Hlavní obsah

Komentář: Plať a mlč! Arogance nezodpovědných dosáhla vrcholu

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: Facebook Aleny Schillerové

Přívětivá tvář ministryně Schillerové maskuje krutou realitu výběru daní v Česku.

Reklama

Stali jsme se rukojmími úředníků a politiků, kteří za nic nezodpovídají a rozhodně nám nehodlají vysvětlovat své přešlapy. Nové reportáže Seznam Zpráv o fungování finančních úřadů vygradovaly do absurdního závěru.

Článek

Na svém instagramovém účtu i před televizními kamerami ministryně financí Alena Schillerová nasazuje medovou tvář laskavé, chápavé a trpělivě vysvětlující osoby, kterou nic nerozhází.

Pod touto slupkou se odehrává poněkud drsnější realita.

Náraz občana na státní instituci jménem finanční správa, spadající do ranku ministryně Schillerové, se může proměnit v martyrium, kde zdravý rozum a empatie bohužel nemají vždy své místo.

Ano, je řeč o instituci, která pro tento stát garantuje výběr daní od jednotlivců i firem. Pojetí této služby, definované před několika lety tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem slovy „naši na ně klekli“, se dostalo některým úředníkům tak hluboko pod kůži, že nad slušností a důvěryhodnou službou veřejnosti u nich převládá pocit nadvlády nad potenciálními šizuňky.

Ostatně heslo přece znělo jasně: „Všeci kradnú!“

Výběr daní se ještě na Babišově ministerstvu stal hlavní starostí náměstkyně Aleny Schillerové. Bylo to už za její éry, kdy financové jeli podle tolikrát popíraných kvót na zaklekávání, tedy norem určujících, kolik mají vydat zajišťovacích příkazů na majetek a účty firem, aby si sáhli na odměny za splněné úkoly. I to jsme odhalili s jasnými důkazy v červnových dílech série Ve stínu daňového pekla. Stejně tak případy, kdy se dluhy vybraných firem odkládaly do šuplíku.

Schillerová si myje ruce

Dnešní ministryně se ale k těmto očividným a neobhajitelným přešlapům nehlásí: „Není to moje zodpovědnost. Ptejte se ředitelky generálního finančního ředitelství.“

Zmiňovaná ředitelka Richterová má zase „alibi“: do funkce nastoupila až loni, takže vše, co se dělo za jejího předchůdce, je pro ni minulost. „Tu změnit neumím,“ řekla.

A předchůdce Martin Janeček? Ten byl za přiznaná pochybení náležitě „odměněn“: stal se ředitelem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Takže je dál loajálním úředníkem, a jeho nadřízení tak mají jistotu, že proti nim nikdy mluvit nebude.

V takto rozehrané situaci jsme se rozhodli věnovat konkrétním případům přešlapů finanční správy, s nimiž se na nás čtenáři Seznam Zpráv obrátili.

Tento týden jsme přinesli výsledek našeho osmiměsíčního natáčení s řidičem Martinem Bártkem, kterému chyba finančních úředníků zničila život: po mnoha letech splácení jeho dluhu z podnikání (včetně úroků) mu na úřadu oznámili radostnou novinu: „Už jste se naplatil dost, už nic platit nemusíte.“ Řidič po mnoha letech splácení pocítil úlevu, s rodinou to oslavil a – ač dál pracoval – z jeho mzdy opravdu v dalších čtyřech letech nebyla odečtena žádná částka na umoření dluhu vůči státu.

První reportáž Ve stínu daňového pekla o případu Bártek najdete zde:

Zničené zdraví i rodina. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé.“ (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Teprve ve chvíli, kdy od něj soused chtěl koupit kus pozemku, zjistil, že na něm stále visí zástavní právo finančního úřadu. A šel se zeptat. Dozvěděl se, že zástava tedy poněkud mění situaci. V tu dobu takzvaně odepsaný dluh se znovu probudil k životu a Martin Bártek měl před sebou místo oznámené nuly najednou dluh tři čtvrtě milionu korun. Manželka i synové se od něj v tu chvíli odvrátili: nevěřili mu, že jim po celá léta nelhal, když říkal, že už nic nedluží. Přišel o rodinu. A splácel dál.

Nikdo z finančního úřadu se mu neomluvil, nikdo mu nic nevysvětlil. Prostě smůla. A pokud se vám to nelíbí, stěžujte si nadřízenému úřadu do Zlína. To vše zachycují naše dvě reportáže.

Nikdo s vámi mluvit nebude!

A teď se dostáváme k onomu v úvodu avizovanému absurdnímu závěru.

Ředitel tiskového oddělení Finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal, údajně jediná osoba, která se může vyjadřovat pro média, dostal mailem od Seznam Zpráv tyto základní otázky:

- Proč se dosud nikdo z finanční správy neomluvil Martinu Bártkovi za chybu, kterou udělali úředníci ve Valašském Meziříčí, když rozhodli o odpisu daňového dluhu Martina Bártka v době, kdy měl zaměstnání, bylo možné uplatňovat srážku ze mzdy, a kdy měl finanční úřad zastavený pozemek pana Bártka?

- Kdo nese odpovědnost za tuto chybu, která velmi zásadně zasáhla do života pana Bártka (rozpad rodiny) a mimochodem negativně ovlivnila i výši vybrané částky z Bártkova dluhu pro státní rozpočet? (Martin Bártek letos vstoupil do insolvence a je velmi pravděpodobné, že za této situace FÚ získá ze své pohledávky mnohem menší část, než by tomu bylo před pěti lety, bez insolvence.)

- Proč Finanční úřad pro Zlínský kraj nereagoval na žádost o prošetření způsobu vyřízení stížnosti, které vám Martin Bártek zaslal letos 8. června?

- Zůstává Taťána Zmydlená nadále vedoucí vymáhacího oddělení na finančním úřadu ve Valašském Meziříčí?

Odpovědi žádné nepřišly a jak ředitel Skoumal vysvětlil do telefonu, ani žádné nepřijdou. „Nic vám k tomu neřeknu. Nebudeme vám na nic odpovídat. Nebude s vámi mluvit vůbec nikdo. Na shledanou.“ A zavěsil.

Druhou reportáž Ve stínu daňového pekla o případu Bártek najdete zde:

Plaťte a neptejte se proč. Drsné metody úředníků připravily stát o peníze. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Reakce z úřadu, na který byl v reportáži ve své věci Martin Bártek odkazován ředitelem z Valašského Meziříčí, dokresluje aroganci úředníků: vědí, že si můžou dovolit nejen chybovat (nikdo je za to nevyhodí a žádnou škodu platit nebudou), ale také že se nikomu z ničeho nebudou zpovídat.

Prostě mlčet – ono se to přežene.

Abych byl naprosto přesný: Finanční správa dlouhodobě nekomunikuje běžným způsobem. Neodpovídá na otázky, nic nevysvětluje, jako by ani neměla zájem na tom, aby veřejnost chápala její postupy a důvěřovala jí.

To je i strategie relativně nové ředitelky Generálního finančního ředitelství Tatiany Richterové, která od počátku odmítala odpovídat i na základní otázky, zda a v čem se finanční správa pod jejím vedením změní. „Paní ředitelka nemá zájem odpovídat,“ vysvětlovala její mluvčí. Připomínám, že je to ona ředitelka, na kterou všechny novináře s dotazy odkazovala ministryně Schillerová.

Veřejné slyšení v Senátu

Finanční správa si zároveň na svém webu zřídila sekci Nepřesnosti v médiích, kde se k jednotlivým reportážím vyjadřuje. Neodpovídá tu sice na otázky, vyhýbá se podstatě problémů, zato svůj pohled na věc, tedy že vše je nyní v pořádku, tam opakuje mnohokrát.

Stalo se tak i tentokrát po zveřejnění nových reportáží Seznam Zpráv. Dozvěděli jsme se znovu, že GFŘ v minulosti „shledalo ve Valašském Meziříčí nedostatky v oblasti vymáhání nedoplatků a vnitřních procesech s tím souvisejících“. A že „nedostatky byly identifikovány a výsledky vnitřních kontrol se promítly i v postizích zaměstnanců finančního úřadu. GFŘ přijalo opatření, která zamezí opakování podobných pochybení.“

Obecná, nicneříkající vyjádření, s nimiž je v kontrastu i setrvávání Taťány Zmydlené, ústřední postavy zveřejněných reportáží, na postu vedoucí vymáhacího oddělení.

Reportáže Seznam Zpráv už v červnu vyvolaly mimořádné jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, které skončilo odhlasováním, že je vše v pořádku (většinu mají vládní poslanci). Koncem září jsou předvolány ministryně Schillerová i šéfka finanční správy Richterová na veřejné slyšení do Senátu. Teprve uvidíme, jak pochodí v tomto „centru opozice“, jak horní komoru nazval premiér Babiš.

Mimochodem, zveřejněné případy se mohou stát podnětem k vyšetřování i pro orgány činné v trestním řízení. Ty by se totiž mohly kvůli omylům a nečinnosti úředníků zaměřit na poškozování zájmů státu – i v případu Martina Bártka v rámci jeho insolvence totiž nakonec stát získá do rozpočtu méně peněz, než by získal bez čtyřletého chybného odpisu A podobných případů bylo v reportážích zdokumentováno vícero.

Zdaleka nejde o minulé kauzy, které s dnešním fungováním finanční správy nijak nesouvisejí. A to nejen proto, že lidé, kteří nesou za chyby a nečinnost odpovědnost, dál zůstávají na vlivných pozicích. Podobné excesy se při výběru daní dějí stále, a to i v jiných regionech. Potvrdilo se nám to při natáčení dalších kauz, které na základě podnětů vás, čtenářů Seznam Zpráv, připravujeme.

Arogancí maskující nezodpovědnost některých veleúředníků se odbýt nenecháme.

Reklama

Doporučované