Hlavní obsah

Komentář: Trump je zase vedle. Zabijákům má sebrat pušky, ne dohazovat psychiatra

Policie na místě činu před nákupním centrem v El Pasu na americko-mexické hranici.Video: Petr Juna, Reuters

 

Sobotní a nedělní vraždění v El Pasu a Daytonu byla letošními případy číslo 249 a 250. Americká kampaň proti dostupnosti zbraní mezi ně počítá události, kdy střelec zabije nebo zraní čtyři a více lidí. Druhá čtvrttisícovka začala ještě o víkendu.

Článek

Prezident Trump – po vyjádření soustrasti pozůstalým – za jednu z příčin masakrů označil „duševní choroby”. Pachatelé, řekl před novináři, jsou podle něj „opravdu velmi, velmi vážně duševně nemocní“. Stabilní génius – tak zní diagnóza, kterou v Bílém domě uštědřil sám sobě – vstoupil na území psychatrie. Dopadlo to jako vždycky.

Je samozřejmě možné a pravděpodobné, že někteří masoví vrahouni skutečně duševně nemocní jsou. Ale en bloc to neplatí v žádném případě. Kdyby ano, těžko by byť jeden jediný z nich mohl skončit na léta v kriminále, nebo dokonce v cele smrti.

Když Trump takhle z tiskovky „posudkuje” vážné duševní choroby, působí to jako by střelci z El Pasa – dopadenému policií na místě činu – brífoval advokáta: Můj klient není příčetný a nemůže nést před zákonem odpovědnost za své skutky…

Ne, střelcům se v češtině sice někdy říká „šílení”, ale s šílenstvím v medicínském smyslu mívá jejich řádění málo co společného. Naopak. To, jak je popisují svědci a přeživší – zabíjel chladnorevně, promyšleně, jako stroj… – nejspíš často odpovídá i tomu, co se jim honí hlavou. Nachystaní zabijáci, kteří dobře vědí, co činí. Zrůdy, ale příčetné.

Důvod, proč Američané zas a znova oplakávají oběti domácího terorismu, je notorický: snadná dostupnost střelných zbraní, a to i těch, kterými se dají lidé sprovodit ze světa jako v nějaké počítačové hře. Zaštítěná druhým dodatkem ústavy Spojených států o právu držet a nosit zbraň. A také střeleckou lobby NRA, kde je Donald Trump mezi svými. Viz 30 milionů sponzorských dolarů na prezidentskou kampaň. (Historik Timothy Snyder v knize Cesta k nesvobodě popisuje úzké kontakty NRA s Putinovými lidmi.)

Situace se opakuje a byla mnohokrát popsána. Asi ne 250krát, ale skoro. Přirozenou reakcí by bylo drasticky zpřísnit zbraňové zákony, nejpozději tak pět minut po vraždách – tak se to jeví mým pohledem z Evropy a pohledem řekněme poloviny Američanů.

Druhá polovina vidí pušku v ruce jako součást amerických hodnot, na které se nesahá; Trumpovi voliči se nacházejí hlavně mezi ní. Počítá se s tím, že příslušný zákon, který už schválila Sněmovna reprezentantů, by prezident vetoval.

Dokud se Amerika nepohne z tohohle místa, jsou Trumpovy úvahy na téma duševních chorob víceméně bezcenné.

Doporučované