Hlavní obsah

Komunismus nenávidím. I kvůli své rodině, říká režisér filmu o Miladě Horákové

Komunisti převzali nacistické praktiky a ještě je vylepšili, říká režisér filmu Milada.

 

Reklama

Pro dceru Milady Horákové byla spolupráce na mém filmu velmi bolestivá. Takovou sílu jako ona bych neměl, říká režisér David Mrnka. Celovečerní snímek Milada jde do kin právě dnes.

Článek

Film Milada uvidí lidé ve 130 zemích. David Mrnka, který žil poslední dvě desítky let v Austrálii a USA, na něm začal pracovat zhruba před deseti roky. V první řadě musel na svou stranu získat dceru Milady Horákové Janu Kánskou, která žije ve Washingtonu. Podařilo se mu to, ačkoli jde o jeho filmový debut.

„Bylo to pro ni emocionálně nesmírně těžké. To téma je pro ni bolestivé. Paní Kánská je vitální člověk, šarmantní, já bych takovou vnitřní sílu neměl,“ říká ve Výzvě Seznamu Mrnka. Film vychází z osobních dopisů Horákové a vzpomínek Kánské. Ta ale měla podmínku – aby režisér Mrnka z její matky neudělal světici.

Miladu Horákovou komunisté oběsili v červnu roku 1950 po vykonstruovaném procesu. Režisér Mrnka v rozhovoru také popisuje svůj vztah ke komunismu, který ovlivnila rodinná zkušenost. Vysvětluje, proč si zvolil jako téma právě Horákovou nebo proč by jeho film měla vidět hlavně mladá generace.

Více se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované