Hlavní obsah

Komplikace pro vyšetřovatele. Dva obvinění z kauzy Čapí hnízdo se chtějí vyhnout stíhání

Dva obvinění se chtějí vyhnout trestnímu stíhání.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Důvodem je prý jejich zdravotní stav. Lékařské zprávy založené v policejním spise uvádějí, že jsou nemocní.

Článek

Vyšetřování případu dotace pro farmu Čapí hnízdo se policistům zkomplikovalo. Trestnímu stíhání se podle zjištění Seznamu chtějí vyhnout dva z devíti dosud obviněných. Jako důvod uvádějí svůj zdravotní stav, jenž jim prý neumožňuje trestní stíhání absolvovat.

Seznam tuto informaci získal už před několika týdny. Následně ji redakci potvrdilo několik dalších zdrojů, které mají přístup k policejnímu spisu.

Poslanec Jiří Dolejš, jenž se se spisem seznámil, například Seznamu řekl, že už loni v létě odmítli tito lidé obvinění převzít.

„Loni v létě byl ten spis postaven tak, že zdaleka ne všechny, o které měla policie zájem, mohla vyslechnout. To je pravda. Tak já jsem měl možnost se s těmi důvody seznámit. Pochopitelně to už je věc interní, to bych vynášel informace ze spisu,“ řekl Dolejš.

Policie i státní zastupitelství odmítají k případu jakýkoli komentář.

„O stížnostech obviněných nebylo ještě rozhodnuto. Proto nebudeme případ jakkoliv komentovat,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Poslanci budou řešit vydání premiéra

Mlčení úřadu lze vysvětlit i tím, že případ má známý politický kontext. Dalšími obviněnými v něm mohou být premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

O jejich vydání k trestnímu stíhání bude v úterý opět jednat mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

Seznam zjistil, že ve vyšetřovacím spise k Čapímu hnízdu jsou v uvedených dvou případech předloženy lékařské zprávy. Dokládají, že oba zmínění obvinění jsou skutečně nemocní. A zdravotní problémy jsou podle těchto zpráv dlouhodobé.

Seznam kontaktoval advokáta obviněných, ale ten nechce o případu vůbec mluvit.

„Já ke kauze Čapí hnízdo nemám žádný mandát od klientů, abych sděloval jakékoliv údaje. Nezlobte se, v této fázi k tomu neřeknu vůbec nic,“ řekl advokát obviněných Michael Bartončík.

Redakce jména obviněných zná, avšak rozhodla se je nezveřejnit. V kauze Čapí hnízdo nejde o hlavní hybatele případu ve smyslu, jak ho popisuje policie.

Seznam oslovil i lékaře obou obviněných. Odmítli o věci mluvit se stejným odůvodněním jako advokát – nemají svolení svých pacientů.

Reklama

Doporučované