Hlavní obsah
Online

Němci nasadí proti koronaviru léky, které dostával Donald Trump

Foto: Bílý dům

Německo nasadí u pacientů lék Regeneron, který dostával i Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií doma i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko: Index protiepidemického rizika PES zůstává na 69 bodech a 11 dní se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. V Česku ale stále platí pátý stupeň, do čtvrtého by země mohla podle ministra zdravotnictví přejít nejdříve v polovině února.

- Česko: Ministr zdravotnictví Jan Blatný necítí potřebu se omlouvat za slova, že pouze 30 procent pacientů s koronavirem v Česku zemřelo v přímé souvislosti s touto nemocí. A že Česko vychází v mezinárodních srovnáních hůře, protože do obětí počítá i například pozitivní lidi zemřelé při autonehodě.

- Německo: Česká republika se od neděle pro Německo oficiálně stává vysoce rizikovou oblastí kvůli vysokým počtům nakažených covidem-19. Při příjezdu z vysoce rizikové oblasti je nyní nezbytné mít u sebe negativní test. I při negativním testu přitom musí lidé nastoupit do desetidenní karantény, kterou ale lze ukončit dalším negativním testem nejdříve po pěti dnech izolace. Karlovarský kraj staví na hranicích testovací centrum pro pendlery. Německo také jako první země v Evropské unii nasadí k léčbě nemoci covid-19 léky na bázi monoklonálních protilátek od firmy Regeneron.

- Francie: Také Francie v neděli zpřísňuje podmínky pro vstup do země. Cestující, včetně těch ze zemí EU, se musí od půlnoci před vstupem do země prokázat negativním PCR testem na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se však netýká „nezbytných cest“, pendlerů z okolních zemí a pozemní dopravy.

Vývoj jsme sledovali i v sobotu:

  • Expert: Francie bude kvůli mutacím viru potřebovat další lockdown

    Francie zřejmě bude muset vyhlásit už třetí plošnou uzávěru kvůli šíření nových a nakažlivějších mutací koronaviru. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil hlavní zdravotnický poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy. Francie má za uplynulý den největší nárůst počtu lidí hospitalizovaných s covidem-19 i lidí na jednotkách intenzivní péče od poloviny listopadu.

    „Pokud nezpřísníme omezení, ocitneme se v polovině března v mimořádně těžké situaci. (…) Pravděpodobně musíme znovu zavést uzávěru,“ řekl expert v televizi BFM. „Toto je zásadní týden, politici se musejí rozhodnout,“ dodal s tím, že je na vládě, zda půjde o přísnou uzávěru jako loni na jaře, nebo o mírnější variantu, kterou úřady zavedly v listopadu.

  • Itálie plánuje právní kroky proti Pfizeru a AstraZenece

    Šéf italské diplomacie Luigi Di Maio dnes oznámil, že Itálie podnikne vůči Pfizeru a AstraZenece právní kroky. „Pracujeme na tom, abychom nemuseli měnit náš očkovací plán,“ řekl Di Maio. Premiér Giuseppe Conte označil v sobotu zpoždění za nepřijatelné porušení smluv, které firmy uzavřely s italskou vládou. Di Maio podotknul, že podle jeho názoru farmaceutické firmy nezvládají plnit dodávky, protože si vzaly příliš velké sousto.

    Podle náměstka italského ministra zdravotnictví Pierpaoloa Sileriho by omezení dodávek zpomalilo italský očkovací plán u lidí nad 80 let asi o čtyři týdny, u zbytku populace pak o šest až osm týdnů. „Takové zpoždění se dotkne celé Evropy a značné části světa, já ale věřím, že nám (firmy) zpoždění později nahradí,“ řekl.

  • Nizozemsko: Nepokoje kvůli nově přijatým opatřením

    Stovky účastníků se dnes sešly v centru Amsterdamu, aby vyjádřily svůj nesouhlas se zavedením zákazu nočního vycházení. Policie proti demonstrantům použila vodní děla a nasadila psy.

