Hlavní obsah

Komičku Schumer a modelku Ratajkowski zadržela policie při protestech proti Kavanaughovi

Při demonstracích proti nominaci Bretta Kavanaugha bylo zatčeno několik stovek lidí.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Policie zadržela několik stovek lidí při čtvrtečních protestech proti nominaci Bretta Kavanaugha na post soudce amerického Nejvyššího soudu, který byl obviněn nejméně třemi ženami ze spáchání sexuálního násilí. Senátoři dnes budou hlasovat o povolení Kavanaughovy kandidatury.

Článek

Okolo tří set lidí zadržela policie při protestech před americkým Nejvyšším soudem ve Washingtonu. Lidé zde demonstrovali proti nominaci soudce Bretta Kavanaugha na funkci soudce Nejvyššího soudu. Mezi zadrženými byly i herečka Amy Schumer a modelka Emily Ratajkowski.

Ta na svém instagramovém účtu zveřejnila fotografie ze svého zadržení spolu s popiskem o tom, že „pokud bude Kavanaugh zvolen, je to vzkaz americké vlády ženám, že na nich nezáleží“. Další protesty probíhaly v New Yorku před Trump Tower.

Kavanaugh, který je kandidátem amerického prezidenta Donalda Trumpa, byl obviněn ze sexuálního napadení hned několika ženami. Obvinění spolu s Trumpem odmítá. Trump se zaštiťuje tvrzením, že obvinění je pouze vykonstruované demokraty, „kteří umí pouze špinit něčí pověst a Kavanaugh je dobrý muž“.

Američtí senátoři budou hlasovat o kandidatuře Bretta Kavanaugha na soudce Nejvyššího soudu. Většinoví republikáni stojí i po ukončení vyšetřování FBI za Kavanaughem a dnešní procedurální hlasování má podle jejich představ otevřít cestu ke konečnému schválení soudce, o němž by senátní plénum mělo hlasovat v sobotu.

Demokraté avizovali, že se postaví proti kandidátovi navrženému prezidentem Donaldem Trumpem, v případě jednotného postupu republikánů však jeho potvrzení zabránit nedokážou.

FBI dala ve čtvrtek senátorům k dispozici zprávu vypracovanou na základě několikadenního vyšetřování série obvinění vztahujících se převážně ke Kavanaughovým studijním letům, kdy se podle několika žen dopouštěl sexuálního násilí.

Zatímco mezi republikány převažuje názor, že vyšetřování nepřineslo přesvědčivý důkaz o jeho vině a nic nebrání jeho kariérnímu postupu na místo devátého člena nejvýznamnější justiční instance v USA, podle demokratů bylo vyšetřování uspěchané a povrchní. Trump za svým kandidátem vytrvale stojí a svědectví údajných Kavanaughových obětí zlehčuje.

Klíčovou otázkou pro soudcův úspěch bude, zda jej podpoří několik republikánských senátorů, kteří zejména kvůli zmíněným obviněním dávali najevo pochybnosti. Dva z nich, Susan Collinsová a Jeff Flake, již naznačili, že vyšetřování FBI jejich obavy rozptýlilo.

Pokud se v dnešním procedurálním hlasování, které má rozhodnout o časovém omezení debaty o Kavanaughově kandidatuře, vysloví většina senátorů pro, bude mít Senát vyhrazených až 30 hodin na další debatu, po níž se teprve může uskutečnit konečné hlasování. Očekává se, že demokraté budou chtít využít celou tuto dobu a konečné hlasování tedy bude moci proběhnout v sobotu.

Reklama

Doporučované