Hlavní obsah

Komentář: Velká vlastenecká snídaně, kvalitní nášup po brexitu

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Full English Breakfast jistí britské národní zájmy.

Reklama

Když jde v Rusku do tuhého, začnou tamní mocipáni brnkat na sentimentální, patriotickou strunu a vytáhnou vítězství ve druhé světové válce, kterou nazývají „Velkou vlasteneckou válkou“. Britové začali neradostné brexitové realitě čelit velmi podobně. Svého hlavního brexitového vyjednavače vyslali do dalšího kola složitých jednání posilněného „vlasteneckou snídaní“. Chtělo by se říct Velkou vlasteneckou snídaní…

Článek

Těšil jsem se, že se před začátkem tvrdých obchodních jednání mezi Evropskou unií a britským vyjednávacím týmem dozvím, s čím hlavní britský vyjednavač David Frost a jeho stočlenný tým vyrážejí do boje. Od bruselského zpravodaje listu The Telegraph Jamese Crispa jsem se ale dozvěděl hlavně obsah Frostova žaludku.

Párečky, fazole, slanina a vajíčka tvořily těžkou kalorickou výzbroj vysokého britského státního úředníka pro složité rozhovory. Spolu s nepostradatelnými toasty to vše tvoří kombinaci, které se říká „Full English Breakfast“, zkráceně Full English.

Tradiční pravicový list, který je dnes pro premiéra Borise Johnsona tím, čím je deník Mladá fronta DNES pro Andreje Babiše, to ale v tomto případě nazval „vlasteneckou snídaní“. Ano, úplně vidím, jak David Frost v bruselském bistru statečně odhrnuje na stranu trapně kosmopolitní cappuccino s croissantem a v rezidenci britského velvyslance se hltavě vrhá na pravý anglický bacon z nizozemských čuníků.

Ale o to tady samozřejmě nejde. Po prosincových parlamentních volbách ve Spojeném království a drtivém vítězství Konzervativní strany panovala naděje, že Boris Johnson a jeho tým odhodí nacionalistický balast a začnou dělat věcnou, od laciných emocí osekanou politiku. Zatím se bohužel tato teze nepotvrzuje. Ba právě naopak.

Ono se upřímně stratégům kolem Johnsonova dvorního politického našeptavače Dominica Cummingse není co divit. Když renomovaná agentura Bloomberg ve své analýze napíše, že se ekonomické náklady brexitu vyšplhaly už na 130 miliard liber a že brzy budou nejspíš vyšší než součet všech plateb Evropské unie za 47 let britského členství, potřebujete těžký marketingový kalibr, aby o těchto informacích britská veřejnost nepřemýšlela nebo aby se o nich ještě lépe vůbec nedozvěděla. Zprávu o těhotenství Johnsonovy snoubenky Carrie Symondsové tak lze mimochodem hodnotit coby výtečně načasovanou.

Optimisty z řad Britů musel v těchto dnech nalomit i velmi zajímavý rozhovor s ministryní mezinárodního obchodu Liz Trussovou. Členka kabinetu v něm oznámila, že Velká Británie je připravena opustit obchodní jednání jak s Evropskou unií, tak se Spojenými státy, pokud bude mít londýnský kabinet zásadní pochybnosti, že nakonec nedostane to, co chce. Pak už Britům logicky zbyde jen ta národní hrdost vtělená do spousty vlasteneckých snídaní.

Mimochodem, už chápu, proč jsou Češi ve srovnání s Poláky či Maďary osočováni z nedostatku vlastenectví. Vždyť my nemáme jasně definovanou „vlasteneckou snídani“. Co snídají praví čeští vlastenci? Párky s hořčicí, chleba s paštikou, ohřívanou sekanou? Nebo rovnou lahváče? Další silný argument proti czexitu. Kdo ví, jakým nadnárodním svinstvem by se čeští vyjednavači před jednáním s Unií nacpali…

Reklama

Související témata:

Doporučované