Hlavní obsah

Doba přituhuje, přišel jsem o svobodu slova, tvrdí zakladatel Trikolóry Václav Klaus ml.

Rozhovor s poslancem a předsedou Trikolóry Václavem Klausem ml. ve Výzvě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle programu nově založeného hnutí Trikolóra přicházejí lidé o svobody. Jednou z nich je podle zakladatele strany Václava Klause mladšího třeba svoboda slova.

Článek

„Čím dál častěji se sleduje, kdo co říká, proč to říká. Když někdo něco řekne, jsou na něj petice, je snaha ho odstranit,“ tvrdí Václav Klaus mladší ve Výzvě Seznamu.

Jako příklad uvádí, že byl jednou kvůli názoru zablokován na Facebooku. „Vadí mi státní cenzura, ale nelíbí se mi ani cenzura soukromá. Lidi mají právo říkat názory hloupé i chytré,“ myslí si Klaus. Stejně tak se obává například o svobodu podnikání, kterou podle něj omezuje nebývalá míra byrokracie.

Klausovo hnutí Trikolóra minulý týden představilo svůj program, který se nese v duchu hesla „Vraťme lidem jejich zemi“. „Psali jsme ho tak, aby mu rozuměla i paní poštmistrová. Nepsali jsme ho pro vědce ani pro lobbisty, ale pro lidi,“ uvedl předseda hnutí.

Bránit chce Trikolóra tradiční rodinu a manželství definuje jako svazek muže a ženy. Rodinu podle strany má tvořit otec, matka, jejich děti, prarodiče a případně další příbuzní. „Aby se narodilo miminko, je potřeba maminka a tatínek. Já si myslím, že homosexuálové mají veškerá práva, nikdo jim nic nedělá,“ uvedl Klaus. Na námitku, že například právo adoptovat dítě na rozdíl od heterosexuálních párů nemají, odvětil, že mít dítě není právo ale dar.

Hnutí je kritické ve svém programu k Evropské unii. Klaus nedávno ve svém článku pro Novinky označil EU za eurosojuz. Kriticky se vyjadřuje také ke Gretě Thunbergové a jejímu tažení proti klimatické krizi.

„Já bych jako ředitel školy trval na tom, že v pátek se má chodit do školy. Děti se mají rozhodnout, jestli chtějí být lékaři, chemiky, právníky a připravovat se na to ve škole, nebo jestli chtějí být revolucionáři na plný úvazek jako Vladimir Iljič Lenin,“ řekl Klaus.

Dodal také, že nevěří závěrům panelu OSN ke globálnímu oteplování. „Já to řeknu natvrdo, já jim nevěřím. Když si vezmete našeho ministra zahraničí, který se vyfotí se dvěma středoškolskými študáky a řekne, že tam jede prezentovat stanovisko dvou kluků, co nebyli v pátek ve škole, tak výsledek toho panelu nejde brát příliš vážně,“ myslí si Klaus.

Podle posledního průzkumu společnosti Kantar pro Českou republiku by hnutí ve volbách získalo 3,5 % hlasů. „Když budeme mít dost hlasů, tak premiérské abmice pochopitelně mám. Musíte mít vůli vládnout, když chcete prosazovat program,“ dodal Klaus. Trikolóra pro něj prý ale není odrazový můstek k prezidentské kandidatuře.

Ohrazuje se také proti tomu, že by jeho hnutí bylo jakýsi trucpodnik proti občanským demokratům. „S ODS, alespoň s těmi slušnějšími poslanci v zadních lavicích, máme podobné názory a v těchto věcech je to náš přirozený partner,“ dodal Klaus.

O jaké svobody přicházíme? Měla by Česká republika reagovat na slova ruského ministra kultury? Pro koho tady je Trikolóra? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované