Hlavní obsah

Kompromis mezi Evropskou unií a Mayovou: Rozhovory o brexitu mohou pokračovat

Jednání o brexitu mohou pokračovatVideo: AP

 

Reklama

Jako „dostatečný pokrok” hodnotí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ta během něj uvedla, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne tvrdá hranice.

Článek

Předseda Evropské komise oznámil, že v rozhovorech o brexitu nastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné jednat o budoucnosti vztahů po odchodu Británie z Evropské unie. Jean-Claude Juncker to řekl po pátečním ranním setkání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Konečné rozhodnutí, zda rozhovory například o nových obchodních vztazích skutečně budou moci začít, musí učinit premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí Unie na summitu příští týden. „Jsem si jist, že náš pohled budou sdílet,” prohlásil Juncker.

Výsledek první fáze brexitového rokování označil Juncker před novináři za kompromis a závěr dlouhé a intenzivní diskuze.

Co znamená páteční průlom v jednáních o brexitu vysvětluje redaktor Seznam Zpráv Jiří Hošek.

Jednání o budoucím uspořádání obchodních vztahů mezi Británií a Evropskou unií zajistí, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne tvrdá hranice a také že bude zachována ekonomická integrita Británie, řekla Mayová na společné tiskové konferenci s Junckerem. Podle premiérky dohoda o obchodních vztazích mezi EU a Británií bude výhodná i pro Severní Irsko.

Mayové a zástupcům Evropské unie se tak podařilo dokončit rámcovou dohodu o řešení tří základních témat první etapy brexitových rozhovorů, což při jejich posledním setkání v pondělí nebylo ještě kvůli vnitřním sporům v Británii možné. „Britská premiérka mne ujistila, že má podporu britské vlády,” řekl v pátek novinářům Juncker.

Britové si podle Blaira zaslouží druhé referendum. Podle průzkumu o něj stojí polovina z nich

Obě strany se shodly na textu společné zprávy o postupu první fáze rozhovorů, kterou společně připravili šéfové vyjednávacích týmů, tedy Michel Barnier za EU27 a David Davis za britskou stranu. Na tomto základě má vzniknout definitivní dohoda o podobě samotného brexitu. Británie z EU odejde na konci března 2019.

Reklama

Doporučované