Hlavní obsah

Komise k OKD vyslechla Sobotkova přítele Pokorného. Moc toho prý poslancům neřekl

Radek Pokorný přichází do Sněmovny.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před poslaneckou vyšetřovací komisi k OKD ve čtvrtek dopoledne předstoupil jeden z klíčových mužů celé kauzy, (nejen) Bakalův právník a expremiérův přítel Radek Pokorný. V pátek má dorazit Sobotka, Grégr a Rusnok.

Článek

Do Sněmovny dorazil Pokorný před půl desátou. Okolo novinářů ale prošel rychle. „Bez komentáře,” řekl pouze stručně, než došel k poslancům. Na otázky poslanců odpovídal Pokorný přibližně půl hodiny. Při odchodu se novinářům vyhnul úplně. Slyšení bylo neveřejné.

Kvůli tomu, aby se informace z něj nedostala k dalším předvolaným svědkům, nechtěli obsah výslechu příliš komentovat ani přítomní poslanci.

Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) pouze uvedl, že Pokorný před komisí moc sdílný nebyl. „U veškerých okolností, které se týkaly OKD, se pan Pokorný odkázal na to, že je vázán advokátním tajemstvím, což komise musí respektovat,“ přiblížil Černohorský.

Pokorného role v doprivatizaci OKD je považována za podstatnou. Deník MF Dnes nebo server Neovlivní.cz už dříve popsaly, že jeho advokátní kancelář zastupovala budoucího kupce OKD Zdeňka Bakalu a vypracovala i posudek určený pro Evropskou komisi, který nízkou cenu obhajoval.

Předseda vyšetřovací komise k OKD popisuje program na tento týden.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Radek Pokorný byl v dobách Sobotkovy vlády považován za jednoho z nejvlivnějších zákulisních hráčů. Spolumajitel advokátní kanceláře měl vždy blízko k expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který je jeho spolužákem z gymnázia.

Kromě toho jako právník pracuje či pracoval pro ČEZ, Agrofert, čínskou investiční skupinu CEFC nebo zastupoval stavební firmu Eurovia ve sporu se státní firmou ŘSD či antimonopolním úřadem.

Před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci černouhelné společnosti už ve čtvrtek dopoledne vypovídal bývalý zaměstnanec Fondu národního majetku (FNM) Jan Juchelka. Ten působil ve FNM od poloviny 90. let a v době, kdy se vyjednávalo o prodeji menšinového státního podílu těžařské společnosti firmě Karbon Invest, byl předsedou výkonného výboru fondu. FNM připravoval privatizační smlouvu.

V pátek by měl před komisi předstoupit expremiér Bohuslav Sobotka, který byl v době privatizace ministrem financí. Právě tento rezort vykonával v OKD akcionářská práva. Kromě něj by měli dorazit i dva ministři průmyslu Zemanovy vlády Miroslav Grégr a Jiří Rusnok.

Vyšetřovací komise pro OKD tento týden vyslýchá svědky a i na základě těchto výslechů chce zrekonstruovat privatizaci, následný prodej a i nedávný pád těžební firmy. Dle zjištění potom případně podat například trestní oznámení.

Zatím se ale „velké ryby“ návštěvě komise spíše vyhýbaly. Z předvolaných se nedostavil Zdeněk Bakala ani Pavel Telička. Před komisí začátkem týdne ze známějších jmen vypovídali jen exministr průmyslu Milan Urban a někdejší náměstek pro těžbu Martin Pecina.

Reklama

Doporučované