Hlavní obsah

Komentář: Změna. Na tuzexovou vakcínu Češi slyší

Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Očkování v nemocnici u sv. Anny v Brně, ilustrační snímek.

Reklama

Udělat z vakcíny proti covidu „podpultovku“ je možná lišácké, ale nedůstojné.

Článek

Vzpomínka na začátek. Druhá polovina osmdesátých let v Praze, rozhraní Dejvic a Bubenče. Šla jsem s mámou do papírnictví a potkalo nás neuvěřitelné štěstí. Zrovna, když jsme byly skoro na řadě a chtěly koupit vodovky či co, rozhrnul se závěs a paní prodavačka začala rovnat do polic toaletní papír. A on tehdy zrovna nebyl. Koupili jsme ho myslím aspoň deset rolí a já jsem si vymínila, že balík sama ponesu. A doteď si pamatuji to výsluní, na kterém jsem se hřála cestou domů. Když se za námi lidé otáčeli a ti méně stydliví rovnou zvolali: Kde? Kde?

Proč ten historický úvod. Jde o kouzlo nedostupného. Které jde vytvořit i z něčeho tak obyčejného jako je toaletní papír. Co je těžké sehnat, co je vzácné, to lidé jednoduše více chtějí. Už pro ten pocit.

A vypadá to, že přesně takovou náladu se, ač nechtěně, podařilo vládě vytvořit okolo očkování proti nemoci covid-19. A není to jen tím, že vakcíny je prostě zatím málo.

Jeden smutný retro inzerát se stříkačkou, jehož otištění si stát zaplatil, lidi akorát vystrašil, nebo ho přešli bez povšimnutí. Ale za zvláštních okolností naočkovaní úředníci? Celebrity, které trousí, že si očkování umí zařídit? To je lákadlo. To dělá z očkování žádané, podpultové zboží.

A není to jen dojem, že se náhled na očkování proti covidu mění. Podle průzkumu European National Panels se v lednu bylo ochotno naočkovat 46 procent Čechů, v předcházejících měsících to byla zhruba jen třetina. Image „tuzexové“, podpultové vakcíny tak zdá se začíná porážet i obávanou mašinerii fake news.

Na první pohled to od úřadů či politiků vypadá vlastně velmi chytře, až lišácky. Proč dělat kampaň, komunikovat s občany na seriózní úrovni, když to jde takhle snadno.

Nakonec i premiér Babiš těsně po Novém roce v jednom z televizních vystoupení řekl jasně, že přesvědčovat lidi o důležitosti vakcíny a vymýcení koronaviru vlastně vláda nemá v úmyslu. Na co kampaň, když je vakcín málo. Ať se naočkují ti, co mají zájem.

Na druhý pohled mrazí z toho, že systém očkování a vysvětlovací kampaň k němu jsou jen dalším dílem do mozaiky se jménem: Šlo to udělat líp, zodpovědněji. Takhle se jen posiluje dojem, že státu na občanech, lidech málo záleží.

Reklama

Doporučované