Hlavní obsah

Komise k OKD chce podat trestní oznámení na šéfa Hospodářské komory a exministra Vladimíra Dlouhého

Současný prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovní vyšetřovací komise k OKD chystá sérii trestních oznámení. Hrozí zhruba dvacítce lidí. Kromě bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky má mezi nimi být podle informací Seznamu i exministr průmyslu a obchodu a dnes šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Článek

Členové komise mluvili o skládání „puzzle“. Po dvou letech je mozaika hotová. Podle poslanců se objevily nové a závažné skutečnosti, které je nutí podat trestní oznámení. Dopadnout by mohlo asi na dvacet úředníků i bývalých ministrů. Bývalým premiérům Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi se komise vyhnula.

„Je tam asi dvacet lidí. Mezi nimi úředníci, Bohuslav Sobotka, Milan Urban, Vladimír Dlouhý. Týká se to i lidí, kteří už nejsou aktivní, ale na začátku 90. let byli,” potvrdil Seznamu zdroj obeznámený s návrhem závěrečné zprávy komise. Další zdroj informaci potvrdil.

Závěrečná zpráva komise by měla být schválena ještě tento týden.

Vladimír Dlouhý u komise vypovídal loni v létě. Výslech nechtěl komentovat s tím, že podepsal mlčenlivost. Dlouhý v letech 1992 až 1997 zastával funkci ministra průmyslu a obchodu, ještě předtím byl federálním ministrem hospodářství.

Reakci Vladimíra Dlouhého zjišťujeme.

Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) v minulosti mluvil o tom, že právě Dlouhý jako ministr v roce 1990 podepsal vklad veškerého majetku OKD do akciové společnosti. Týkalo se to i bytů, které podle tehdy stále platného zákona o osobním vlastnictví k bytům měly připadnout stávajícím nájemníkům.

Sobotka se vyšetřování nebojí

Kvůli privatizaci minoritního státního podílu v ostravských dolech po přelomu milénia a také tomu, že stát přišel o majoritu v 90. letech, se chystá trestní oznámení i na bývalého premiéra. „Je to politicky motivované, nebojím se,“ uvedl pro Seznam Sobotka.

„Ve věci 15 let starého prodeje minoritního podílu v OKD mám zcela čisté svědomí a nebojím se žádného trestního oznámení. Vždy jsem jednal v souladu se zákony České republiky a hájil veřejný zájem,” napsal Seznamu Sobotka v reakci na zprávu o záměrech komise, kterou už dřív zveřejnil Radiožurnál.

Privatizaci OKD schválila vláda Stanislava Grosse (ČSSD) v roce 2004. V té byl Sobotka ministrem financí, pod nějž státní podniky spadaly. Urban byl pak ministrem průmyslu. Těžařská společnost přešla do rukou skupiny Karbon Invest. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava ale po dvou měsících OKD prodali britské investiční skupině RPG Industries. Tu vedl finančník Zdeněk Bakala. Jaká byla cena transakce, není jasné. Podle odhadů se pohybovala od 9 do 12 miliard korun.

V roce 2016 se společnost OKD dostala do insolvence. Její akcie nakonec převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Komise vznikla z iniciativy Pirátů od prosince 2017. Dvakrát si lhůtu na práci nechala prodloužit. Vyslechla padesátku hostů. Mezi pozvanými byl i Zdeněk Bakala. Ten na jednání ale nikdy nedorazil. Její závěrečnou zprávu teď musí projednat plénum Poslanecké sněmovny. Nejbližší schůze začne v polovině října.

Reklama

Doporučované