Hlavní obsah

Těžké ráno na železnici. Stovky vlaků stály, nabraly zpoždění nebo jely oklikou

Kvůli strženému vedení se vlakové soupravy nedostaly z depa ze Spořilova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dálkové i příměstské vlaky jedoucí z Prahy zastavilo stržené trakční vedení v Praze-Vršovicích. Porucha zasáhla stovky vlaků, včetně spojů do Ostravy nebo do zahraničí.

Článek

Stovky vlaků jedoucích z Prahy do blízkých měst. republikových i mezinárodních rychlíků zpozdila, anebo zrušila ve středu dopoledne noční nehoda, při níž bylo v Praze-Vršovicích strženo trakční vedení.

„Lokomotiva vyjížděla z nádraží a svým sběračem strhla trakční vedení," řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš o poruše, která se stala krátce před čtvrtou ráno.

Provoz mezi Vršovicemi a Hlavním nádražím byl pak ještě před sedmou obnoven, avšak vlaky přesto nejezdily mezi stanicemi Praha-Vršovice a Praha-Hostivař. To zastavilo řadu příměstských, ale i rychlíkových dálkových vlaků.

Ve 12:00 byl podle webu Českých drah provoz obnoven bez omezení, situace se tak postupně vrací do normálu. Návrat ke standardnímu provozu, tedy včetně nasazení plánovaných souprav, bude ale podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského trvat nejméně celý den, i když už vlaky budou jezdit.

Podle Šťáhlavského byl hlavní problém v tom, že se kvůli strženému  vedení nedostaly vlakové soupravy z depa ze Spořilova.

„Z depa nemohly vyjet včas všechny plánované soupravy CityElefant a také soupravy  vnitrostátních a mezistátních dálkových linek. Na své linky se nedostaly buď vůbec, anebo jen s omezením, tedy se značným zdržením,“ uvedl Šťáhlavský.

Některé spoje proto byly odřeknuty, na některé byly nasazeny náhradní soupravy od vlaků, které přijížděly do Prahy, další spoje byly nebo budou vypraveny se zdržením.

Zpoždění některých spojů dosáhla i mnoha desítek minut. Například osobní vlak číslo 6904 z Libně do Ústí nad Labem například nabral 100 minut zpoždění, rychlík číslo 71 do Břeclavi dokonce 120 minut a některé vlaky z Prahy do Plzně nebo do Benešova vůbec nevyjely.

Porucha trakčního vedení se nedotkla spojů RegioJet, protože vlaky soukromého dopravce jsou přistavovány ze smíchovského nádraží, informoval mluvčí Aleš Ondrůj.

Provoz se zastavil i na trati z Prahy do Plzn, i když z jiného, velmi tragického důvodu. Expresní vlak totiž srazil v Černošicích nezletilou dívku, která podle prvních zjištění vstoupila na koleje se sluchátky na uších. Neštěstí trať na půl hodiny zcela uzavřelo, v půl osmé začaly vlaky jezdit po jedné koleji.

Foto: Seznam Zprávy

Obrázek z ranního webu Českých drah.

Reklama

Související témata:

Doporučované