Hlavní obsah

Komunista Filip byl na Hradě. Babiše podrží, ale měnil by ministry

Vojtěch Filip po úterním jednání širšího vedení strany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident s předsedou KSČM na Hradě probíral mimo jiné páteční mimořádnou schůzi Sněmovny.

Článek

Šéf komunistů Vojtěch Filip se ve středu odpoledne sešel s prezidentem Milošem Zemanem, aby mu sdělil postoj vedení strany k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě. Předsednictvo KSČM doporučí svým poslancům, aby vládu Andreje Babiše podpořili.

„Zeman za toto stanovisko poděkoval,“ řekl Filip po jednání na Pražském hradě.

Zároveň podle Filipa není problematické, že by v případě vyslovení nedůvěry prezident sestavením vlády znovu pověřil Andreje Babiše. „Shodli jsme se na tom, že ne všichni ministři plní svoje poslání na sto procent, a že by to byla šance pro Andreje Babiše případně obměnit kabinet,“ uvedl.

Předsednictvo KSČM o svém postoji k vládě jednalo v úterý. Po schůzce, na kterou dorazil i premiér Andrej Babiš, širší vedení strany doporučilo svým poslancům, aby vládu podrželi. Konečné stanovisko KSČM probere poslanecký klub strany v pátek.

O dalším postupu v kauze jednali ve středu v Lidovém domě i sociální demokraté. Ti se nakonec rozhodli neúčastnit se pátečního hlasování.

Mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli hlasování o nedůvěře vládě svolaly na pátek všechny opoziční partaje. Učinily tak v reakci na nová zjištění v kauze Čapí hnízdo, která minulý týden přinesli reportéři Seznamu. V současné době plánuje pro vyslovení nedůvěry hlasovat 92 poslanců z potřebných 101.

Schůzka prezidenta s šéfem komunistů proběhla na Hradě v půl druhé odpoledne. Filip před ní odmítl prozradit, čeho se jednání bude týkat – slíbil ale, že na otázky novinářů odpoví po jeho skončení. Přibližně o hodinu později ale z Pražského hradu odjel. Před novináře předstoupil až později odpoledne v Poslanecké sněmovně, kam údajně spěchal na další schůzku.

Kromě aktuální situace jednali prezident Zeman a Vojtěch Filip i o zahraniční politice a o nadcházející cestě poslanecké delegace do Uzbekistánu, kterou Filip povede. Šéf komunistů také prozradil, že Zeman je připraven podepsat případnou dohodu o tom, že se české firmy budou podílet na výstavbě elektrárny v tamním Taškentu.

Reklama

Doporučované