Hlavní obsah

Komentář: Zeman nakousl milost pro Babiše. Buďte připraveni, ale spěchat nebude

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Milosti prezident uděluje výjimečně, trestní stíhání zastavil zatím jen dvakrát.

Reklama

Navzdory všem silným soupeřům typu korunovační klenoty, k nejhorším výkonům prvního prezidentství Miloše Zemana patří milost pro Jiřího Kajínka. Ale copak rekordy nejsou od toho, aby se překonávaly?

Článek

Milostí pro Kajínka v květnu 2017 Zeman popřel víceméně všechno, co o udělování milostí říkal, už před zvolením i po něm. Milosti jsou prý monarchistický přežitek, zvažoval by jen žádosti nevyléčitelně nemocných, kteří touží strávit naprostý závěr života doma a ne ve vězení. Týkaly by se těch, kteří se nedopustili závažného zločinu a mají zajištěné rodinné zázemí.

Snad s výjimkou toho posledního Kajínek nesplňoval ani jeden parametr. Že je živ a zdráv, si můžete ověřit například na Instagramu, kde s oblibou pózuje s automatickými zbraněmi.

A teď je tu Andrej Babiš a Čapí hnízdo. Dřív to mohlo vypadat jako utopie, ale už nevypadá. Na naléhání polymoderátora Jaromíra Soukupa Miloš Zeman pravil: „V mém případě je samozřejmě možné zvažovat kroky. Ale ty budou aktuální tehdy, až bude toto posuzování na úrovni státního zastupitelství ukončeno, ať už bude výsledek jakýkoliv.“

Pýthické „v mém případě je možné zvažovat kroky“ tisk správně přeložil jako „zvážím udělení milosti“. Šlo by o zastavení trestního stíhání prezidentem, takzvanou abolici.

Tuhle pravomoc využil Zeman za šest a půl roku pouhopouze dvakrát, samozřejmě z humanitárních důvodů. Milostí udělil i s tou Kajínkovou jedenáct. V tom, že je bude dávat výjimečně, drží slovo (a není to dobře, milostí je příliš málo, do práva patří soucit, není to přežitek).

Andrej Babiš naštěstí není těžce nemocný. Ani nesplňuje podmínku, že nesmí jít o závažný trestný čin: podle obvinění mu teoreticky hrozí až deset let.

Zato je prezidentem republiky dvakrát jmenovaným premiérem. Udělit mu milost by dalo spojení „střet zájmů“ nový, dosud netušený obsah. Důvěra v justici a instituce vůbec by dostala ťafku, jakou nepamatujeme (odtud představa, že milost pro premiéra je utopií).

V srpnu 2017 Zeman odmítl, že by Babišovi v případě odsouzení milost dal. Ale byla řeč o milosti ještě předtím, než dojde k soudu? Tak vidíte.

Milost pro Kajínka také Zeman nejdřív vylučoval a ještě v únoru 2016 na setkání s občany prohlásil: „Pan Kajínek dlouhodobě a vážně nemocný není, takže mu milost neudělím.“ V dubnu 2017 už se svěřil, že o milosti vážně uvažuje, a v květnu ji udělil. Když Zeman mluví o milostech, zapojte představivost. Ani v případě Čapího hnízda není vyloučeno naprosto nic.

Zastavení trestního stíhání musí podepsat premiér nebo ministr, kterého pověří. To by byl už jen poslední políček dělbě moci.

Ale abychom Zemanovi rozuměli správně: na zastavení trestního stíhání Andreje Babiše a jeho blízkých ve skutečnosti až tak nespěchá a nenaléhá. Je to významná – i když ne jediná – páka, kterou na premiéra má, a nechce se jí zbavovat pro nic za nic.

Ať už by stíhání zastavilo státní zastupitelství, nebo abolice, mělo by být Babišovi přinejmenším jasné, že je Zemanovým dlužníkem. I proto teď prezident veřejně podporuje žalobce Jaroslava Šarocha.

Reklama

Doporučované