Hlavní obsah

Ondráček přežil stranický kobereček. Komunistům vysvětlil, proč nehlasoval pro Babiše

Tisková konference vedení KSČM a Zdeňka Ondráčka.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výkonný výbor KSČM si pozval poslance, který při středečním hlasování o důvěře pro Babišův kabinet nesplnil stranické pokyny.

Článek

Zdeněk Ondráček dál zůstává ve vedení komunistické strany.

Ondráček, někdejší neúspěšný kandidát na předsedu poslanecké komise pro kontrolu GIBS, musel vysvětlit vedení své strany, proč ve středu aktivně nepodpořil vládu Andreje Babiše. A uspěl.

Šéf komunistů Vojtěch Filip po jednání prohlásil, že Ondráček dál zůstává garantem KSČM v bezpečnostní politice. Zdeněk Ondráček je někdejší komunistický policista a příslušník pohotovostního útvaru, který před listopadem 1989 zasahoval proti demonstrantům, například během takzvaného Palachova týdne.

"Bylo na něm, jestli rezignuje, nikdo to nenavrhl, takže to zůstává, jak to bylo," prohlásil předseda Vojtěch Filip.

Poprvé od listopadu 1989

Komunisté se ve středu jako aktivní podporovatelé kabinetu poprvé od listopadu 89 vrátili k podílu na vládní moci.

Vláda získala důvěry díky hlasům poslanců koaličních stran ANO a ČSSD a také komunistů, kteří s Babišem podepsali dohodu o toleranci.

Vedle Ondráčka dal nesouhlas s vládou veřejně najevo ještě sociální demokrat Milan Chovanec, který na hlasování také nepřišel.

Podle reakcí před jednáním bylo patrné už předem, že komunisté nebudou v Ondráčkově případě požadovat tvrdý postih.

"Měl by vysvětlit svoji nepřítomnost a jede se dál. Nemyslím si, že by to mělo být nějaké velké drama," uvedl před jednáním vedení předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ondráček dlouhodobě nesouhlasí s Babišovou vládou, naznačil to i na svém Facebooku, když přiznal, že nebyl opilý ani jinak indisponovaný a na hlasování mohl kdykoliv přijít.

Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM.

Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. K vyslovení důvěry stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců. Vedle Chovance a Ondráčka nedal vládě hlas ještě poslanec ANO Jiří Mašek, ten však neúčast oznámil dlouho dopředu, protože je na cestě do ciziny.

Reklama

Doporučované