Hlavní obsah

Šikmý záchod, aby nám zaměstnanci nevysedávali. Starosti bohatého světa

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: StandartToilet.net

Je to prosté. Záchod klesá pod úhlem 13 stupňů.

Reklama

Průzkumy údajně ukazují, že průměrný člověk stráví v práci na toaletách o 25 procent více času, než je nutné. Ono se to dá změřit?

Článek

Je to klasická zpráva o starostech bohatého světa: Britská firma StandardToilet přichází na trh se šikmým záchodem, který znemožní „vysedávání“.

Nová toaletní mísa není vodorovná, ale zešikmená směrem k zemi v úhlu 13 stupňů. Tím pádem se sezení po několika minutách stává nepohodlným, protože člověka začnou bolet nohy.

Design je výsledkem odborných testů. Ukázaly, že při úhlu 8 až 13 stupňů zaměstnanec na záchodě vydrží sedět o čtvrtinu kratší dobu. Firmy tak prý mohou ročně ušetřit více než čtyři miliardy liber, což je nejdůležitější faktor záchodového byznys plánu.

Ano, tyranské toalety – že také šetří vodu a šikmý posez je údajně zdravější, to je jiná písnička – jsou určeny v první řadě zaměstnancům. A hlavním zákazníkem mají být jejich zaměstnavatelé.

Výrobce podle agenturních zpráv vychází z průzkumů, které údajně ukazují, že průměrný člověk stráví v práci na toaletách o 25 procent více času, než je nutné. Nutné? Ona se doba, po kterou je „nutné“ vykonávat tělesnou potřebu, dá změřit stopkami? To jsme to dopracovali.

Pobyt na toaletě, nezbývá než připomenout, je vysoce individualizovanou lidskou aktivitou odvozenou od momentálních fyziologických potřeb a mimo jiné taky otázkou soukromí. Ty stopky zase koukejte schovat.

Samozřejmě je možné, že se někdo na záchodě „zašívá“, to známe už ze školy, ale jestli mu fakt jde o tohle, může přece sklopit prkýnko – úhel 13 stupňů je mu ukradený – a dřepnout si vedle mísy na zem. Ne, to se nedělá, to není správné. Co tam máte dál?

Zakladatel StandardToilet Mahabir Gill, informoval média, že byl mnohokrát svědkem toho, že zaměstnanci na toaletách spali. Je to možné, taky už jste u vás v práci nebo koneckonců i jinde viděli někoho spát na záchodě? A zase: jestli tam někdo opravdu „vytuhne“, pak mu asi na úhlu už úplně nezáleží…

Mnohem typičtější situace – a jádro podnikatelského záměru – je: zaměstnanci prodlévají na toaletě s chytrým telefonem v ruce, což skutečně jejich WC-time prodlužuje a snižuje produktivitu práce.

No ano. V maloobchodu nebo železárenském provozu je to jasné: zaměstnanec s mobilem na toaletě je neproduktivní, nepracuje nám. Ale v administrativě, v profesích, které stojí a padají s komunikací? Když máte na toaletě dostatečně chytrý telefon a signál, to by se zaměstnavatel možná divil, kolik toho zastanete.

Neměl by být spíš rád a vyjít vám vstříc, než experimentovat se šikmou plochou?

V kancelářích jde přece o jeden a ten samý problém s „mrháním pracovní dobou“, ať sedíte pěkně hezky na svém místě u počítače, nebo na toaletě. Spokojeně prokrastinovat, surfovat a esemeskovat můžete tam i tam.

A pak je tu víc než miliarda lidí, kterých se tyto záležitosti netýkají. Protože žádný záchod nemají. Ani rovný, ani šikmý, ani splachovací. Co by za něj dali!

Bill Gates loni představil prototyp futuristického záchodu, který nepotřebuje ani vodu, ani kanalizaci a vznikl především kvůli té nejzákladnější hygieně obyvatel chudých částí světa. Kteří si o našich problémech mohou nechat jen zdát.

Tohle je směr, kterým by se měly toaletní inovace ubírat.

Reklama

Související témata:

Doporučované