Hlavní obsah

Komentář: Přestaňme si lhát, koalice českou opozici nezachrání

Michal Sirový
Ekonom, profesionální volební sázkař
Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš na snímku z května 2018, kdy jednal s ČSSD a KSČM o vládní spolupráci.

Reklama

Pokud chtějí opoziční strany v roce 2021 porazit Andreje Babiše, předvolební koalice jim v tom příliš nepomohou. Problém opozice je ve slabé podpoře voličů, ne v její rozdrobenosti.

Článek

Už dva roky o tom mluvíme v hospodách, kavárnách a na demonstracích. „Až se opoziční strany spojí, tak díky našim hlasům porazí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. To bude nádhera!“

Porážka nejsilnější vládní strany totiž údajně není možná díky roztříštěnosti opozičních stran a neférovému volebnímu systému, který znevýhodňuje menší subjekty. I proto získaly demokratické opoziční strany (ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) v posledních sněmovních volbách jen 70 mandátů. I proto je jejich aktuální předpokládaný zisk na přibližně 80 mandátech – dle Michala Škopa z webu mandaty.cz.

Voliči a podporovatelé demokratické opozice tak tlačí své oblíbené strany k větší spolupráci a k předvolebním koalicím pro sněmovní volby 2021. Koalice by totiž měly současnou situaci vyřešit a poslat Andreje Babiše pryč z premiérského křesla.

Tato veřejná debata probíhá už dva roky a je pro ni příznačné, že se neopírá o data. Během té doby nebyl publikován ani jeden veřejný průzkum, který by se dotazoval na voličskou podporu potenciálních koalic. Zůstává nám tak pro Česko typická, ničím nepodložená, ale o to vášnivější debata.

I přes absenci relevantních průzkumů si však můžeme spočítat, jak by některé scénáře mohly dopadnout.

Ani velké koalice by k vítězství nestačily

Jak vypadá maximální a přitom ještě realistická varianta spojení opozičních stran? Demokratická opozice je složena z pěti stran: Pirátů, ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09. Není reálné, aby všechny strany kandidovaly v jedné koalici. Kolik voličů Pirátů je bude volit i v koalici s ODS a naopak? Maximalistická varianta spojení opozice spočívá ve vytvoření dvou koalic. První představuje spojení konzervativnějších stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Druhou pak liberálně-středové uskupení Pirátů s hnutím STAN.

Problém je, že při stávající voličské podpoře by demokratické opozici k vítězství zdaleka nestačilo ani tohle. Dopadla by sice přibližně o 14 mandátů lépe než bez koalic (94), ale pořád by jí chybělo nějakých 10 mandátů k vítězství.

Tento příklad navíc počítá s tím, že by koalice nestály opozici ani jeden hlas. Což se téměř jistě nestane. Kolik voličů Karla Schwarzenberga a TOP 09 ji bude volit v koalici s ODS Jana Zahradila a Alexandra Vondry, kteří se zastávají stávajících autoritářských režimů v Polsku a Maďarsku? Z podobné situace by těžila například Trikolóra, která by přetáhla některé voliče od ODS. Něco by asi získala i ČSSD a Zelení.

Reálně by tak opozice v koalicích získala výrazně méně než prostý součet svých hlasů odpovídající 94 mandátům. Místo zhruba deseti hlasů potřebných pro složení vlády, by jí chybělo spíš tak patnáct. Vládu by tak dost možná nesložila ani ve spojení s ČSSD – současnou vládní stranou. A pokud ano, jak by asi vypadala vláda šesti stran se záběrem přes celé politické spektrum, od ODS po ČSSD?

Setrvalý stav

Debata o koalicích tak dva roky zastiňuje fakt, že opozice nemá dostatečnou voličskou podporu. Pět demokratických stran získává v průzkumech dlouhodobě okolo 40 % hlasů. Podpora vládní koalice ANO a ČSSD spolu s KSČM a SPD je dlouhodobě okolo 50 %. Je naivní si myslet, že bychom v Česku měli výrazně jinou vládu, kdyby tu byl „férovější“ volební systém. Nebo kdyby opozice kandidovala v koalicích.

Účelová volební spojení nezmění voličskou podporu. To mohou dokázat až propracované programy, které budou prosazovat důvěryhodnější osobnosti v dobře cílené volební kampani. Opozice ale v žádném z těchto aspektů neudělala od posledních voleb nic, co by mělo měřitelný dopad na její voličskou podporu.

Opozice se nemá snažit o vítězství díky volebním koalicím. Opozice se má snažit o vítězství díky hlasům voličů. Volby budou vždy rozhodovat hlasy, nikoliv účelová spojení.

Přestaňme si lhát, koalice českou opozici nezachrání.

Reklama

Doporučované