Hlavní obsah

Komentář: Po zuby odzbrojení Češi jsou v míru 8. na světě

Jan Lipold
šéfkomentátor

Ilustrační snímek.

Reklama

Jako správní holubičí Slované máme mírumilovnost v krvi. Dokonce i politici tu prý mluví slušně.

Článek

Česko je osmou nejmírumilovnější zemí světa, uvádí nový žebříček mírumilovnosti zvaný Světový mírový index (GPI). Jde o seriózní, až vědecky podloženou záležitost. Pokud se shodneme, že mírumilovnost je dobrá, pak jsme svědky skvělého úspěchu: osmé místo. Buďme hrdi! Zapalte ohně!

Řekli byste to do nás? Je to vůbec zasloužené?

Index pečlivě hodnotí země podle řady kritérií, například míry kriminality, dostupnosti zbraní, velikosti armády a její výzbroje, příspěvků na mírové mise OSN, vztahů se sousedními zeměmi, mírumilovnosti demonstrací, míry nátlaku politického systému na občany nebo účasti na zahraničních konfliktech.

Naopak, evidentně pomíjí subtilní projevy bojechtivosti všedního dne. Jako jsou agresivní řidiči, fotbaloví chuligáni, verbální konflikty v MHD, zábavní pyrotechnika nebo průvodčí, který vás sprdne na tři doby, že vám rouška spadla pod nos. (Jasně, že má být předpisově na nose, ale asi se to dá vyjádřit i mírumilovně; od čeho jsme osmí na světě?)

O zástupech výbojných uživatelů sociálních sítí nemluvě. Kdyby GPI započítal i komentáře pod fotkou teplických prvňáků na Facebooku, spadli bychom někam do páté desítky, přinejlepším.

Ale to ne. A je to tak správně. Několik výtržníků by nemělo nezaslouženě zkreslit společné výsledky nás všech, holubičích Slovanů. Máme mírumilovnost v krvi. Dokonce i politici tu prý mluví slušně.

Posuďte sami: Od roku 2010 obsadilo Česko v boji o GPI postupně 13., 5., 10., 10., 13., 16., 8., 7., 7., 10. a letos tedy 8. místo. Takže nejde o náhodu, ale o důkaz naší stabilizované výkonnosti na poli míru.

Zastavme se u kritéria „dostupnost zbraní“. Míněny jsou lehké, ruční zbraně, ne rakety středního doletu, těmi myslivci nedisponují. Tvůrci indexu známkují jednotlivé země od 1 do 5 a Česko je mezi málem těch, které obdržely jedničku, což znamená dostupnost „velmi nízkou“. Z Evropy mají za 1 ještě Maďarsko, Slovinsko, Portugalsko, Dánsko a Island. USA zapsaly trojku (podle mě 3 minus), Rusko čtyřku a pětku vyfasovaly Afghánistán, Irák, Sýrie nebo Súdán.

Rozum velí tvrdě vybojované mírové výsledky střežit jako oko v hlavě, a český Senát proto reagoval vzápětí: navrhl, aby v ústavě bylo výslovně zapsané právo bránit svůj nebo cizí život se zbraní v ruce nebo případně i v něčem jiném. Zákon má, jak ho podepřel senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček z ODS i petice se 102 tisíci podpisů, pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v rámci EU.

To dává smysl. Kdo jiný by měl prokouknout a odrazit útok na svobodu zbrojení než světová osmička na žebříčku míru? Přehlídka na počest vítězství je v plánu.

Příště bychom si mohli povědět něco o našich vyhlídkách v indexu vyplašenosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované