Hlavní obsah

Komentář: Prymula ven, ale důvěra k vládě už je ztracena

Foto: vlada.cz

Roman Prymula na tiskové konferenci vlády 21. října. Ten samý večer porušil vlastní zákazy večerní návštěvou restaurace.

Reklama

Co tak důležitého musel ministr zdravotnictví řešit uprostřed krize, kdy se vůbec nedaří epidemii zkrotit a zdravotníkům docházejí síly, zrovna o půlnoci a zrovna v restauraci a zrovna s Jaroslavem Faltýnkem?

Článek

Pokud by to byl záměr, jak ztratit poslední zbytky důvěry před rezignací, tak lépe to udělat snad ani nešlo.

Místo: bájný Vyšehrad, aktuálně skloňovaný i v korupční fotbalové kauze. A luxusní restaurace Rio's přímo vedle místní dominanty, baziliky sv. Petra a Pavla.

Obsazení: ministr zdravotnictví Roman Prymula se tu ve středu pozdě večer schází s Jaroslavem Faltýnkem, kmotrem hnutí ANO.

K dokonalosti papalášského výsměchu a pohrdání lidmi v těžké době chyběly snad už jen prostitutky na večírku a pití drinků jedním brčkem z kýble.

Ministr Prymula, který o několik hodin dříve přemluvil prezidenta, aby se letos vykašlal na udílení vyznamenání 28. října, pak svůj úspěch zřejmě vyrazil zapít. Porušil úplně všechna pravidla, k nimž ostatní opakovaně vyzývá, a stěžuje si, že ti, co je nedodržují, jsou nepoučitelní:

1. Omezený pohyb a zákaz vycházení, tedy jak sám říká – jenom do práce, nakoupit a domů. 2. Minimum kontaktů s ostatními lidmi a nošení roušek. 3. Jako správný papaláš si pro schůzku vybral luxusní restauraci, kterou svým nařízením zavřel.

Odpověď na otázku, co tak důležitého musel ministr zdravotnictví řešit uprostřed krize, kdy se vůbec nedaří epidemii zkrotit a zdravotníkům docházejí síly, zrovna o půlnoci a zrovna v restauraci a zrovna s Faltýnkem, je vlastně méně důležitá.

Není jiné řešení, než aby Prymula okamžitě rezignoval, k čemuž ho už vyzval šéf koaliční ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. A pak i premiér Andrej Babiš. Sám Prymula odstoupit nehodlá, žádné pochybení nevidí.

Připomeňme, že jsme v nouzovém stavu, kdy soudy udělují přísnější tresty, jak to na jaře pocítil muž z Brna, který za krádež pěti rohlíků dostal 18 měsíců vězení. Prymulova rezignace je ten nejmenší a nejrychlejší politický trest.

Samozřejmě, premiér Andrej Babiš hned teď nemá po ruce paletu lidí, ze kterých by vybral nového ministra zdravotnictví, ale to je vedlejší. Pokud to tedy nevezme Karel Havlíček, který kromě ekonomiky, dopravy a průmyslu stejně nejčastěji chodí mluvit do médií o epidemii.

Tato vláda svým chaotickým rozhodováním a zmatečnou komunikací už ztratila důvěru veřejnosti, že dokáže krizi zvládnout. Výměna ministra to nezmění. Pád vlády by způsobil ještě větší chaos. Ovšem pokud si unavený premiér Babiš časem nepřizná, že už to nezvládá, a sám to položí.

Nezbývá nám nic jiného než to zvládnout sami – tedy aby se každý choval opatrně bez ohledu na to, že nám to nařizuje kabinet, jemuž nevěříme.

Reklama

Související témata:

Doporučované