Hlavní obsah

Komunista Ondráček prohrál ve volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS

Podívejte se, jak se osobnosti postavily proti bývalému komunistickému policistovi Ondráčkovi.

 

Reklama

Chceme-li, aby se společnost více demokraticky sžila, musíme apelovat na to, aby lidé nebyli tak cimprlich, hájil kolegu komunista Kováčik.

Článek

Komunistům se nepodařilo prosadit poslance Zdeňka Ondráčka na post předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Bývalý příslušník pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, který se podílel na zásahu proti odpůrcům režimu v lednu 1989, získal v tajném hlasování podle informací Seznamu jen 85 hlasů z potřebných 94.

Komunistům tentokrát nefungovala politická dohoda, která už v minulých týdnech dostala do čela sněmovních výborů jejich poslankyni Miloslavu Vostrou (rozpočtový výbor) či poslance Stanislava Grospiče (mandátový a imunitní výbor).

Bylo to i proto, že se proti hlasovací dohodě tentokrát postavila část poslanců hnutí ANO, kteří jsou se 78 mandáty nejsilnější frakcí ve Sněmovně.

Video: Poslanci ANO jsou proti Ondráčkovi

Zdeněk Ondráček.

Ondráčkovi kritici připomínali právě jeho předlistopadovou kariéru. A to nejen veřejnost (video o protestu populárních osobností si prohlédněte v úvodu článku), ale také kolegové ve Sněmovně.

Místopředseda Starostů Vít Rakušan vyzval členy KSČM, aby ještě jednou zvážili, zda skutečně chtějí, aby se Ondráček šéfem komise stal.

„Já opravdu nezpochybňuji, že je to policista s velkou zkušeností a jistě i profesními výsledky. Ale jsme v roce 2017, jsme tady 28 let po sametové revoluci a myslím si, že stále ještě nenazrála doba na to, aby se předsedou takovéto důležité komise stal člověk, který s obuškem v ruce vystupoval v roce 1989 proti demonstrantům,“ uvedl poslanec.

Naopak komunisté Ondráčkovu kariéru policisty s obuškem tak zásadně nevidí.

„Chceme-li, aby se společnost více demokraticky sžila, musíme apelovat na to, aby lidé nebyli tak cimprlich. Musí prostě něco vydržet, protože ostatní lidé zase musí vydržet je,“ reagoval na vlnu nevole vůči Ondráčkovi předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

To, že Ondráček nebyl v prvním kole zvolen, neznamená, že se šéfem komise pro kontrolu GIBS nestane. Zřejmě v úterý se totiž bude konat druhé kolo, kam ho komunisté mohou také navrhnout. Jestliže vyhoví tlaku politických partají a budou chtít do vedení komise nové jméno, bude postup komplikovanější. „Komunisté mají podle poměrného zastoupení v komisi jediného člena, a to pana Ondráčka. Pokud budou chtít jiné jméno, budou muset odvolat Ondráčka z komise a navrhnout za něj jiného člena,” popisuje následný postup Martin Kratochvíl, předseda volební komise. Možností také je, že se strany domluví a vedení volební komise přenechají jiné partaji. „Nezvolení znamená, že budeme muset znovu jednat,” říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Reklama

Doporučované