Hlavní obsah

Komentář: Slabý Bidenův mandát? Vždyť získal víc hlasů než Obama

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora

Joea Bidena čeká v prezidentské funkci spousta úkolů. Třeba ukázat, že není Obama číslo 2.

Reklama

Joe Biden se s manželkou nejspíš v lednu nastěhuje do Bílého domu. Po předchozím nájemníkovi tam bude muset pořádně vyvětrat. Bidenovi někteří vyčítají slabý mandát, ale nenechme se mýlit.

Článek

Američané mají rádi jednoduchá a silná sdělení. Tak bych jedno pro pochybovače ohledně mandátu pro zvoleného 46. prezidenta Spojených států měl. Joe Biden získal více voličských hlasů než Barack Obama v „revolučních“ volbách roku 2008. To jsou fakta, ne fake news.

Mimochodem fake news, jedna z oblíbených frází Donalda Trumpa, to je velký poražený úterního hlasování. Polopravdy, fámy nebo vyložené lži vypouštěl poražený prezident a vlastně stále ještě vypouští se stejnou zlovolnou pravidelností, s níž vyměňoval pracovní povinnosti za greeny svých oblíbených golfových hřišť.

Ostatně zpráva o tom, že čelní média přiřkla vítězství Bidenovi, zastihla Trumpa s pětkou železem v ruce. Ohýbání pravdy a šíření nepodložených informací v době pandemie koronaviru bylo v Trumpově podání něco tak nebezpečného, že už jen proto triumf demokratického kandidáta vítám.

Ani během čekání na další dopočítaný balík hlasů z Pensylvánie, Arizony či Georgie nenechal Joe Biden nikoho na pochybách, že boj s covidem-19 je jeho jasnou prioritou. Od jeho zvládnutí se pak ostatně bude odvíjet všechno ostatní.

Biden si bude muset dát velký pozor, aby nebyl Obamou číslo 2, což nepůjde úplně snadno, když po boku tohoto politika strávil coby viceprezident osm let. Také nesmí podlehnout dojmu, že vítězství nad Trumpem rovná se vykořenění, vymýcení „trumpismu“, což zpoza oceánu správně připomíná Julie Urbišová.

Joe Biden se jistě bude moci opřít o podporu velké většiny světových státníků a institucí. Z jejich blahopřejných telegramů vesměs vyčteme, jak moc je prohra muže s oranžovou tváří a červenou čepicí potěšila. Snad jim vřelost vůči bidenovským USA vydrží a mnohé Američany potěší, že se v očích světa vymanili ze škatulky Trumpových poddaných.

Že představuje skutečnou změnu, si 77letý Joe Biden, který nedisponuje kouzelnou hůlkou, bude muset tvrdě odpracovat. Doba hájení žádná nebude.

Moc by mě zajímalo, jak v rozdělené americké společnosti hodlá stavět mosty. Současná atmosféra je tak toxická, že by Bidenovu podanou olivovou snítku mohli trumpisté v současném stavu mysli nejspíš ustřelit bazukou.

I příznivci demokratického skorovítěze by měli zařadit zpátečku a projevit poraženým čest, i když se asi budou muset dost přemáhat. Měli by si vzpomenout na bolest a rozčarování, které sami cítili před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované