Hlavní obsah

Komentář: Zeman se „naprosto zesměšnil“ a oznámil milost pro Babiše

Jiří Kubík
šéfredaktor
Foto: Seznam.cz

Miloš Zeman popřel svá slova z loňského ledna a je připraven zasáhnout do kauzy Andreje Babiše.

Reklama

I kdyby nejvyšší státní zástupce ještě rozhodl, že kauza Čapí hnízdo patří před soud, premiér Babiš už teď může být v klidu.

Článek

Sice jsme se právě ve čtvrtek dozvěděli z dokumentů zveřejněných státním zastupitelstvím o sérii účelových a eticky velmi sporných kroků Babiše a jeho blízkých, jednajících ve snaze získat padesátimilionovou dotaci pro „malou a střední firmu“ vyčleněnou z holdingu Agrofert, ale hlava státu případ v závěru dne de facto definitivně uzavřela.

Prezident Miloš Zeman dnes poprvé nahlas vyslovil to, co se ve vzduchu vznášelo minimálně od loňské prezidentské volby. Tehdy se šéf hnutí ANO Andrej Babiš výrazně zasadil o podporu prezidentského kandidáta Zemana a bylo zřejmé, že za tuto službu by měla přijít adekvátní splátka. A ta přišla právě teď.

„Prezident má Ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomu kroku sáhl,“ oznámila hlava státu v televizi Barrandov.

A aby to bylo všem naprosto jasné, mluvčí prezidenta to následně přeložil do jasné řeči: „Prezident Miloš Zeman využije svého práva abolice v případě premiéra Andreje Babiše, pokud nejvyšší státní zástupce zruší rozhodnutí o zastavení jeho stíhání.“

Jsme svědky naprosto mimořádné situace, která nemá v novodobých dějinách obdoby.

Budeme žít v zemi, kde prezident omilostní premiéra. Čapí hnízdo je minulost, teď bude konečně „klid na práci“. Vyšetřování skončilo, pravdu a spravedlnost jsme sice nenašli – ale jedeme dál, zapomeňte. A jestli si někdo chce myslet, že někteří jsou si tady rovnější, ať si to klidně myslí, těm dvěma pánům nahoře, je to jedno. Mají své desítky procent podporovatelů a to jim stačí. Ostatní ať jdou do háje.

Nesporným faktem zůstává, že prezident má ústavní právo zastavit trestní stíhání či udělit milost, komu chce. Tohle právo nikdo nezpochybňuje, i když si nejde nevzpomenout na Zemanova slova z předvolební prezidentské debaty z loňského ledna, že milost Babišovi „v žádném případě neudělí“ a „v této věci nezmění názor, protože by se tím naprosto zesměšnil“.

Druhou věcí ale je, že využívá svého práva v exponovaném případě předsedy vlády. Prezident, který by měl z podstaty posilovat povědomí lidí o právním státě, tím všechny „poddané“ utvrzuje v pocitu, že s využitím různých kliček, službiček, případně naditých obálek je možné i tu spravedlnost obelstít.

Je to sice smutné, ale u prezidenta Zemana jsme si už dávno museli zvyknout, že funkci vykonává všem navzdory. Jako by jeho hnacím motorem bylo rozeštvat a naštvat co nejvíc lidí.

A premiérovi Babišovi, člověku, který byl několik let středobodem trestní kauzy, se tato prezidentova vlastnost teď náramně hodila do krámu.

Reklama

Doporučované