Hlavní obsah

Komise vyšetřuje vraždy na hranici, političtí veteráni mají nové funkce a zatýkání v Rusku

Večerní zprávy 27. července 2019.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní události ze soboty 27. července ve Večerních zprávách Televize Seznam.

Článek

01:03 – Německé a české úřady vyšetřují zločiny na hranicích

Česko-německý tým začal vyšetřovat žijící špičky bývalého komunistického režimu. Tedy zejména Miloše Jakeše a Lubomíra Štrougala. Důvodem je úmrtí čtyř východních Němců mezi lety 1967 až 1986, kteří se pokoušeli uprchnout na Západ přes tehdejší československé hranice. Informoval o tom bavorský zemský kriminální úřad.

04:08 – Stovky zatčených v Moskvě

Sedm stovek lidí skončilo za mřížemi po zásahu policie na protestu u moskevské radnice. Zásahové jednotky část demonstrujících zadržely ještě před začátkem akce. Z čeho budou obviněni, ale není jasné.

05:38 – Spolupracuje Huawei s čínskou ambasádou?

Čínský velvyslanec odmítl zprávu, se kterou přišel Radiožurnál, že zaměstnanci české pobočky Huawei předávají informace o obchodních partnerech nebo členech zahraničních delegací ústředí a také je probírají s lidmi z ambasády. Podle Číňanů jde o informace „zcela smyšlené a jedná se o šíření poplašných zpráv a nactiutrhání poškozující čínskou pověst“. Ambasáda také znovu zkritizovala kroky vedení Prahy v česko-čínských vztazích. Podle ní město poškozuje zájmy Číny týkající se Tchaj-wanu a Tibetu.

06:34 – Žaloba na prezidenta je oprávněná, tvrdí bývalí ústavní soudci

Ústavní žaloba na prezidenta, kterou ve středu schválili senátoři, je podle bývalých ústavních soudců oprávněná. Většina se shodla, že svými posledními kroky prezident skutečně Ústavu porušuje. Zákon mu totiž jasně ukládá, že má odvolat a jmenovat ministra na návrh premiéra, což se v případně ministra kultury neděje. Podle bývalé soudkyně Elišky Wagnerové by ale v tomto případě bylo vhodnější podat na prezidenta kompetenční žalobu, což ale může udělat pouze premiér – a ten to několikrát odmítl.

08:00 – Petříčkova návštěva Afghánistánu

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček je na pracovní cestě v Afghánistánu. Setkal se s místními politiky i českými vojáky, kteří tam působí na misích. V současnosti jich je 350, dlouhodobě jde o největší zahraniční misi české armády. Na základně v Bagrámu i v Kábulu jim poděkoval za práci, kterou v regionu odvádějí. Hned začátek jeho návštěvy také poznamenal výbuch v Kábulu, kdy zaútočili bojovníci Tálibánu. O život přišlo nejméně deset lidí.

08:28 – Trump může použít peníze Pentagonu na zeď

Americký Nejvyšší soud dovolil Donaldu Trumpovi použít peníze z prostředků Pentagonu na stavbu části zdi mezi Mexikem a USA. Na stavbu může padnout až 2,5 miliardy dolarů, což je více než 57 miliard korun.

09:33 – V Itálii shořel autobus převážející Čechy

V Itálii shořel v noci ze čtvrtka na pátek autobus, který vezl české turisty na dovolenou na poloostrov Gargano. Naštěstí víc než padesátka cestujících i oba řidiči stihli včas vystoupit. Hasičům se podařilo hořící autobus uhasit až po čtyřech hodinách, uzavřená zůstala na dvě hodiny i dálnice. Cestující strávili noc na nedaleké benzinové pumpě. Náhradní autobus pro ně přijel až druhý den kolem poledne.

10:05 – Zemětřesení na Filipínách zabilo osm lidí

Nejméně 8 mrtvých a 60 zraněných si vyžádala dvě zemětřesení na severu Filipín o síle bezmála 6 stupňů Richterovy škály. Naštěstí otřesy zasáhly řídce osídlené území. Poškodily domy a silnice. Jeden z místních kostelů, který často navštěvují i zahraniční turisté, připravily o věž.

10:50 – Babiš: Ať Kalistovou pověří Staněk

Náměstkyni na Ministerstvu kultury Kateřinu Kalistovou má pověřit řízením resortu odcházející ministr Staněk – řekl to Andrej Babiš, který podle svých slov nemá k takovému pověření pravomoc.

11:28 – Reklamní smlouva v Brně

Dva roky jihomoravští policisté prověřovali případ související s radnicí Brna-střed. Radní v roce 2010 bez výběrového řízení kývli na prodloužení smlouvy se společností EuroAWK, která provozuje reklamní plochy v centru. Podle informací Seznamu teď policie případ odložila.

13:43 – Návrat expolitiků na scénu

Daniel Herman, František Bublan a Robert Pelikán – bývalí ministři v českých vládách, kteří se v posledních měsících nebo letech věnovali jiným oblastem než politice, se teď znovu vrací na scénu. První dva jmenovaní budou působit ve vládních orgánech, bývalý ministr vnitra Bublan se má podílet na vedení Ústavu pro studium totalitních režimů.

Reklama

Doporučované