nestaví dálnice. I proto Křeček

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Stanislav Křeček byl Poslaneckou sněmovnou zvolen většinou 91 ze 175 hlasů.

Reklama

V Národním investičním plánu byste po ombudsmanovi pátrali marně. Soft-agenda politiky až tak nezajímá.

Článek

Stanislav Křeček jako ombudsman, to nevypadá jako šťastná volba. Soudě podle jeho názorů a postojů posledních let. Zjednodušeně řečeno, a za to samozřejmě pan Křeček přímo nemůže – když jeho zvolení veřejným ochráncem práv na Facebooku oceňuje i puncovaný pravicový extremista, asi není něco úplně v pořádku.

Cynicky, anebo optimisticky řečeno: Stanislav Křeček jako advokát práv občanů (logicky se předpokládá, že jde hlavně o ty „slabší“) může jen příjemně překvapit. Koneckonců nejde jen o ombudsmana samotného, ale o práci a výsledky celého jeho úřadu.

I když hlavní zbraní ombudsmana, kterou může měnit věci k lepšímu, nejsou kompetence, ale slovo. Proto na figuře, která úřad zastává, záleží. Uvidíme.

Křečkovo zvolení, které se v parlamentu úplně nečekalo, a ne hned první den volby, vypovídá o jedné podstatné věci. Lidská a jiná práva, ombudsmanství, napomáhání spravedlnosti a tlumení nespravedlnosti, monitor příkoří, spojka empatie, tahle významná soft-agenda mezi státem a občany politiky zase tak moc netrápí. Ty politiky jako množinu obecně, mezi jednotlivci a stranami jsou samozřejmě rozdíly.

Stanislav Křeček byl zvolen tak trochu shodou okolností. Tradičně rozdělená opozice to podcenila, poslanci ANO se zase rozhodovali pod dojmem okolností, jako byl pomlouvačný výstup poslance Foldyny nebo pohrůžka Milionu chvilek demonstrací. Prostě se to tak nějak sešlo – no a ombudsmanem je Křeček, stalo se, no a.

Umíte si představit tem šrumec, kdyby Sněmovna volila generálního zmocněnce pro výstavbu dálnic? Ředitele stavebního úřadu České republiky? Vrchního operátora veřejných zakázek?

Že by politici situaci ponechali takhle na náhodě, je vyloučené. A ano, poslanec Andrej Babiš by operoval v parlamentu, a ne na horách jako tento týden.

Každý hlas se počítá – když o něco jde. Ale ombudsman? Stupeň důležitosti: střední až nízký. Nejen pro Babiše.

V Národním investičním plánu byste po ombudsmanovi pátrali marně. Daří se nám, radujme se, odvodil premiér v novoročním projevu z ratingu, ekonomických dat, platů, důchodů a útrat občanů. Rosteme, bohatneme, investujeme. O právech tam byl krátký odstavec: „I když se situace v justici zlepšuje, vymahatelnost práva zůstává prioritou. Musíme nadále řešit exekuce a bojovat proti šmejdům a podvodníkům, kteří vám nutí nevýhodné půjčky s cílem vás okrást.“

Soft-agendu – takové to „máme se dobře i jinak než v číslech“ – nedoceňovala většina politické garnitury už dříve, teď je ten rozdíl markantní. Avizovala ho už nominace Heleny Válkové. Zvolení Stanislava Křečka to jen potvrdilo.

Investiční plán je Babišova vášeň, ombudsman mu nepostaví ani tu psí boudu. To spíš hrozí, že by do stavebních zákonů strkal nos těmi svými právy. Namítal, reptal, zdržoval, dokonce možná zdržoval dálnice. I proto Křeček.

Reklama

Doporučované