Hlavní obsah

Komunisté chrání český jazyk zákonem, v němž jsou hrubky. A Dan Ťok schoval duši do rozestavěných dálnic

Den očima Veroniky Neprašové.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Komunisté chtějí chránit jazyk, ve kterém sami dělají hrubky. Do Prahy dorazila poslední z 250 tramvají, co si město objednalo, a do firmy Petrof dorazí speciální piano.

Článek

Komunisté chtějí, aby byl český jazyk chráněný zákonem. Předložili proto vládě návrh, který se ochranou jazyka zaobírá. Udělali v něm hrubku, a to hned v první větě. Konkrétně šlo o pasáž: „Parlament České republiky, vycházejíc ze skutečnosti, že český jazyk je nejdůležitějším znakem svébytnosti českého národa, nejvzácnější hodnotou jeho kulturního dědictví a výrazem suverenity České republiky i všeobecným dorozumívacím prostředkem jejích občanů, který zabezpečuje jejich svobodu a rovnost v důstojnosti a právech na území České republiky, se usnesl… V první části věty pak komunisté použili špatný přechodník, protože vycházejíc odpovídá rodu ženskému, nikoliv mužskému, kterému ale odpovídá slovo parlament. Pro mužský rod by se v tomto případě měl použít přechodník vycházeje.

Do Prahy dorazila poslední z 250 tramvají, které si město objednalo před osmi lety. Tramvaje jsou kompletně nízkopodlažní a klimatizované.

Firma Petrof vyrábí speciální piano. Tento kousek, který výrobci kvůli barvě nazývají Rejnok, si firma nadělila ke svému 155. výročí od založení.

Česká města se vzpamatovávají z toho, že napadl sníh. V Praze například napadlo celých deset centimetrů sněhu. V USA minulý týden také přituhovalo. U některých států klesly teploty níže, než je obvyklá teplota na Antarktidě.

Falešný twitterový účet Dana Ťoka ministrovi dopravy radí, jak se zachovat v případě snahy komunistů o jeho odvolání. Falešný účet napsal, že Ťok svou duši rozdělil do sedmi viteálů a ty pak schoval do rozestavěných dálnic v České republice. Odvolat ho je proto téměř nemožné.

Reklama

Doporučované