Hlavní obsah

Vary patří filmařům? Ve skutečnosti je polovina města v postsovětských rukou

Rusové ve Varech.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

V jakých kulisách se odehrává Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech?

Článek

Ruští protikorupční aktivisté před časem zmapovali majitele nemovitostí v Karlových Varech. Polovinu z nich vlastní občané bývalého Sovětského svazu.

Jen stručný výčet známých karlovarských míst, která řídí ruští podnikatelé: hotel Carlsbad Plaza, Moskevský dvůr nebo třeba hotel Quisisana Palace.

Údaje z karlovarského katastru nemovitostí prozkoumal ruský protikorupční aktivista Michail Maglov a zjistil, že ruské nemovitosti jsou především v historickém centru lázeňského města patřícího nyní filmovému festivalu.

„Byli tam lidé od moskevského starosty Jurije Lužkova, jeho manželky Jeleny Baturinové, která tam má jeden z nejluxusnějších hotelů, až po regionální úředníky. Ti všichni ve Varech nějaké nemovitosti nakupovali," říká publicista Ondřej Soukup, expert na Rusko. „Je to řekněme taková ta lepší střední třída," charakterizuje ruské majitele karlovarských nemovitostí.

Ty si však ve Varech pořídily také moskevská radnice či kancelář prezidenta Turkmenistánu.

Dále tu má vilu Gennadij Ljachov, bývalý šéf dopravního oddělení skandály zmítaného státního zbrojařského koncernu Rosvooruženija.

„Čínští investoři, pokud vím, tady zatím nic velkého nekupují. Spíš tady máme poměrně silnou vietnamskou enklávu. Příslušníci komunity však často v Karlových Varech jenom podnikají a bydlí v nějakém menším městě okolo," říká Jan Kopál z karlovarského magistrátu.

Reklama

Doporučované