Hlavní obsah

Komise padly. Chovancovi a Berbrovi muži ale přesto v lize zůstávají

Foto: Profimedia.cz

Momentka z předsezonních atletických testů rozhodčích. Jozef Chovanec (vpravo) už stojí mimo hlavní dění, jeho kolegové Martin Wilczek (s čepicí) a Patrik Filípek (otočen zády) jsou ale v lize coby delegáti k vidění i nadále.

Reklama

Po vypuknutí aféry kolem Romana Berbra a řady rozhodčích obviněných z manipulací fotbalových utkání za úplatu se Fotbalová asociace ČR rozhodla rozpustit komise rozhodčích. Jejich členové však nadále zůstávají ligovými delegáty.

Článek

Rozpuštěni, ale zdaleka ne vypuštěni. I tak by se ve zkratce dala shrnout situace kolem bývalých členů rozhodcovských komisí, jež po vypuknutí „aféry Berbr“ pozbyly důvěru vedení Fotbalové asociace ČR.

I když svým způsobem jenom na oko. Řada členů bývalých rozhodcovských komisí zůstává totiž v profesionálních soutěžích v rolích delegátů, a dohlíží tak na výkony rozhodčích. V tomto ohledu se důvěra Fotbalové asociace ČR kladená v tyto osoby nijak neztenčila.

Poté, co v uplynulém kole po zásahu videorozhodčího zrušili sudí penaltu původně nařízenou ve prospěch Viktorie Plzeň, nebo poté, co Dynamu České Budějovice uznali na Spartě gól z hraniční situace z hlediska posouzení ofsajdu, vyvolalo to mezi mnohým fanoušky na sociálních sítích ohlas převažující v tom směru, že prý se hned pozitivně projevilo, že je Roman Berbr ve vyšetřovací vazbě a že už se tedy velkým klubům nepřipískává.

Nechvalme dne před večerem, uvidíme, co přinesou kola příští. Nicméně jedno je jisté: Z hlediska osob a obsazení se nic moc nezměnilo.

Ranilo mě to, řekl k aféře Chovanec

Ze hry vypadl Roman Berbr, až do svého zatčení a obvinění místopředseda Fotbalové asociace ČR. Funkci ve výkonném výboru FAČR opustila i Dagmar Damková, jeho manželka.

Berbr byl 16. října obviněn z korupčních trestných činů souvisejících s manipulacemi fotbalových zápasů ve druhé a třetí lize. A spolu s ním dalších 19 osob, povětšinou rozhodčích.

Na základě toho rozhodl výkonný výbor FAČR o rozpuštění ligové komise rozhodčích a delegátů, kterou vedl Jozef Chovanec. A také o rozpuštění podobné komise při Řídící komisi Čechy, jež pod vedením Martina Schrötera obsazovala třetí nejvyšší soutěž, která se jmenuje Česká fotbalová liga (ČFL), a také české divize.

Komise rozhodčích FAČR pro profesionální soutěže

Původní komise:

Předseda Jozef Chovanec, místopředseda Martin Wilczek, Pavel Mareš, Jiří Kureš, Tomáš Bárta za LFA.

Sekretářem komise byl Patrik Filípek.

Současná provizorní komise:

Jiří Kureš, Jan Zahradníček a Tomáš Bárta za LFA.

Sekretářem komise je nadále Patrik Filípek.

„My našim rozhodčím zcela věříme, jinak bychom tu práci nemohli dělat,“ zdůrazňovali na předsezonním pravidlovém školení pro novináře Jozef Chovanec a jeho přítomní kolegové z komise Martin Wilczek a Jiří Kureš.

Uteklo pár týdnů a Jozef Chovanec, v tu chvíli už bývalý šéf komise, rozeslal médiím dopis na rozloučenou obsahující také větu: „Ranilo mě, že několik jmen z listiny pro profesionální soutěže je nyní spojeno v souvislosti s policejním vyšetřováním.“

Bývalý kapitán i trenér reprezentace Jozef Chovanec se nikdy netajil tím, že mezi jeho nejbližší přátele patří i Roman Rogoz, toho času další klíčová postava berbrovské aféry. Ještě coby sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad mnohdy sedával v restauraci v budově FAČR na Strahově, častokrát právě ve společnosti Jozefa Chovance či Romana Berbra.

Sedět s někým v restauraci samozřejmě vůbec nic neznamená. Potíž je v tom, co se tam patrně leckdy peklo. Tedy alespoň podle textů z policejních dokumentů, jež se objevily na webu lidovky.cz: „Rogoz jako sportovní ředitel FC Slavoj Vyšehrad na schůzce konané na stadionu Evžena Rošického v Praze ovlivnil prostřednictvím Jozefa Chovance, předsedy Komise rozhodčích FAČR, změnu původně na uvedený zápas nominovaných rozhodčích na jím předem vybraného hlavního rozhodčího.“ Šlo o druholigový zápas mezi Líšní a Vyšehradem, který se hrál letos v květnu.