    Protesty, které se změnily v nepokoje, proběhly i v Eindhovenu. Policie proti účastníkům použila slzný plyn a zadržela nejméně 30 lidí.

  • Německo jako první v EU nasadí protilátkové léky proti covidu

    Německo jako první země v Evropské unii nasadí k léčbě nemoci covid-19 léky na bázi monoklonálních protilátek. Experimentální léčbu přípravkem tohoto typu od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump. Německo nakoupilo 200 000 dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (téměř 10,5 miliardy Kč), řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nedělníku Bild am Sonntag.

    Nové léky mají podle Spahna pomoci u rizikových pacientů v rané fázi nemoci předejít jejímu těžkému průběhu. „Od příštího týdne budou monoklonální protilátky nasazeny v Německu jako v první zemi EU. Nejdříve na univerzitních klinikách, řekl Spahn listu. Zatímco v USA už tento druh léku schválil pro nouzové používání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), v EU ještě schválen nebyl.

  • První případ britské mutace v Srbsku

    Srbsko hlásí výskyt nakažené osoby britskou mutací covidu-19. Žena si ji přivezla z cesty z Londýna. Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl, že žena je v izolaci. Dodal také, že další lockdown země zatím v plánu není.

  • USA překonaly hranici 25 milionů pozitivních testů na koronavirus

    Spojené státy zaznamenaly od začátku pandemie už více než 25 milionů pozitivních testů na nový typ koronaviru, ukazují data Univerzity Johnse Hopkinse. Jde s přehledem o nejvyšší údaj na světě, což platí i pro počty zemřelých s covidem-19 v USA, jichž úřady ohlásily přes 417 000. Nový prezident Joe Biden považuje boj s pandemií za jednu z priorit své administrativy.

    Spojené státy zažívají dosud nejvážnější vlnu pandemie, týdenní průměry počtu zemřelých i nově infikovaných však začínají po rekordech ze začátku roku pomalu klesat. Americké úřady ale i tak předpovídají, že do 13. února budou USA evidovat už 465 000 až 508 000 Američanů zemřelých v souvislosti s covidem-19. Biden proto zveřejnil strategii boje s nákazou, která se soustředí především na posílení kapacit na testování a očkování obyvatelstva.

  • Michel: EU přiměje dodavatele vakcín respektovat smlouvy

    Evropská unie přiměje farmaceutické firmy respektovat smlouvy o dodávkách vakcíny proti covidu-19. V rozhovoru na stanici Radio 1 to dnes řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Minulý týden se kvůli potížím při výrobě zpomalily dodávky vakcíny společnosti Pfizer evropským zemím, prodleva v dodání přípravků zasáhla i Českou republiku. V pátek zpoždění dodávek vakcíny oznámila i společnost AstraZeneca. Itálie se chystá kvůli prodlevám v zásobování podat na firmy žalobu.

    „Máme v úmyslu přimět farmaceutický průmysl, aby respektoval smlouvy, které podepíše,“ řekl Michel. „Můžeme k tomu využít všech právních prostředků, které máme k dispozici,“ dodal. Konkrétní kroky, které Evropská unie učiní, Michel podle agentury Reuters neuvedl, bude ale trvat na transparentnosti při objasňování zpoždění.

  • Německá policie zpřísnila kontroly na frankfurtském letišti

    Německá policie zpřísnila na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem kontroly u příletů z epidemicky vysoce rizikových zemí. Informovala o tom dnes agentura DPA. Německo ode dneška považuje kvůli prudkému šíření koronavirové nákazy za vysoce rizikovou i Českou republiku. Cestující z Česka a dalších takových zemí se musejí připravit na přísnější kontroly a zejména mít potvrzení o negativním testu na koronavirus.

