Hlavní obsah

Kompenzace jsou jen záloha, stát nás musí odškodnit, říkají restauratéři

Rozhovor s Kateřinou Holnovou, CEO podniků Vinograf a mluvčí asociace Apron.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada provozovatelů restaurací není spokojená s vládními kompenzacemi za uzavření jejich podniků. Podle mluvčí asociace restauratérů Apron Kateřiny Holnové počítají s tím, že od státu budou požadovat odškodnění.

Článek

Když v půli loňského prosince v Česku vystřelila čísla nově nakažených lidí onemocněním covid-19 a vláda 14. prosince - po pouhých 9 dnech provozu - znovu uzavřela restaurace, slíbila provozovatelům nové kompenzace. „Už není možné nechat lidi na holičkách,“ prohlásil tehdy ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„100 % nájmu na tři měsíce, 100 % mezd a odvodů, speciální kompenzace za pokoje pro ubytovací zařízení a gastro bonus pro všechny majitele restaurací ve vazbě na počet zaměstnanců. Právě jsme na vládě schválili 10 mld. Kč podpory pro dotčené obory,“ oznámil na Twitteru promptně ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

„Nevím o nikom, kdo by COVID Nájemné 3 dostal”

„Když jsme se dozvěděli, že veškeré náklady budou nahrazeny, tak jsme tomu věřili. Teď to vypadá, že to tak zřejmě nebude. Některá rozhodnutí bychom dělali jinak,“ říká Kateřina Holnová, mluvčí asociace restauratérů Apron, která sdružuje především pražské restauratéry, a zároveň ředitelka vináren a restaurací Vinograf. „Je vysoce pravděpodobné, že by více restaurací zavřelo. Propustily by zbytek zaměstnanců.“

Podle Holnové teď restauracím v reálu tečou jen peníze z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus. Program COVID Gastro pro provozovny 10. ledna skončil. „Běží jen Antivirus. My jsme 5. února mohli žádat COVID Nájemné za 4. kvartál 2020. A dneska máme 8. března a stále ty peníze nebyly poskytnuty. Nevím o nikom, kdo by dnes dostal COVID Nájemné 3,“ stěžuje si Holnová.

Přitom nájemné se často platí předem. Prostředky, které museli majitelé zaplatit v září, ještě v březnu nemají kompenzované. Jakou část nákladů tedy stát provozovatelům gastropodniků uhradil? Asociace Apron odhaduje, že to u jejích členů bylo mezi 30 až 70 procenty. Podle Holnové záleží hlavně na tom, jak jsou restaurace velké a jak vysoký nájem podniky platí.

Třetina restaurací skončila

I proto vnímají restauratéři kompenzace jako pouhou zálohu na odškodnění. Náhradu škod jim přiznává pandemický zákon. „Všechny kompenzace chápeme jako něco, abychom přežili. Ale chceme si sáhnout na odškodnění, že jsme nemohli podnikat,“ avizuje Kateřina Holnová.

Podle dat z pokladních systémů Dotykačka skončila za poslední rok zhruba třetina restaurací. „Některé už skončily, druhou část majitelé dotují, nebo si na to půjčují, a pak je tu část, kterým podpůrné programy pomohly,“ vypočítává Holnová.

Reklama

Doporučované