Hlavní obsah

Komentář: Zákon zachování komunistů. Babišovi účtují vládní přirážku

Foto: ČTK

Komunisté právě podpořili Babišovu vládu při hlasování o důvěře, snímek z července 2018.

Reklama

Přes současný rozpor je jasné, že staří obchodníci se nakonec zase nějak dohodnou.

Článek

Už delší dobu sledujeme paradoxní situaci: českým komunistům ubývají voliči a vážně jim hrozí, že v příštích volbách nepřekročí pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny. Ale zároveň s tím stoupá jejich moc.

Současný prezident vystoupil na jejich sjezdu a předsedu Vojtěcha Filipa si zve na Hrad ke konzultacím. Premiér menšinové vlády zase musí pravidelně škemrat o podporu. Soudruzi se logicky cítí silní a dál zvyšují svou cenu.

Naposledy minulý týden, když vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) musela znovu do sídla KSČM. A napoprvé neuspěla, příslib podpory pro zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun nezískala.

V roce 2003 bylo velké pozdvižení, když prezidentský kandidát Václav Klaus se šel ke komunistům ucházet o hlasy. Když pak vyhrál, musel na oplátku přijmout tehdejšího šéfa KSČM Miroslava Grebeníčka v Lánech a společně se vyfotografovat na zámeckém balkonu.

Teď komunisté přitvrzují a není den, kdy by – ač původně po listopadu 1989 zahnáni do izolace – nevystupovali se svými vlivnými názory v médiích: ať jde o sochu maršála Koněva, snahy o odvolání ministra zahraničí Petříčka nebo plánovanou cestu šéfa Senátu na Tchaj-wan.

Dalo se čekat, že s postupem času budou komunisté žádat za svou podporu vlády víc a víc a Andrej Babiš si s nimi užije. Není nutné ho litovat, když se neštítí podpory partaje, která zpochybňuje základní směřování země po roce 1989 a členství v EU a NATO.

V posledním případě – při kritice rozpočtu – si komunisté protiřečí. Nechtějí zvýšení schodku na astronomický půlbilion, ale zároveň volají po nejrůznějších podporách, které výdaje navyšují.

Jde tedy o něco jiného. Komunisté se chtějí zviditelnit, protože se obávají propadáku v krajských volbách – a po nich je čeká stranický sjezd.

Na Vojtěcha Filipa, který obhajuje post, útočí nejvíc poslanec Leo Luzar a europoslankyně Kateřina Konečná. Oba cítí atmosféru mezi členy, kteří volají po změně. Chtějí přitvrdit vůči Andreji Babišovi, bývalému členovi komunistické strany a nyní „třídnímu nepříteli“, jehož paradoxně podporují u moci.

A on jim „oplátkou“ za to odlákává voliče ke svému hnutí ANO. Přes současný rozpor je jasné, že staří obchodníci Babiš s Filipem se nakonec zase nějak dohodnou.

Reklama

Doporučované