Hlavní obsah

Komerční raketa SpaceX vzlétla, přistála a zapsala se do historie

Raketa SpaceX míří k Mezinárodní vesmírné stanici.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Z ikonické odpalovací rampy startovaly během tří desítek let nejdůležitější mise NASA, včetně prvních lidí na Měsíci z Apolla 11.

Článek

Na druhý pokus odstartovala raketa Falcon společnosti SpaceX z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Kosmická loď Dragon, kterou raketa do vesmíru vynesla, převáží dvě a půl tuny nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Není to ale dodávka materiálu, jež se zapíše do historie. SpaceX odstartovala jako první komerční společnost z nejznámější odpalovací rampy, odkud vyrazila i mise Apolla 11 při první cestě člověka na Měsíc.

„Jde o první komerční start rakety z Kennedyho historické plošiny,” uvedla NASA v prohlášení.

Americká vesmírná agentura využívala rampu 39A, z níž startovaly nejdůležitější americké mise, tři desítky let. V roce 2011 její činnost ukončila společně s provozem všech raketoplánů. NASA se od té doby spoléhá na soukromé firmy, jako jsou Boeing a SpaceX.

Odpalovací rampu si od NASA pronajímá právě SpaceX. Mise měla původně proběhnout už v sobotu, ale kvůli technickým poruchám v řízení se start přesunul na neděli.

„Mimochodem, s 99procentní pravděpodobností je všechno v pořádku, ale nemá cenu tu 1procentní šanci riskovat. Lepší bude jeden den počkat,” napsal v sobotu na Twitter zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk.

Loni v září explodovala při předletovém testu jiná raketa SpaceX stejného typu. Tentokrát ale Falcon vynesl vesmírný modul Dragon do vesmíru bez problémů. Dragon má k Mezinárodní vesmírné stanici dorazit ve středu. Samotná raketa se po odpojení v pořádku vrátila a přistála zpátky na zemi. SpaceX chce první stupně využívat opakovaně, aby lety do vesmíru zlevnil.

Fotka z přistání rakety Falcon, která vynesla vesmírnou loď Dragon do vesmíru, zpět na zemi.

SpaceX tak započal novou éru dobývání vesmíru komerčními firmami. Na rok 2018 NASA plánuje první starty soukromých raket s lidskou posádkou. Podle vyjádření amerického úřadu Government Accountability Office, který lze přirovnat k českému Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, se však termín kvůli technickým obtížím zpozdí.

Reklama

Doporučované