Hlavní obsah

Komunista Filip chce přesvědčit prezidenta, aby podržel Staňka ve vládě. Důvodem je letitý spor

Foto: Seznam Zprávy

Předseda komunistů Vojtěch Filip se stal zastáncem ministra kultury.

Reklama

aktualizováno •

Do další výměny ministrů v Babišově vládě může zasáhnout letitý spor o vyhlášenou kulturní atrakci v Českém Krumlově.

Článek

Končící ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD má nečekaného zastánce. Je jím šéf komunistů Vojtěch Filip. Za Staňka se jde dokonce přimlouvat přímo na Hrad k Miloši Zemanovi.

Chce, aby prezident nepřijal rezignaci, kterou Staněk podal na nátlak předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

„Jdu za prezidentem na jednání o státním rozpočtu a mimo jiné mu sdělím, že by rezignaci ministra kultury neměl přijmout,” řekl Seznamu Filip.

Důvod, proč se ve věci angažuje, je překvapivý.

Antonín Staněk sice udělal komunistům už dříve radost tím, když křtil knihu Filipova předchůdce Miroslava Grebeníčka, která kriticky popisuje církevní restituce a vývoj katolictví v Česku, avšak Vojtěch Filip hodlá Staňka udržet ve vládním křesle kvůli jiné věci – kvůli otáčivému divadelnímu hledišti v Českém Krumlově.

Předseda českých komunistů je totiž odcházejícímu ministrovi vděčný za to, že se pokusil ukončit pětadvacet let se táhnoucí spor památkářů, divadelníků, politiků a diváků o točnu v barokní zámecké zahradě českokrumlovského zámku.

„Pan ministr rozhodl o trvalém umístění otáčecího hlediště v zahradě tam, kde nyní stojí. Jakmile skončí technická životnost současné konstrukce, nahradí ji menší, ale na stejném místě,” říká Vojtěch Filip.

Redakci Seznamu také potvrdil, že svůj názor, aby Staněk kvůli tomu neodcházel, už řekl premiérovi Andreji Babišovi.

A v úterý o tom hodlá ještě přesvědčit prezidenta Zemana, s kterým má odpoledne sjednanou schůzku.

Krátce před ní pak ještě novinářům řekl, že Staněk v případě odvolání Jiřího Fajta z funkce ředitele Národní galerie postupoval správně. Staněk také podle Filipa „udělal krok správným směrem“, kterým byla stabilizace kultury a podpora živé kultury.

Odcházejícího ministra Staňka přijme prezident až poté, co bude mluvit s předsedou komunistů Filipem.

Video: Politika kolem krumlovské divadelní atrakce

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově stojí ve Filipově volebním obvodu, je totiž poslancem za jižní Čechy.

Bojují za něj skoro všichni místní politici, protože venkovní scéna je mimořádně oblíbená u veřejnosti. Chodí sem i lidé, kteří jinak klasická divadla nenavštěvují.

Celá potíž je v tom, že od roku 1994 UNESCO opakovaně žádá o odstranění hlediště. To přitom dodnes nemá stavební povolení, protože už na počátku 90. let k tomu čeští památkáři nevydali souhlas. Od té doby se každé tři roky jen prodlužuje dočasné povolení – právě to teď udělal i ministr Staněk.

„Snažili jsme se od toho pana ministra odradit, ale marně jsme argumentovali, že točna stojí v nejcitlivějším místě tři sta let staré zahrady. Narušuje fenomén barokních zahrad, který známe třeba z Versailles – že je možné průhledy vyhlédnout do všech stran až k horizontu,“ říká kastelán zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Ten dlouhodobě – navzdory politikům – požaduje přesun otáčivého hlediště úplně mimo zámeckou zahradu, a to přímo za její zdi do místa, kde dříve byla zásobovací zahrada pro zámek.

Jenže ministr Staněk prosazuje jakýsi kompromis – točna v zámecké zahradě zůstane, jen se přesune o pouhých sedm metrů.

Vypadá to jako maličkost, ale tím by podle něho padla hlavní výhrada UNESCO, které jinak hrozí Českému Krumlovu vyškrtnutím ze svého prestižního seznamu světového kulturního a přírodního dědictví.

Otáčivé hlediště dnes stojí přesně uprostřed zámecké barokní zahrady ze 17. století, na její hlavní cestě, a brání pohledu z jednoho konce zahrady na druhý.

„My počkáme, jak to celé kolem pana ministra Staňka ještě dopadne. Pro nás je to nekonečný příběh a zvykli jsme si, že se velmi často mění ministři kultury a každý má na krumlovskou točnu jiný názor,“ říká náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

Krajské město vlastní Jihočeské divadlo, jež otevřenou letní scénu provozuje.

Reklama

Doporučované