Hlavní obsah

Komentář: Shazování vlády? Pochopitelný, ale špatný nápad

Foto: Martin Malý

Na zdraví! Jenže co bude dál?

Reklama

Cílem opozice má být převzetí moci. Petr Fiala by si měl vzpomenout na Jiřího Paroubka v roce 2009.

Článek

Nejnovější snaha ODS shodit Babišovu vládu je legitimní a pochopitelná. Opoziční lídr Petr Fiala se k takovému kroku odhodlal v pondělí v noci po pondělní tiskové konferenci vlády. „Premiér ztratil schopnost řídit vládu i naši zemi. Je nepřijatelné, aby zemi dále vedl premiér, který je osobně zodpovědný za současný zoufalý stav a zjevně neví, jak z něj naši zemi vyvést,“ zdůvodnil Fiala, proč chce po skončení nouzového stavu zahájit jednání o vyslovení nedůvěry vládě.

Andrej Babiš důvěru a respekt veřejnosti ztrácí každým dnem. Jeho neobratný komunikační styl se teď, v krizových časech, stává přítěží, protože nedokáže vysvětlit, co a proč vláda dělá.

Přepis jeho pondělního vystoupení, kde věty nedávají jakýkoli smysl, dokonce koluje po sociálních sítích a lidé se mu smějí jako kdysi legendárnímu projevu posledního komunistického vůdce Miloše Jakeše na Červeném Hrádku.

Lídři ODS argumentují, že nemohou dál jen přihlížet lhaní a blábolení bez hlavy a paty v momentě, kdy země čelí největší krizi v polistopadové éře. Celý národ u televizních obrazovek sledoval unaveného a zmateného premiéra, jemuž při nejlepší vůli nerozuměl.

Přesto nápad shodit právě teď (nebo za 14 dní) vládu není příliš strategický. Protože skutečným cílem opozice po svržení kabinetu by mělo být převzetí moci.

ODS ví, že na to nemá ve Sněmovně dostatek hlasů a nemá na své straně ani prezidenta. Co je tedy vlastně jejím cílem? Asi chce všechny své výhrady shrnout před velkým publikem v živém televizním přenosu z Poslanecké sněmovny. A možná také hodlá vystavit ČSSD a komunisty otázce, zda vážně chtějí zmatečného premiéra, který vše řídí přes esemesky, dál držet ve funkci, a spolupodílet se tak na chaosu.

Jenže co bude dál? Kabinet to pravděpodobně přežije, takže opozice vyhecovaná úspěchem v krajských a senátních volbách si jen připíše zase jeden neúspěch. Je v tom vidět i soupeření v opozici: zatímco Fiala chce být na premiéra ostrý, pirátský lídr Ivan Bartoš jede dlouhodobě zdrženlivější postoj k Babišovu kabinetu a k jeho svrhávání uprostřed krize se přidávat nechce.

Druhá možnost – pro ODS ta horší – je, že by se pád vlády podařil. Pak by byl Petr Fiala výsledkem zaskočený stejně jako v roce 2009 lídr ČSSD Jiří Paroubek, který pak vůbec nevěděl, co si s tím vlastně počít.

To by se mohlo stát v případě, kdy by se třeba sociální demokraté nebo komunisté po volebním debaklu rozhodli při hlasování o nedůvěře emancipovat – a upozornit na sebe. Což není úplně vyloučené.

Jenže co by pak následovalo? I po vyslovení nedůvěry by vláda zůstala u moci, protože prezident Miloš Zeman klidně navzdory všem pověří sestavením další vlády znovu Andreje Babiše. Výsledkem by nakonec byl jenom ještě větší chaos.

Reklama

Doporučované