    Konkrétně policisté kontrolují, zda mají pasažéři digitálně vyplněný příslušný vstupní formulář. Pokud ne, musejí tak učinit ručně. Kromě toho se musejí všichni příchozí cestující prokázat negativním testem na koronavirus. Tomu se však lze podrobit i v tranzitním prostoru. Kdo test odmítne, je vykázán zpět.

  • Policie ukončila párty v Londýně, účastníků bylo přes 300

    Policie ukončila v noci na neděli nelegální párty ve východním Londýně. Účastníků bylo přes 300. Pokutu ve výši 200 liber dostalo 78 účastníků. Spojené království je přitom od začátku měsíce pod striktní úzávěrou a hromadné akce jsou zakázané.

  • Švédsko od půlnoci zakáže vstup cestujícím z Norska

    Švédsko od půlnoci zakáže vstup všem cizincům cestujícím ze sousedního Norska. Chce tak zabránit rozšíření nové, nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Británii. Opatření bude platit do 14. února, informovala dnes agentura Reuters.

    Švédský ministr vnitra Mikael Damberg na dnešní tiskové konferenci uvedl, že pro lidi dojíždějící z Norska do Švédska za prací a pro některé další skupiny zákaz vstupu platit nebude. Opatření má ale zabránit Norům, aby v době, kdy mají většinu vlastních obchodů uzavřených, jezdili nakupovat přes hranici do Švédska. Švédsko se také rozhodlo prodloužit zákaz vstupu pro cestující z Británie a Dánska, který byl vyhlášen už dříve.

  • Na hranicích s Německem roste testovací centrum pro pendlery

    Karlovarský kraj začal dnes v Pomezí nad Ohří na Chebsku stavět testovací místo pro pendlery. Fungovat by mělo od pondělních 4:00. Dohodli se na tom zástupci Karlovarského kraje a záchranného systému.

    Reagují tak na zpřísnění podmínek pro pendlery na bavorské i saské straně hranice, kdy bude vyžadováno opakované testování pracovníků přijíždějících ze zahraničí. Německo zařadilo Česko na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí a zpřísněná opatření pro cesty z Česka do Německa vstoupila v platnost ode dneška.

  • Mládež v Nizozemsku zapálila testovací centrum na covid

    V obci Urk v Nizozemsku mládež v noci na dnešek zdevastovala středisko pro testy na covid-19 a házela po policii zábavní pyrotechniku. Policie tak rozdala asi 3600 pokut za nerespektování protiepidemických opatření.

    „Není to jenom nepřijatelné, je to jako políček do tváře zejména místním zdravotníkům, kteří dělají, co mohou, a testovacímu centru, které se snaží pomáhat lidem z Urku,“ uvedly v reakci na útok místní úřady.

    V Nizozemsku od soboty platí noční zákaz vycházení od 21:00 do 04:30. Je to poprvé od druhé světové války. Část veřejnosti s omezením nesouhlasí, policie kromě pokut musela 25 lidí zadržet.

  • Nový Zéland hlásí po měsících další případ nákazy

    Nový Zéland hlásí od 18. listopadu první případ nákazy infekcí covid-19. Evidovaná je 56letá žena, která se před časem vrátila z Evropy. Infekce se u ní projevila až deset dní poté, co absolvovala povinnou dvoutýdenní karanténu a byla dvakrát v průběhu testována negativně. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že žena po skončení izolace navštívila na Zélandu několik míst.

    Nový Zéland si dosud v celosvětovém měřítku vede v souboji s covidem-19 velice dobře. Od počátku pandemie země eviduje 1 927 nakažených a 25 mrtvých.

  • Na hranicích s Německem na západě Čech se tvoří fronty na Pomezí

    Na hranicích s Bavorskem na západě Čech se dnes tvořily fronty pendlerů jen na Pomezí na Chebsku. V Plzeňském kraji je po dnešním zpřísnění opatření na největších hraničních přechodech zatím klid a teprve se připravují testovací místa. Hlavní nápor se čeká v pondělí brzy ráno, kdy vyrazí pendleři do továren, zjistila ČTK.

