Hlavní obsah

Otevřená provozovna neznamená stop kompenzacím. Na jaké máte nárok?

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

V květnu pokračuje program Antivirus, který podnikatelům pomáhá s kompenzacemi mezd. Jaké další peníze mohou získat, i když už mohou částečně otevřít?

Článek

Co je dobré vědět?

- Kompenzační bonus, Covid –⁠ 2021 i Covid –⁠ Nepokryté náklady pokračují dál. První jmenovaný ale s omezeními

- Podnikatelé mohou  žádat o kompenzační bonus za březen, duben i květen

- Žádosti o původní Covid –⁠ 2021 běží do 2. června, Covid –⁠ Nepokryté náklady je možné žádat až do 19. července

- Kompenzační bonus a „covidové“ programy nelze kombinovat

Kompenzační bonus

Živnostníci mohou při kompenzačním bonusu získat až tisíc korun za den.

Hlavní podmínkou je, že nárok na bonus mají podnikatelé, kterým poklesly příjmy z podnikání o více než 50 procent.

Propad příjmů odpovídajících tržbám z prodeje zboží a služeb se posuzuje za kalendářní měsíc předcházející danému bonusovému období –⁠ a srovnává se s měsíčním průměrem za čtvrtletní z období před vypuknutím pandemie.

Vláda musí ještě pokračování kompenzačního bonusu potvrdit, žádat je ale možné o peníze za předešlé měsíce.

Jak požádat o kompenzační bonus jsme psali zde:

Ministerstvo financí zatím vypsalo tři bonusová období. Prvním bonusovým obdobím byl měsíc únor, žádosti o tento příspěvek mohli podnikatelé posílat do pondělí.

Druhé období je omezené na měsíc březen. Živnostníci v něm porovnávají příjmy z období prosinec 2018 až únor 2019 (případně o rok později, pokud je to pro ně výhodnější), a příjmy z února 2021. Žádosti o tento příspěvek mohou podnikatelé posílat do 1. června.

Třetí bonusové období pak připadá na duben. Analogicky živnostníci musejí srovnávat příjmy z období leden až březen 2019 (případně 2020) a příjmy z března 2021. O peníze za tento časový úsek je možné žádat do 1. července. A kompenzační bonus by měl pokračovat i dále.

„S největší pravděpodobností bude kompenzační bonus pokračovat i v květnu,“ upřesnil po pondělním jednání vlády ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček.

Covid –⁠ 2021 a Covid –⁠ Nepokryté náklady

Kromě kompenzačního bonusu mohou podnikatelé získat příspěvek také v jednom ze dvou programů Ministerstva průmyslu a obchodu.

V programu Covid – 2021 mohou podnikatelé získat 500 korun za zaměstnance na den. Podporu mohou podnikatelé získat zpětně od 11. ledna do 31. března (celkem 80 dní). Ministerstvo žádosti přijímá do 2. června. I když tedy některé provozovny mohly otevřít, o peníze z tohoto programu mohou stále žádat.

Co se týká programu Covid –⁠ Nepokryté náklady, tak v něm mohou žadatelé získat 60 procent nepokrytých nákladů za zmiňované rozhodné období, případně 40 procent nepokrytých nákladů za rozhodné období pro podnikatele s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR. Jeden žadatel může na své podniky získat maximálně 40 milionů korun.

Peníze je možné získat za období od 1. ledna do 31. března tohoto roku. O peníze je možné žádat až do 19. července.

O podmínkách obou programů jsme psali zde:

Vláda navíc počítá s tím, že oba programy prodlouží.

„Pokud budou provozovny zavřené, nebo vlivem vládních opatření výrazně omezené, budou programy pokračovat. Předložíme návrh na prodloužení programů, které jsou směřovány směrem k zaměstnavatelům, s. r. o. či právnickým osobám,“ uvedl vicepremiér Havlíček.

Na podporu budou mít nárok ty provozovny, které jsou buď uzavřené, nebo výrazně omezené. To, které podniky se dají považovat za výrazně uzavřené, bude vláda ještě upřesňovat. „Jestliže 10. května spustíme maloobchod, tak logicky nebudou tyto programy pro maloobchod, ale budou pokračovat například pro restaurace,“ doplnil Havlíček.

Stále nicméně platí, že kompenzační bonus a tyto „covidové“ programy není možné kombinovat.

Reklama

Doporučované