Hlavní obsah

Komunisté dali přednost Okamurovi před Babišem

Poslední krajská koalice po letošních regionálních volbách byla uzavřena v Ústeckém kraji.

Reklama

Článek

Koalice v Ústeckém kraji, kde vyhrálo krajské volby hnutí ANO, má překvapivé složení.

Komunisté získají místo hejtmana, ale místo Babišova hnutí se spojili pro spolupráci se sociálními demokraty. K tomu přiberou hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), která postavila do voleb kandidátku ještě se Stranou práv občanů.

Hnutí Tomia Okamury míří vůbec poprvé do nějaké krajské vlády.

V nové radě budou mít zástupci KSČM šest křesel, sociální demokraté čtyři a SPD a SPO jedno.

Proč jdeme s Okamurou

V pondělí podobu nové koalice na Ústecku potvrdily špičky KSČM.

Hejtman Oldřich Bubeníček řekl, že se pro trojkoalici rozhodli proto, že nabídka ČSSD a SPO s SPD byla dlouhodobě stejná, zatímco hnutí ANO pořád své nabídky měnilo.

Poslední návrh prý komunisté dostali ještě několik chvil před svým pondělním jednáním.

Agentura ČTK citovala krajského předsedu hnutí ANO Jana Richtera, podle něhož byl komunistům ještě na poslední chvíli předložen stejný návrh, jaký dostali od sociálních demokratů a SPD/SPO - tedy šest míst v krajské radě s tím, že ANO by si nechalo pět míst.

"Na tak velký ústupek jsme šli z toho důvodu, neboť jsme si chtěli ověřit to, zda ta pouta jsou tak pevná, nebo tak křehká, že se to může přehoupnout na naši stranu," řekl ČTK Richter.

Rozhodovaly ale i další věci. Komunisté říkají, že noví zastupitelé ze sociální demokracie a SPO a SPD jsou pro ně čitelnější.

„Budoucí kolegové zastupitelé z hnutí ANO jsou pro nás zatím neznámé osobnosti,“ prohlásil Bubeníček. Komunistům se ani nelíbilo, že ústecký lídr ANO kritizoval jejich práci za poslední čtyři roky i po volbách.

Nepomohl ani předseda

Vítěz voleb - hnutí ANO - v povolebním vyjednávání neuspělo, i když se do něho významně zapojil sám předseda Andrej Babiš.

Osobně se sešel s končícím hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem, aby ho přemluvil ke koalici, v níž by ANO mělo v radě většinu výměnou za to, že komunisté s Bubeníčkem by udrželi post hejtmana.

Komunisté však chtějí mít i s hejtmanem v radě většinu.

V zastupitelstvu pak bude mít koalice těsnou většinu 28 z 55 hlasů.

Koalice už domluvila také posty v radě i rozdělení kompetencí.

Za sociální demokracii bude prvním náměstkem hejtmana Martin Klika z litvínovské organizace. Post neuvolněného náměstka by mohl získat volební lídr a poslanec Jaroslav Foldyna, který byl měl na starosti vnější vztahy a byl by jakousi spojkou mezi krajem a vládou. KSČM plánuje s výjimkou jednoho jména nechat v radě stejné lidi jako minulé čtyři roky, kdy v kraji jako vítěz minulých voleb vládla.

„Koaliční smlouva by měla být zpracována do dalšího pondělí," dodal Bubeníček.

Reklama

Související témata:

Doporučované