Hlavní obsah

Stát zapomněl na výchovu dětí. OSVČ na rodičovské skončí bez kompenzací

Foto: Getty Images

„Nový zákon o kompenzačním bonusu rodičovskou dovolenou nijak specificky neupravuje,“ potvrzuje mluvčí resortu financí Tomáš Weiss. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo financí připravilo novelu kompenzačního bonusu. Živnostníci mohou získat více peněz, zároveň ale musí dokazovat propad příjmů. A to může být problém. Třeba pro lidi, kteří byli v posledních letech na rodičovské.

Článek

Kompenzační bonus pro podnikatele se zvyšuje na dvojnásobek. Za únor a březen budou moci podnikatelé získat ne 500 korun za den, ale až rovnou tisícovku. Vyšší podpora ale přináší také nové podmínky.

Nárok na příspěvek mají OSVČ a společníci malých s. r. o, kterým byla jejich činnost významně omezena. Tito lidé musí nově doložit, že se jejich příjmy propadly alespoň o 50 procent. Porovnávají přitom příjmy ze srovnávacího období, což je průměr tržeb za období mezi listopadem až lednem z přelomu let 2018 a 2019, případně 2019 a 2020 (podle toho, co je pro podnikatele výhodnější), a příjmy ze srovnávaného období. Tím je pro únorový bonus leden 2021.

Podrobně jsme o tom, jak získat nový kompenzační bonus, psali zde

Právě změna podmínek ale vyřadila z možnosti získat podporu pro živnostníky, kteří byli v minulých letech například na rodičovské.

„V letech 2018 až 2020 jsem byla na rodičovské dovolené. Jako hlavní OSVČ jsem až od srpna 2020. Podle nových pravidel nemám nárok na kompenzační bonus,“ říká Kateřina Gromanová, která podniká jako tatérka.

Kvůli vládním opatřením teď musí mít zcela zavřeno, dokázat pokles příjmů tedy není problém. Ten vzniká u příjmů ve srovnávacím období. Jak na přelomu let 2018 a 2019, tak o rok později měla naprosto minimální výdělky. V takovém případě jí nevzniká žádný, případně jen velmi nízký nárok na kompenzační bonus.

„Není možné, abychom museli mít zavřeno a neměli žádný nebo směšný nárok na kompenzační bonus jen proto, že jsme vychovávali naše děti – budoucí daňové poplatníky,“ upozorňuje.

Příjmy za určené srovnávací období nemohou dokázat také živnostníci, kteří začali podnikat minulý rok. Na ně ale nová úprava kompenzačního bonusu myslela. „Na začínající podnikatele v zákoně pamatujeme. Pro ně se srovnávací období posunuje až po zahájení podnikatelské činnosti. Konkrétně si můžete vybrat jakékoliv tři po sobě jdoucí měsíce z prvních osmi měsíců vašeho podnikání,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. Po rodičovské, při které měli lidé alespoň nějaké přivýdělky, není možné stejný způsob dokazování využít.

S podobnými problémy se setkávají také například lidé, kteří byli v měsících důležitých pro srovnávací období dlouhodobě nemocní, tudíž nemohli řádně vydělávat.

Ministerstvo: Postup jako u nových podnikatelů nejde

SZ Byznys ověřoval informaci také u Ministerstva financí, které kompenzační bonus pro živnostníky vyřizuje.

„Nový zákon o kompenzačním bonusu rodičovskou dovolenou nijak specificky neupravuje,“ potvrzuje mluvčí resortu financí Tomáš Weiss.

Pokud někdo při rodičovské nějakým způsobem podnikal, nárok na vyšší kompenzace mu tím pádem skutečně nevzniká. O využití stejného principu jako u nových podnikatelů zatím ministerstvo neuvažuje.

„Jedná-li se o ‚dlouhodobé‘ OSVČ, pak bohužel není možné využít srovnávací období určené začínajícím podnikatelům, tedy libovolné tři po sobě jdoucí měsíce z prvních osmi měsíců po začátku činnosti,“ upozorňuje mluvčí Tomáš Weiss.

„Stále nechápu, proč noví podnikatelé mohou prokazovat příjem z prvních osmi měsíců podnikání, a my po rodičovské ne. Jsme vlastně ve stejné situaci. Po rodičovské je to, jako byste začínali znovu od nuly,“ popisuje podnikatelka Gromanová a doplňuje: „Příjem, který jsme měli na rodičovské, je de facto nula, nebo pár tisíc. Tím pádem pak vychází kompenzační bonus mezi nulou až tři sta korunami na den. Za měsíc to dělá maximálně šest tisíc korun. Jsme tak v situaci, kdy kompenzace stěží pokryje i jen sociální a zdravotní poplatky. Na nájem nebo jídlo v domácnosti nezbyde nic.“

Finanční správa začala žádosti o nový kompenzační bonus přijímat na začátku března. Za únorové bonusové období mohou lidé žádost podávat do 3. května

Reklama

Doporučované