    Bavorsko ode dneška pokládá ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast a nařídilo testy na covid-19 každých 48 hodin. Sasko se dohodlo s Čechy na kompromisu a chce „jen“ dva testy na koronavirus týdně.

  • Většina Čechů nechce Babiše jako tvář očkovací kampaně

    Většina lidí se domnívá, že premiér Andrej Babiš (ANO) by neměl být hlavní postavou očkování proti koronaviru v Česku. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi (ČT). Lidé také chtějí mít možnost vybrat si vakcínu, kterou budou očkováni. Již v sobotu ČT zveřejnila část průzkumu, podle níž v zemi přibylo zastánců očkování.

  • V Kodani protestovali odpůrci protikoronavirových opatření

    Zhruba 1000 demonstrantů vyšlo v sobotu večer do ulic dánské metropole Kodaně na protest proti opatřením, která mají zabránit šíření koronaviru. Převážně klidný protest přerostl posléze v nepokoje, při kterých policisté pět lidí zadrželi. Informovala o tom dnes agentura AFP.

    Dánská policie také vyšetřuje okolnosti, kdy demonstranti spálili figurínu s podobou premiérky Mette Frederiksenové v průběhu demonstrace. AFP uvedla, že takové incidenty jsou při protestech v Dánsku velmi neobvyklé.

  • Blatný: Do 4. stupně se dostaneme nejdřív v polovině února

    Česko by se z nejvyššího pátého do nižšího čtvrtého protiepidemického stupně s mírnějšími omezeními mohlo přesunout nejdřív v polovině února. Až poté by se mohli vrátit do tříd také zbývající žáci prvního stupně základních škol. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

  • Blatný připravuje zákon o epidemickém stavu

    Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného začal tento týden připravovat zákon, který nahradí opětovné prodlužování nouzových stavů. „Je potřeba urychleně připravit zákon, kterému třeba v Německu říkají zákon o epidemickém stavu,“ řekl Blatný v pořadu Otázky Václava Moravce.

    „Zákon umožní to, že nebudeme už žádat o prodlužování nouzového stavu, princip krizového zákona a nouzového stavu je postaven na jiném principu, proto je potřeba zákon vytvořit,“ doplnil.  Blatný by chtěl nový zákon předložit na vládu co nejdříve. „A přeji si, abych zákon do 14. února předložil v Poslanecké sněmovně,“ doplnil.

  • Blatný: O povinných respirátorech rozhodnu příští týden

    Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů poradí Německo a Rakousko. Kabinet chce, aby případné stejné opatření v Česku neznamenalo pro občany finanční zátěž, řekl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    „Pokud nezajistíme, že respirátory nedokážeme dostat mezi lidi za přijatelnou cenu, tak nemá cenu dělat toto nařízení,“ uvedl Blatný. Podle něj se musí nastavit jako první cenové podmínky. „Jestli návrh podám, budu vědět příští týden, je tím nyní pověřena pracovní skupina pod hlavní hygieničkou a mají to podat během týdne,“ uvedl.

  • Blatný: Zásadní rozvolňování nenastane

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný v diskuzním pořadu Václava Moravce uvedl, že s rozvolňováním se dá počítat nejdříve zhruba v polovině února. „Dostáváme se do situace, která je složitější než na jaře, jsou naplněné nemocnice, a dokud nemocnice nebudou prázdné, tak o zásadním uvolňování není řeč,“ uvedl ministr.

    Podle něj Česko přejde z pátého stupně do nižšího stupně až v momentě, kdy v nemocnicích budou pouze tři tisíce pacientů s koronavirem. „Až budou dva tisíce, tak se posuneme do třetího stupně a poté až bude jenom jeden tisíc, tak Česko přejde do druhého stupně,“ doplnil.

Reklama

Hlavní zprávy