V policejní dokumentaci, kterou citovaly lidovky.cz, proskočilo i jméno sekretáře Chovancovy komise rozhodčích Patrika Filípka. „Rogoz dne 17. února 2020 telefonicky ovlivnil prostřednictvím Patrika Filípka, sekretáře Komise rozhodčích FAČR, nominaci jím předem vybraného a domluveného hlavního rozhodčího Tomáše Grimma a asistenty rozhodčího Marka Janocha a Jiřího Kříže.“ Tady šlo o zápas Vyšehradu s Motorletem.

Patriku Filípkovi sice podle informací Seznam Zpráv zabavila policie laptop a zapečetila mu kancelář, na listině obviněných každopádně nefiguruje. A pokračuje dál jako sekretář nové, byť neplnohodnotné komise rozhodčích pro profesionální soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Na archivním agenturním snímku z roku 2008 se představují tehdejší laureáti ceny Křišťálový praporek. Uprostřed vítěz ankety Patrik Filípek, vlevo Martin Wilczek, vpravo Jan Filgas.

V té Chovancově pracovali krátce před jejím rozpouštěním ještě Martin Wilczek, Jiří Kureš, Pavel Mareš a Tomáš Bárta.

V nové, která má mandát do konce kalendářního roku, zůstali z oné pětice hned dva. A to nominant Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta a expert na pravidla Jiří Kureš. Doplnil je Jan Zahradníček z Moravy. A v roli sekretáře zůstal už zmíněný Patrik Filípek.

Wilczek prý sudí vítal na Strahově náhodou

Místopředseda Chovancovy komise Martin Wilczek měl tedy stejně jako šéf ze hry vypadnout. Ale…

„Když se na začátku listopadu po pauze znovu restartovala liga, pozvali nás všechny na Strahov na testy na covid-19,“ říká jeden z ligových rozhodčích, který si však přál zůstat v anonymitě. „A docela mě překvapilo, že nás tam jako zastara vítal opět Martin Wilczek. Tvářil se, jako že to tam všechno pořád řídí.“

Rozdělení delegátů

Na každé utkání I. a II. ligy je nominován delegát svazový a delegát utkání.

Delegát svazový, přezdívaný „dědek“, má na starosti hodnocení výkonu rozhodčích.

Delegát utkání, dříve technický delegát, přezdívaný „plotař“, má za normální situace na starosti především bezpečnostní otázky na stadionu, například pevnost plotů oddělujících sektory. V současné době se věnuje zejména dodržování předepsaných protiepidemických opatření.

Odměna delegátů: V nejvyšší soutěži každý 5000 korun, ve druhé lize 3000 korun.

Wilczek to odmítá. „Jestli jsem se tam s někým potkal a zdravil, tak to musela být náhoda, to se mohlo stát právě jen v rámci toho testování, mě totiž testovali jako delegáta, tak jsme se tam asi s některými rozhodčími potkali.“ Wilczek také odmítá zákulisní spekulace, že by se i nyní nadále nějak spolupodílel na nominacích rozhodčích k jednotlivým utkáním. „To je úplný nesmysl,“ říká jednoznačně.

K příběhu o tom, jak prý Martin Wilczek vítal sudí na Strahově, se vyjádřil i Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace ČR: „Pan Wilczek není zaměstnancem FAČR, která zároveň samozřejmě nehlídá to, co dělá pan Wilczek ve svém volném čase.“

Jak už Martin Wilczek naznačil, zastává nadále pozici ligového delegáta. Stejně jako mnozí jeho kolegové z bývalé Chovancovy komise.

Na každé utkání I. a II. ligy jezdí delegát utkání, který se stará o všechny náležitosti, ať už třeba bezpečnostní, či nyní speciálně o protiepidemická opatření uplatňovaná na stadionu. A vedle něj též takzvaný delegát svazový. Ten má na starosti výkon rozhodčích a jejich hodnocení. Za delegátskou nominaci na utkání první ligy se vyplácí odměna 5000 korun, ve druhé lize 3000 korun.

Jak prokazují zejména dávné odposlechy z kauzy Ivana Horníka a spol., věnují manipulátoři fotbalových zápasů i delegátům velkou pozornost. Někdy i spojenou s úplatky. V takových případech jde obvykle o to, aby podplácející funkcionář, rozhodčí a delegát tvořili jeden „tým“, aby delegát ve své zprávě popsal počínání rozhodčích v co možná nejpříznivějších barvách a buď zářez úplně „přikryl“, anebo přispěl k tomu, aby následky pro sudí byly co nejmírnější.

V právě probíhající aféře je obviněn delegát Jiří Kabyl, který zdůrazňuje, že se na žádných nekalostech nepodílel a rozhodčímu za jeho chyby v inkriminovaném utkání známku snížil. Šlo konkrétně o sudího Houdka a zápas mezi Vyšehradem a Baníkem Sokolov.

