Hlavní obsah

Komentář: Rychetský byl na Hradě v roční podmínce, věděli jste to?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman s Pavlem Rychetským při návštěvě Ústavního soudu v roce 2013.

Reklama

První slovo platí, ale dokud nemá laureát státní vyznamenání v ruce, musí u Miloše Zemana počítat se vším. Roman Prymula, Pavel Trávníček, Radim Uzel a další by se měli mít na pozoru.

Článek

Zdá se to neuvěřitelné, ale i tváří v tvář zemi zmítané pandemií se najde dost prostoru na staré a ještě starší války. Vítejte u pořadu Dohráno ve světě špičkových ústavních činitelů České republiky.

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím mluvčího oznámil, že „se rozhodl neudělit původně plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka Pavlovi Rychetskému, vzhledem k tomu, že poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně.“ To jsme tu ještě neměli. Nezbývá než povolat elektronickou tužku.

Za prvé, řády a medaile se už udělovaly, 28. října 2020. Jen ne fyzicky. Zrušen byl ústavní ceremoniál jejich předávání, pročež dotyční nebo jejich potomci vyznamenání zatím nedostali do rukou a na klopy. Ale vedoucí prezidentské kanceláře 22. října řekl, že „seznam těch, kterým v letošním roce bylo vyznamenání uděleno nebo propůjčeno, se objeví na stránkách Pražského hradu 28. října ve 20 hodin“, a „všem vyznamenaným“ děkoval, že chtěli na Hrad přijet.

Po Mynářově oznámení ČTK zcela logicky informovala, že „prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá jim je ale kvůli epidemii nového koronaviru až příští rok.“

Onen seznam na webu Hradu od 28. října 2020 také visí, sice pod titulkem „prezident republiky udělí“ (budoucí čas), ale s informací, že se prezident „rozhodl udělit“ (minulý čas, ve kterém se pochopitelně až dosud celá informace chápala a popisovala v tisku). Pavel Rychetský na soupice oceněných figuroval až do 10. února 2021 večer, pak byl v tichosti vymazán. Ale první slovo platí!

V televizním projevu 28. října prezident řekl: „… velice se omlouvám jak vyznamenaným, tak jejich rodinným příslušníkům, že na základě zpřísněných opatření vlády jsem byl nucen odsunout slavnost 28. října na příští rok.“

Takže ještě jednou: Byli to „vyznamenaní“, žádní „původně plánovaní vyznamenaní“.

O tom, že se státní vyznamenání za rok 2020 udělují s podmínkou, že dotyční do roka a do dne neprovedou něco, čím se znelíbí Miloši Zemanovi, se až dosud nevědělo. Roman Prymula, Pavel Trávníček, Radim Uzel a další žijící laureáti by se měli mít na pozoru, aby nedopadli jako Pavel Rychetský.

Zajímavým ústavním rébusem může být otázka, jestli se dají státní vyznamenání odspolupodepsat. Protože seznam vyznamenaných vždycky spolupodepisuje předseda vlády. Takže Andrej Babiš by to teď měl reklamovat a žádat nový papír?

Úplně vedle je „zdůvodnění“, že laureát Řádu T. G. M. I. třídy v podmínce „poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně“. Když odhlédneme od ledabylosti formulace „zrušení volebního zákona“ (byly zrušeny jen malé části, ne celý zákon), je nesmysl dělat, že to je dílo předsedy Ústavního soudu. Byl pro, stejně jako deset jeho kolegů a kolegyň, čtyři byli proti, Rychetský měl jen jeden svůj hlas a nic by sám nezrušil, ani kdyby se rozkrájel. Právnímu názoru ostatních nešéfuje. Ústavní soud se neřídí jako firma, dobrý den.

Příběh volebního zákona má kořeny v časech opoziční smlouvy na přelomu tisíciletí, kdy vládla ČSSD s Milošem Zemanem jako premiérem a Pavel Rychetský byl vicepremiérem a mimo jiné volební zákon obhajoval. I po dvaceti letech, věren své letoře, čte Zeman nález „Rychetského“ Ústavního soudu jako věrolomnost. Teď už je patrnější, proč vyhlásil letošní volby tak daleko dopředu.

Nedůstojné vyřizování prezidentských účtů s předsedou Ústavního soudu skrze státní vyznamenání si můžeme odfajfkovat a pojďme k důležitějším věcem. Například jestli funguje oddělení výkonné a soudní moci – a tenhle kuriózní příběh mimochodem naznačuje, že pořád ještě ano.

Reklama

Doporučované