Hlavní obsah

Komentář: Zadělal si Trump na druhý impeachment, nebo něco horšího?

Julie Urbišová
Novinářka a publicistka
Foto: Profimedia.cz

Odcházející prezident Donald Trump stále odmítá uznat porážku. Naopak chce z prohry udělat své vítězství (Trumpovi přívrženci zdraví kolonu s prezidentem u golfového klubu na Floridě, snímek z 29. prosince 2020).

Reklama

Jestli si mnoho jeho odpůrců myslelo, že Trump tak trochu hraje se svými voliči hru a že se pro jejich hlasy „snižuje na jejich úroveň“, tak teď vychází najevo, že si na nic hrát nemusí, že je zkrátka takový.

Článek

Otázka, jestli prezident Donald Trump skončí jednou ve vazbě, případně ve vězení, visí ve vzduchu už poměrně dlouho. Vyšetřování ruského ovlivňování voleb se kolem něj točilo až moc blízko a na snahy o impeachment si taky Amerika ještě živě pamatuje. Je docela možné, že si tím Trump projde ještě jednou.

Záznam rozhovoru s tajemníkem státu Georgie Bradem Raffenspergerem, který jej sám pravděpodobně médiím dal, aby zpochybnil Trumpovy zavádějící tweety, byl ukázkou Trumpa, jeho politiky, vystupování, stylu vyjednávání i vztahu k ženám ve zkratce. Hodinový skoro monolog, fňukání, dožadování se téměř 12 tisíc hlasů, o kterých si je naprosto jistý, že je má, ba co víc, on jich má mnohem víc, dokonce 400 000, ale to je jedno, protože tolik jich k výhře nepotřebuje, potřebuje jen 11 800.

„Přece není nic špatného na tom, když řeknete, že jste to prostě přepočítali,“ říká například prezident. Později mění tón hlasu na milejší, aby za pár minut zase začal donekonečna opakovat teorie o podvodech při přepočítávání hlasů, skákat do řeči všem přítomným v konferenčním hovoru, jedinou ženu, svou právničku Cletu Mitchellovou přitom dokonale odbývá, až ignoruje. Druhá strana – pokud se dostane ke slovu – jen trpělivě a trochu rozpačitě vysvětluje, že pokud byly někde nějaké pochybnosti, příslušné úřady vše prošetřily a nenašly žádné důkazy o volební manipulaci.

Trump klade opakovaně ty stejné otázky, a poprvé tak na veřejnosti dokazuje, jak moc žije v bludu o vlastní neomylnosti. Jestli si mnoho jeho odpůrců doposud myslelo, že Trump tak trochu hraje se svými voliči hru a že se pro jejich hlasy „snižuje na jejich úroveň“, tak v tomto hovoru vychází najevo, že si na nic hrát nemusí, že je zkrátka takový. Posedlý sebou samým a skálopevně přesvědčený o tom, že je povolební Amerika v této podobě jedním velkým podvodem.

Snad nikdo si nepřeje, aby bývalý prezident skončil ve vězení. Jak by to asi vypadalo – představitel té nejlepší země světa, která je zárukou demokracie a příkladem, a dopadne takhle? Jenže pokud mu jakožto prezidentovi a lídrovi Republikánské strany projde i toto, bude to signál do budoucna. Signál, že zákony jsou tu pro srandu králíkům, že polomafiánské praktiky se navracejí na ta nejvyšší místa ve státě a že už neplatí vůbec žádné hranice.

Hned po zveřejnění tohoto bizarního a velmi naléhavého rozhovoru – přece jen už v tuto chvíli jde o čas, Trumpovo volební období oficiálně skončí 20. ledna – se vynořily reakce s citacemi zákonů, které prezident právě překročil. Tak například v části 52 zákona 20511 stojí, že každému, a to včetně zvolených zástupců, kdo vědomě a záměrně ničí hlasy nebo jinak podvádí či se o to snaží například obstaráváním či falšováním hlasů, hrozí uvěznění až na pět let.

Trumpa mohou stíhat i za to, že jasně do telefonu druhé straně vyhrožoval, v tomto případě jde dokonce o zločin ne na federální, ale na státní úrovni. Takže i kdyby si dal prezidentskou milost, ta se na tyto zločiny nevztahuje, podotýká novinářka Jennifer Rubinová z deníku The Washington Post.

Spojené státy opět začínají znervózňovat. Po několika týdnech jakéhosi klidu, kdy už polovina země jen tiše stříhala metr, je tu opět hlasitá mobilizace. Ve středu se na spojené schůzi obou komor parlamentu spočítají všechny hlasy volitelů a oficiálně se potvrdí vítěz listopadových voleb. To, co bývá každé čtyři roky jen formalita, může být letos – jaké překvapení – neobvyklé drama.

Nejvěrnější Trumpovi muži jsou připraveni jednání blokovat. Kromě toho Trump na stejný den svolal do hlavního města demonstraci svých příznivců. Budou mít neprůstřelné vesty, budou se držet ve velkých skupinách, aby je nenapadlo hnutí Black Lives Matter, dozvídám se z videa jedné militantní zamaskované skupiny, která takto virtuálně školí i další, kteří se do Washingtonu chystají. Předpokládám, že u sebe budou mít větší než malé množství zbraní. Jdou bránit svého prezidenta. „Náš hlas musí být vyslyšen!“ zvolávají odhodlaně.

Reklama

Související témata:

Doporučované