„V průběhu zápasu ani po něm jsem s nikým nekomunikoval ohledně možného ovlivnění utkání, řádně jsem ho zhodnotil. Ve zprávě jsem popsal dle mého nesprávně řešené situace včetně udělení snížené známky. Zprávu jsem odeslal řídícímu orgánu, dle mých informací na základě mého hodnocení došlo k pozastavení činnosti (rozhodčího), takže z toho jasně plyne, že jsem se nedopustil žádného ovlivňování,“ sdělil Jiří Kabyl, mimochodem bývalý fotbalista Sparty, redakci Seznam Zpráv.

Ale vraťme se k bývalým členům Chovancovy rozhodcovské komise, kteří zůstali na listině ligových delegátů. V infoboxu najdete jejich delegátské nominace k utkáním po podzimním restartu profesionálních soutěží.

Bývalí členové komisí a jejich delegátské nominace po restartu

Bývalá Chovancova komise:

Jiří Kureš, pracoval ve staré i nové komisi: Jablonec-Brno, Táborsko-Varnsdorf

Martin Wilczek (stará komise): Olomouc-Karviná, Ústí-Žižkov

Pavel Mareš (stará komise): Bohemians-Teplice

Patrik Filípek (nečlen, ale sekretář obou komisí): Mladá Boleslav - Pardubice

Bývalá Schröterova komise pro ČFL a divize:

Lubomír Martinec: Sparta - Č. Budějovice

Jan Kořínek, (technický) delegát utkání: Zlín-Plzeň, Pardubice-Opava

Prvoligová utkání jsou označena tučným písmem, zbývající utkání jsou druholigová.

Do infoboxu jsme zařadili i delegátské aktivity členů bývalé komise rozhodčích při Řídící komisi Čechy. Do její gesce spadala velká část problémových zápasů prošetřovaných v současné aféře.

A není tajemstvím, že Řídící komisi pro Čechy naplno ovládali Roman Berbr, předsedkyně této Řídící komise Dagmar Damková a spolu s nimi jejich skalní a nejvěrnější souputníci.

Řídící komise pro Čechy, Berbrova základna

I na této úrovni řízení fotbalové asociace tedy Romanu Berbrovi stačilo zdvihnout telefon. A nominace sudích k příslušnému utkání se okamžitě měnila.

„Berbr udělil dne 15. května 2019 telefonicky pokyn Václavu Kohoutovi, členovi Komise rozhodčích pro Čechy, který rozepisoval nominace rozhodčích na jednotlivá utkání, ačkoliv k tomuto neměl z titulu své funkce oprávnění, aby na výše uvedené utkání nominoval jako hlavního rozhodčího Roberta Hájka a dále asistenty rozhodčích Lukáše Raplíka a Gabrielu Hanákovou,“ citují lidovky.cz policejní dokument související s manipulací zápasu Živanice-Vyšehrad.

I tato komise byla rozpuštěna a nová zatím není akutně potřeba, protože ČFL a divize znovu odstartují až v novém roce.

Jak vyplývá z infoboxu, dva členové této bývalé komise, jmenovitě Lubomír Martinec a Jan Kořínek, působí nadále v roli ligových delegátů.

Martinec hodnotí sudí a Jan Kořínek pracuje v roli delegáta utkání, dříve se říkalo technického delegáta. Kořínek tuto činnost vykonává dokonce i na úrovni utkání řízených UEFA.

Sestavení nové komise rozhodčích pro Řídící komisi Čechy bude tak trochu legislativní oříšek, protože předpisy FAČR hovoří o tom, že tuto komisi schvaluje výkonný výbor FAČR na základě návrhu předsedy či předsedkyně Řídící komise pro Čechy. A na tuto pozici Dagmar Damková rezignovala, takže tato pozice je volná. A tudíž z ní nikdo nemůže novou komisi navrhovat.

„Výkonný výbor FAČR se touto otázkou bude opakovaně zabývat na svém nadcházejícím zasedání 8. prosince,“ ubezpečil Michal Jurman, mluvčí asociace.

Jako sekretář Řídící komise pro Čechy každopádně nadále pracuje Jan Hořejší, v mnoha ohledech Berbrova pravá ruka. I jeho jméno přitom lidovky.cz, citující policejní dokumenty, zmínily ve velmi nelichotivé roli.

„Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000,-Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu.“ To vše v souvislosti se zápasem Živanice-Vyšehrad.

S těmito informacemi ovšem Fotbalová asociace ČR a její Etická komise zatím nepracují, protože se k ní dostaly toliko prostřednictvím médií.

Oficiální cestou zatím asociaci nebylo umožněno do vyšetřovacího spisu nahlédnout. Nejspíš proto, že generální sekretář FAČR Jan Pauly v původní žádosti o nahlédnutí neuvedl, že by Fotbalová asociace ČR chtěla požádat o statut účastníka řízení, a to coby poškozená strana. Žádosti tedy samozřejmě nebylo vyhověno.

Reklama

Doporučované