Hlavní obsah

Komplikace pro odchod z Afghánistánu? Ve Střední Asii se střílí kvůli vodě

Podívejte se na záběry z nejhorší přestřelky mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem za poslední roky.Video: Youtube/Kaktus Media, AP

 

Reklama

Neujasněné spory o přístup k pitné vodě rozpoutaly na hranicích Tádžikistánu a Kyrgyzstánu nejhorší krizi za poslední roky, která se neobešla bez obětí. Napětí v oblasti se nehodí ani pro blížící se stahování vojsk z Afghánistánu.

Článek

Od rozpadu Sovětského svazu panují ve Střední Asii kvůli uspořádání hranic a rozdělení přístupů k pitné vodě napjaté vztahy, které se neobejdou bez příležitostných hraničních střetů. Jeden takový však ve čtvrtek přerostl v mobilizaci armádních sil a nejhorší přestřelku za poslední roky. V kombinaci s blížícím se stahováním amerických vojsk z Afghánistánu narůstají obavy z vyhrocení emocí i v oblasti Střední Asie, kudy vede klíčová vojenská trasa.

Tádžikistán a Kyrgyzstán řeší hraniční spory už dlouhá léta. Více než třetina jejich společné hranice je v podstatě sporná, zejména pak oblast kolem de facto tádžické enklávy Vorukh – horského údolí zalitého pitnou vodou.

V okolí této tádžické enklávy v Kyrgyzstánu a v okolí údolí Ferghana, dlouhodobého epicentra sporů, se bojovalo i tentokrát. Po rozpadu Sovětského svazu zde navíc žijí desítky malých skupin etnických menšin a oblast představuje trvalý bezpečnostní problém, jenž pozornosti světa často uniká.

Vorukh, horské údolí plné vody známé svými meruňkovými háji, leží proti proudu od kyrgyzských vesnic, pro které je tato voda životně důležitá pro zavlažování. Kromě sporu o vodu požaduje tádžická vláda přístupový koridor do okresu, jenž je kontrolován kyrgyzskou vládou. Boje se tak soustředí kolem této silnice a stavidla ovládajícího závlahovou vodu.

I ve čtvrtek vše začalo hraniční potyčkou, která je v odlehlé hornaté oblasti jihozápadního Kyrgyzstánu běžná. Palbu z ručních zbraní mezi pohraniční stráží a dalšími bezpečnostními složkami však podle kyrgyzských úředníků doplnilo i odpalování minometů a zásah dělostřelectva z tádžické strany. Kyrgyzské úřady zase uvedly, že na několik míst zaútočily vrtulníky. Podle snímků a videí z místa se stanoviště kyrgyzské pohraniční hlídky ocitlo v plamenech.

Kyrgyzská vláda hlásí nejméně tři mrtvé, včetně vojáka a malého dítěte. Tádžická vláda dle agentury Reuters uvedla smrt tří civilistů. Ke konci dne kyrgyzské úřady evakuovaly několik vesnic.

Pozdě ve čtvrtek obě vlády po nejtěžších střetech za poslední roky oznámily „úplné příměří“ a dohodu, že se vojáci vrátí do svých obvyklých pozic. Při oznamování příměří kyrgyzské ministerstvo vnitra uvedlo, že „na cizím území nic podnikat nebude, rovněž ale neplánuje s nikým sdílet svou vlastní půdu“.

Kulisu bojům dotváří i surové etnické napětí. Podle místních zpráv po sobě před přestřelkou lidé házeli kamení a došlo k únosům stavebních dělníků a pastýřů.

Ačkoli je tato oblast od afghánských hranic a hlavních cest z Afghánistánu poměrně daleko, konflikt znamená nepříjemnosti i pro Spojené státy. V počátcích války v Afghánistánu Spojené státy otevřely dvě základny ve Střední Asii, kudy proudily jednotky do Afghánistánu a přepravovaly vše od pohonných hmot po jídlo po pozemní trase přes region a do válečné zóny. Tato středoasijská cesta je pro Spojené státy klíčová i pro návrat, který by měl dle slibu Joea Bidena započít 1. května a skončit nejpozději 11. září 2021.

Reklama

Doporučované