Hlavní obsah

Komentář: Zeman Babiše přitlačil ke zdi a ještě zdaleka nepovolil

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš po setkání s Milošem Zemanem v Lánech v březnu 2021.

Reklama

Prezident tlačí na premiéra dál i skrze komunisty. Seznam jmen, která škrtá, Janem Blatným nekončí.

Článek

Blesková výměna ministra zdravotnictví opět připomněla, jak premiér Andrej Babiš smýšlí a jak zachází s ministry své vlády. Jako s onucemi.

Stejně jako to dělal v Agrofertu, bere je jako podřízené. Jako nájemné manažery, které udržuje v neustálém napětí, kdy jim přistane v mobilu esemeska, aby už druhý den ráno nechodili do práce. Babiš se tímhle stylem ostatně rád chlubí a říkal, že třeba šéfa Kosteleckých uzenin vyměnil během dvou let devětkrát, než se trefil.

Bohužel i vládu chápe jako svou stoprocentně vlastněnou firmu, kde si může dělat, co chce, aniž by musel komukoliv něco vysvětlovat.

Proto jsme svědky nedůstojného konce Jana Blatného na Ministerstvu zdravotnictví. V úterý večer si ho Babiš zavolal na Úřad vlády a oznámil mu, že následující den končí.

Místo toho, aby premiér vystoupil a vysvětlil veřejnosti důvody, proč končí aktuálně nejdůležitější člen vlády. Místo obvyklé praxe, kdy premiér odcházejícímu poděkuje a zároveň vysvětlí, koho a proč si vybral za nástupce.

Tohle není obhajoba Jana Blatného, ale kritika nechutného způsobu, jakým Andrej Babiš mění své ministry. Jako by to byli podřízení v Agrofertu, kteří si mají sbalit krabici a cestou se to stavit podepsat na personálním.

Nad nedůstojným způsobem vyhazovu Blatného můžeme jen kroutit hlavou. Důvod, proč se Andrej Babiš rozhodl vyměnit ministra zdravotnictví, je alarmující. Premiér to nemá ze své hlavy, jen vyhověl tlaku prezidenta Miloše Zemana.

Ten už na začátku března žádal Babiše, aby vyhodil Blatného kvůli tomu, že odmítá očkování občanů ruskou vakcínou. Premiér mu to slíbil, ale protože se k tomu hned neměl, naštvaný Zeman se cítil podvedený a přešel do útoku.

V polovině března poskytl rozhovor Parlamentním listům, kde se dožadoval odvolání nejen Blatného, ale zároveň také šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Tedy všech, kteří ve svých funkcích nějak blokují ruskou vakcínu, protože stále není schválená pro Evropskou unii.

A aby premiér pochopil, že tentokrát to myslí prezident vážně, kromě rozhovoru použil na Babiše svůj nejsilnější klacek – komunisty, kteří ho drží u moci.

KSČM na pokyn z Hradu zrovna včera odhlasovala ukončení tolerance Babišova kabinetu. A na dnešek si komunistický šéf Vojtěch Filip - donedávna největší miliardářův spojenec - domluvil s Babišem takzvané dohadovací řízení.

Je asi zřejmě, co bude požadovat a že bude premiéra „vydírat“ podle notiček dodaných z Pražského hradu.

Premiér se v tom zřejmě bude snažit kličkovat, jako to dělal doposud. Tedy částečně vyhovět tlaku z Hradu tak, aby uspokojil Zemana a zároveň udržel celkově prozápadní orientaci země.

Naposledy jsme tuhle schizofrenii viděli u Dukovan, kde vláda odložila Zemanem požadovaný tendr na nový reaktor s pozvánkou pro Rosatom, před nímž varují bezpečnostní služby, na něž Babiš dá. Místo tendru vláda všem zájemcům, včetně Rusů, alespoň poslala jakýsi dotazník, aby to vypadalo, že zakázka běží a Moskvu rozhodně nevylučujeme.

Předtím vláda totéž udělala s jiným hradním pomníčkem, vodním koridorem Dunaj – Odra – Labe. Kabinet má o obřím projektu pochybnosti, ale aspoň zadal studii proveditelnosti, aby uchlácholil Miloše Zemana, že se kolem kanálu něco děje.

A možná to tak nějak dopadne i se Sputnikem. Neregistrovaný preparát se těžko dostane do očkovacích center. Ale nový ministr zdravotnictví alespoň navrhuje, aby se udělala rozsáhlá klinická studie na dobrovolnících, kteří se ruské vakcíny nebojí a nechají si ji píchnout.

Aby to dopadlo jako obvykle: Vlk Zeman se nažral a Babišova vláda zůstala celá.

Reklama

Doporučované