Hlavní obsah

Komu hrozí syndrom vyhoření? Ptejte se se Shopaholic Nicol Marie Salomonové

V centru: Nikola Čechová a Marie Salomonová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do dalšího dílu pořadu V centru si moderátorka Nikola Čechová alias Shopaholic Nicol pozvala Marii Salomonovou, spoluzakladatelku organizace Nevypusť duši, která ukazuje, jak vypadá život s psychickými onemocněními, pomáhá lidem tyto problémy překonávat a snaží se dostat téma duševního zdraví do každodenních konverzací.

Článek

Sama Salomonová se netají tím, že trpěla od třinácti let depresemi. O pár let později byla hospitalizována. „Když mi bylo osmnáct, skončila jsem v psychiatrické léčebně. V podstatě jsem tam spíš začala,“ zavzpomínala Salomonová v rámci TEDx Talks.

Po návratu ze studií neurovědy na prestižní University of Nottingham se rozhodla splnit si svůj sen, a to založit v Česku projekt na osvětu o duševním zdraví. S kamarádkou Terezou Růžičkovou, která rovněž absolvovala studium v Anglii, se shodly, že oproti zahraničí je v ČR informovanost v této oblasti podstatně nižší.

V rámci organizace Nevypusť duši pořádají workshopy, šíří fakta a boří mýty v oblasti duševního zdraví, mezi které například patří, že děti a mladí nemívají psychické problémy. Ve skutečnosti se s takovými problémy potýká až 20 procent dětí ve věku mezi 13–18 let.

Jedním z nejčastějších duševních onemocnění v Česku je pak úzkostná porucha. Odhaduje se, že ji ročně prožívá až 1,5 milionu lidí. Až 700 000 lidí zase trpí depresemi nebo bipolární poruchou.

Co dělat, když se vám blízký svěří s duševním onemocněním? Jaké jsou nejohroženější profese pro syndrom vyhoření? A měla by se nauka o duševním zdraví stát povinným předmětem na školách? Ptejte se i vy na našich sociálních sítích prostřednictvím #vcentru.

Sledujte nás na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Reklama

Doporučované