Hlavní obsah

Komentář: Trojnásobného premiéra Fica rozdrtil sólista Matovič

Petr Šabata
Novinář, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Igor Matovič a jeho příznivci slaví výsledky voleb.

Reklama

Ze Slovenska se po sobotních parlamentních volbách rozletěly do světa tři zprávy: jedna skvělá, jedna smutná a jedna špatně čitelná.

Článek

Všechna poselství spojuje jedno jméno – Igor Matovič, senzační vítěz voleb: rozdrtil trojnásobného premiéra Roberta Fica, odebral hlasy neonacistické straně Mariana Kotleby, která ještě v lednu stoupala a chvíli sahala po volebním vítězství, a zřejmě sestaví vytouženou vládu změny.

Fico a jeho strana Směr v sobotu nejenže prohrála, ale utrpěla debakl, jinak se její výsledek jen málo přes 18 procent nazvat nedá (v roce 2016 měla něco přes 28 procent a ještě o čtyři roky dříve dokonce 44,4 procenta!). Silácké řeči expremiéra o návratu k moci do dvou let komentoval Matovič bez obalu: „Může si žít svůj opilecký sen.“ Všechno nasvědčuje tomu, že Robert Fico a Směr kráčejí cestou Vladimíra Mečiara na smetiště dějin.

Podstatné na tom je, že končí dvanáct let dlouhá éra Ficova vládnutí a systému, který expremiér a jeho spolupracovníci vybudovali. Je založený na vztazích v zákulisí, na korupci a klientelismu, spravedlnost přináší jen mocným, jeho součástí jsou spříznění lidé v policii, prokuratuře i na soudech, finance dodává rozkrádání státu. Směr vznikl jako firma, jejímiž vlastníky byli oligarchové v pozadí, kteří opustili Mečiara.

Demokratická opozice má v Národní radě většinu. Ať už bude na Slovensku vládnout po Ficovi, Kaliňákovi, Pellegrinim a dalších kdokoliv, jakákoliv koalice, je to pro zemi skvělá chvíle.

Už podle posledních průzkumů bylo jasné, že Matovič a jeho Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti mohutně posilují i na úkor Mariana Kotleby. Například mezi voliči ve věku 18–33 let dominoval v prvním na Slovensku nezveřejněném průzkumu Kotleba – s 20 procenty. O týden později byl i mezi těmito voliči první Matovič (polepšil si o 7 procent na 24), Kotleba přišel o 4 procenta.

Nakonec je 8 procent pro Kotlebovu fašistickou stranu podobný výsledek jako před čtyřmi lety a je to především zpráva o vládnutí Roberta Fica a o nemohoucnosti většiny opozice – tihle voliči uvěřili už jen hnědému lídrovi, který měl na kandidátce několik odsouzených lidí a sliboval „pořádek“. To je smutná skutečnost a velký úkol pro další vládu.

Tu bude sestavovat vítěz voleb Igor Matovič, který ostatní opoziční strany porazil rozdílem třídy, a může to celé dopadnout dobře i velmi špatně. Matovič je solitér, rozený opozičník, bez zkušenosti z exekutivy, politik prchlivý a nespolehlivý. Zároveň deset let autentický bojovník proti korupci a Ficovi, politický talent s nadáním dělat si kampaň, která zabírá.

Ale když v říjnu 2011 padala vlády Ivety Radičové, Igor Matovič jako koaliční poslanec ji při hlasování nepodpořil…

Do učebnic politologie vejde určitě Matovičův marketingový sprint před volbami: v listopadu měl v průzkumech šest procent, ve volbách neuvěřitelných 25 procent. Partička kolem jednoho excentrika porazila všechny soupeře… Žádná velká strana jako bylo Mečiarovo HZDS nebo Ficův Směr, žádné hnutí multimiliardáře s neomezenými financemi a vyladěným marketingovým týmem. Jen živel Igor Matovič, jehož strana měla donedávna 4 členy a nyní jich má 45, protože to je nutný počet pro účast ve volbách v Národní radě.

Psali jsme před volbami:

Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti je projekt jednoho muže – Igora Matoviče. Na kandidátku dostal pestrou směs osobností od poctivého vyšetřovatele kauzy Gorila přes schopného ekonoma, špičkového bezpečnostního analytika až po dlouhou řadu bigotních katolíků. Těžko se bude téhle Matovičově sestavě skládat program a přetěžko vládnout s programově jinými partnery, například stranou exprezidenta Andreje Kisky. A taková koalice vyletí do povětří, jakmile se začne zabývat kulturními a civilizačními otázkami.

Proto označují kritici vítězství Igora Matoviče za vítězství Pyrrhovo pro Slovensko a po pádu jeho vlády věští mohutný nástup Mariana Kotleby v předčasných volbách.

Sobotní výsledek se ale dá číst i jinak a nabídl ho i sám Igor Matovič na první tiskové konferenci po zveřejnění povolebních průzkumů.

Volání po změně, masivní odpor vůči vládnutí Roberta Fica, neutichající vlna emocí po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, volební výsledek a očekávání nové zodpovědné vlády jsou tak velké, že přimějí lídry opozice v čele s Matovičem chovat se maximálně zodpovědně. Ekonomika zatím šlape, životní úroveň lidí roste, udělat pořádek v justici, školství a zdravotnictví je věcný splnitelný úkol pro každou kompetentní vládu s vůlí vydržet. „Máme jiné zadání od veřejnosti než vést kulturní války,“ řekl Matovič. „Vyčistit chlév.“ To je naprosto přesné, ale není jisté, zda je možné suverénnímu vítězi voleb věřit.

Přitom všechny hvězdy nad hlavami (včetně prezidentky Zuzany Čaputové) vítězné demokratické koalici přejí. Určující ale budou pochody v hlavě jediné – Igora Matoviče.

Reklama

Související témata:

Doporučované