Hlavní obsah

Komentář: Sčítejme se, nosme roušky, Babiš - neBabiš

Foto: Jan Mihaliček

Nošení respirátorů a dodržování rozestupů není jen v zájmu jedné vlády, ať je jakákoliv.

Reklama

Nenechme si namluvit, že stát nejsme my a nemůžeme mu věřit.

Článek

„A žijte ve vzájemné úctě a důvěře.“ Formulka, kterou slýchávají novomanželé, by se hodila i pro jinou dvojici, a to je stát a jeho občan. I v tomhle vztahu je důvěra důležitá, klíčová. A stejně tak ve vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. (I zákoník práce svého času znal výpovědní důvod „ztráta důvěry“ a v řeči právníků se objevuje doteď.)

A oboustrannou ztrátu, nebo použijeme-li klišé o „vytrácení“ se důvěry mezi lidmi a jejich státem můžeme pozorovat čím dál častěji. A co je horší, čím dál častěji zaměňujeme stát za politiky, kteří stojí v jeho čele. To je velká chyba. Stát je orloj, politik (při veškeré úctě) jen figura, která se na chvíli objeví v otevřeném okénku.

Ukázalo to třeba Sčítání lidu 2021: Proč se sčítat, co je komu do toho, jestli mám plynovou přípojku? A stejně jim to spadlo! Vidíte, je to šlendrián. Není těžké na takové názory narazit.

Lidé nedůvěřují státu, že po nich chce užitečná data, že je využije správným způsobem. A stát nedůvěru podporuje sběrem duplicitních údajů, zanedbáváním registrů a dalšími kroky.

A pak je tu argument Babišem - či kýmkoli jiným v čele státu. (I když popravdě u současného premiéra je asi emoce nedůvěry u části lidí nejsilnější za celou porevoluční éru.)

Sčítání? Tam já Babišovi od plic napíšu, co si o něm myslím! Tak přibližně začala jedna z twitterových debat na téma statistické akce. A zapojil se do ní i vědec, klimatolog Radim Tolasz, s příjemně jednoduchým, a o to pádnějším příspěvkem:

„Možná by stačilo pochopit, že sčítání není v zájmu jedné vlády, ať je jakákoliv,“ napsal.

A to je důležité si připomínat. Ačkoli se nám možná dere na mysl představa, že stát si někdo uzmul pro sebe a využívá jeho mechanismů ve svůj prospěch, je nejhorší reakcí na to přitakat a začít se ke státu chovat jako k nepříteli. To je totiž naopak cesta, jak z něj skutečně udělat nástroj a ne jen zmíněný orloj, který co čtyři roky řídí jeden z hodinářů.

O důvěru se hraje v těchto zjitřených měsících i jinde než na suchopárném poli statistiky. Politologové se shodnou, že jakákoli nepříjemná opatření v boji s koronavirem spíš a snáz dodržují občané, kteří důvěřují vládě a úřadům.

Sčítání tak může posloužit jako dobrá mantra pro další týdny. Nošení respirátorů/dodržování rozestupů/omezení kontaktů není v zájmu jedné vlády, ať je jakákoliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované