Hlavní obsah

Komentář: Putine, mlátíš naše děti

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Elena Rostunova, Shutterstock.com

Mladí lidé vyrážejí do ulic s jasnou vyhlídkou, že dostanou nabančeno.

Reklama

Rusům, kteří přečkali ztrátu prestiže své země pod Gorbačovem a nejistotu 90. let, teď režim mlátí děti. To může znamenat velkou změnu.

Článek

Zatímco jinde v Evropě se tímto tempem počítají oběti covidu-19, v Ruské federaci přibývají po stovkách lidé, kteří končí v policejních antonech, vyšetřovací vazbě a soudních budovách. Další tisícovky lidí, které nepotkal tento scénář, dostihla aspoň rána pendrekem, kopanec milicionáře nebo zimní jogging s těžkooděnci v zádech.

Z běloruské matrjošky jménem policejní stát vykoukla zřetelně její ruská sestra. Policisté zatýkající lidi poklidně stojící na nároží, neoznačení muži v černém odchytávající lidi na ulici, milicionáři surově bijící bezbranné mladé lidi ležící na zemi. Řadě zraněných odmítají bezpečnostní složky i osádky sanitek pomoct.

Ruská federace nám s jemností sobě vlastní ukazuje, že ochranka Dukovan pojatá dle moskevského modelu by nejspíš preventivně zmydlila a zatkla každou jihomoravskou babku, která půjde kolem jaderné elektrárny s otepí klestí…

Lidé v Rusku vyšli do ulic na podporu Alexeje Navalného, jehož jméno se prezident policejního státu Vladimir Putin zdráhá vyslovit. Navalnyj, který by si mohl jezdit po světě s jedním nekonečným přednáškovým turné a obracet bankovky vidlemi, se se statečností sovětských pěšáků, kteří v druhé světové válce vlastní hrudí zakrývali střílny německých bunkrů, aby své rotě otevřeli cestu k útoku, vrátil do vlasti. Za trestný čin vlastní prudké otravy sajrajtem jménem novičok a za neoznámení pobytu úřadům v době, kdy ležel v kómatu, byl odsouzen k tříapůlletému trestu.

Navalnyj Rusům vzkazuje, aby se přestali bát. Ne kvůli němu, ale kvůli sobě. A celkem zajímavá skupina lidí, podle průzkumů především věková skupina kolem 25 let, si skutečně dodala kuráže a vyšla do ulic s jasnou vizí, že dostane nabančeno.

Rusové jsou zvláštní národ. Jeho řadovému příslušníku není jasně patrná přidaná hodnota demokracie, je mu šumák ruský zásah v Sýrii, Moskvou sponzorovaní žoldnéři v Libyi, nechává ho poměrně chladným, když ruští agenti střílejí lidi do hlavy v Berlíně, zatímco v Londýně jim lijí jed do čaje. Dokážou ale přijmout a kriticky vyhodnotit informaci, že jejich čelní představitelé kradou.

A když si někdo nahrabe na pohádkový palác, jak přesvědčivě ukázala investigativa Navalného týmu, tak tomu Rusové ve svých malých bytech a vesnicích bez vyasfaltovaných cest rozumějí velmi dobře. A štve je to.

Teď se přidal nový prvek. Rusům, kteří přečkali ztrátu prestiže své země pod Gorbačovem a značnou sociální nejistotu 90. let, teď režim mlátí děti. A to je něco, co se vás týká, i když jste pendrekem nedostali osobně. Pamatujete si na reakci dělníků ČKD na projev Miroslava Štěpána při jeho návštěvě podniku v listopadu 1989?

Jak napsal komentátor Alexandr Mitrofanov, z ruských sociálních sítí je cítit nový prvek, nová silná emoce, a sice nenávist vůči Putinovi. Je asi přehnané se domnívat, že autoritářský režim je otřesený, ale semínko nejistoty a lidského vzdoru se možná uchytilo.

Reklama

Doporučované