Hlavní obsah

Komu pomohou povodně? Nasazené holínky už na Němce v kampani zabraly

Foto: Profimedia.cz

Nešťastně načasovaný smích předsedy CDU Armina Lascheta.

Reklama

Ke katastrofickým povodním došlo v Německu dva měsíce před parlamentními volbami. Neštěstí tak ovlivňuje kampaň a média sledují každý politický krok.

Článek

Němčina ani nezná výraz, jak tuhle zkázu popsat, prohlásila v neděli spolková kancléřka Angela Merkelová z CDU. Politička, která po zářijových parlamentních volbách v čele vlády skončí, navštívila vesnici Schuld v Porýní-Falci. Kaňonem řeky Ahr se prohnala mohutná přívalová vlna, která ničila vše, co jí stálo v cestě.

Reportáž Seznam Zpráv z místa:

Merkelová slíbila obcím rychlou okamžitou pomoc bez byrokratických překážek. Ve středu má vláda v Berlíně schválit program rychlé pomoci, střednědobých úkolů a obnovení infrastruktury. Ministr financí Olaf Scholz se podle listu Bild chystá kabinetu ve středu navrhnout balíček okamžité pomoci postiženým za 300 milionů eur (7,66 miliardy korun). Škody po povodních ale zatím vyčíslené nejsou.

Fotografie fotoreportéra Seznam Zpráv Michala Šuly z obce Schuld:

Znovu se chce Merkelová na místo podívat za měsíc a zkontrolovat tak, jak rychle se na obnovení zdejší infrastruktury pracuje. V neděli prošla obcí Schuld ruku v ruce s premiérkou Porýní-Falce Malu Dreyerovou z SPD. Dreyerové se letos v březnu podařilo s přehledem opětovně vyhrát zemské volby a udržet se u moci.

Sociálnědemokratická politička v kampani akcentovala témata ochrany životního prostředí a boje proti klimatickým změnám. Povodně teď podle ní odhalily, že ochrana klimatu selhává. „V posledních několika letech jsme v Německu nerealizovali všechno, co bylo potřeba,“ uvedla politička při návštěvě zasažených oblastí.

Reportáž Seznam Zpráv z údolí řeky Ahr:

Varovala, že si „nestačí jednoduše stanovit klimatické cíle“. „Je důležité společným úsilím dosáhnout cíle stanovené na různých úrovních,“ řekla Dreyerová s tím, že Německo musí v této oblasti zrychlit. Nedávné sucho a teď prudké povodně ukazují, že změna klimatu není abstraktní. „Zažíváme to na vlastní kůži a velmi bolestivě,“ dodala premiérka.

Ruku v ruce troskami

I když zemská premiérka de facto zkritizovala éru Angely Merkelové kvůli podcenění klimatické agendy, obě političky se v neděli prošly obcí Schuld ruku v ruce. Snímku, na kterém Merkelová při pochůzce poškozenou vesnicí podpírá Dreyerovou, si všimli lidé na sociálních sítích i média. Deník Welt připomíná, že Dreyerová trpí od 90. let roztroušenou sklerózou a pro delší přesuny používá invalidní vozík nebo další pomůcky.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová a Malu Dreyerová v Schuldu.

Zatímco Merkelová si za oporu pro Dreyerovou vysloužila pochvaly, její stranický kolega a kandidát CDU/CSU na kancléře Armin Laschet sklidil kritiku. Zemský premiér Severního Porýní-Vestfálska, které povodně také silně zasáhly, reagoval na řádění živlu rychle a vtělil se do role krizového manažera. Stejně jako Dreyerová prohlásil, že je potřeba urychlit a zintenzivnit boj proti změnám klimatu. Na místo neštěstí do města Altena ve Vestfálsku vyrazil hned ve čtvrtek.

Chichot za spolkovým prezidentem

Od dva dny později ho ale o politické body připravily špatně načasované úsměvy. Laschet společně se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem v sobotu navštívili postižené město Erftstadt. Kamery a fotografové ale zachytili, že se Laschet při Steinmeierově projevu smál. Politik CDU stál v pozadí za prezidentem společně s dalšími lidmi, kteří byli zabráni do rozhovoru a zjevně se dobře bavili.

Laschet se asi 20 sekund smál vtipné poznámce, která nejspíš v kroužku zazněla. Načasování ale nemohlo být horší – prezident zrovna před hasičskou stanicí vyjadřoval soustrast rodinám obětí povodní. Laschet sklidil na sociálních sítích ostrou kritiku pod hashtagem „Laschetlacht“ (Laschet se směje). SPD, která s CDU na spolkové úrovni vládne, to označila za otázku charakteru a do politika se tvrdě opřela. Šéf CDU se pak na Twitteru omluvil.

Baerbocková byla na místě bez médií

Na místo katastrofy vyrazili i další kancléřští kandidáti Olaf Scholz z SPD a Annalena Baerbocková za Zelené, která zrušila kvůli tragédii svou dovolenou. Premiér Laschet a spolkový ministr financí Scholz mají výhodu, že působí v exekutivě. Zelená kandidátka, která poslední týdny řeší svou pošramocenou pověst a dávno už zmírnila bombastický nárůst podpory po hlášení kandidatury, na rozdíl od Lascheta a Scholze nezastává žádný úřad.

Cesta Baerbockové do postižené oblasti by tak normálně mohla vypadat jako laciné politické PR, upozorňuje Spiegel. Jenže Zelení před tvrdými dopady změn klimatu varují dlouhodobě a nabízí propracované recepty, jak zhoršování situace zpomalit. Baerbocková se zároveň při cestě do Porýní-Falce zdržela veřejných vystoupení a nebylo ani známé, kam konkrétně míří. V pondělím rozhovoru pro Spiegel označila situaci za velmi dramatickou a spolkovou vládu zkritizovala za selhání při přípravě na přírodní katastrofy.

„Povodňový bonus“ pro Schmidta i Schrödera

Živelní pohromy už v minulosti ovlivnily výsledky německých voleb několikrát. Obraz krizového manažera po prudkých bouřích v Hamburku v roce 1962 tehdy otevřel cestu do spolkového kancléřství Helmutu Schmidtovi.

Povodně v létě 2002, které zdecimovaly také Česko, pak pomohly udržet se ve funkci sociálnědemokratickému kancléři Gerhardu Schröderovi. Kancléř v holínkách a v pláštěnce ovládl média, zatímco jeho vyzývatel Edmund Stoiber nezareagoval včas, protože byl na dovolené. Objevil se až později a navíc v nepřesvědčivé polokošili.

Reklama

Související témata:

Doporučované